De kinderkamer: van babykamer naar peuterkamer

Door de jaren heen maakt een kinderkamer een hele ontwikkeling mee. Het begint allemaal bij de babykamer. En als je kindje wat groter wordt en meer zelf wil en kan doen, maak je van de babykamer een echte peuterkamer. Dit kan al met een paar simpele aanpassingen. Op deze pagina lees je er meer over.

Kinderkamer tips:

Babykamer

Als je in verwachting bent, dan kun je natuurlijk niet wachten om lekker met de babykamer aan de slag te gaan. Wat gaat het worden: een stoere jongens babykamer of een snoezige meisjes babykamer? Misschien ben je helemaal niet van het blauw of roze en kies je liever voor een gender neutrale babykamer. Wat je ook wilt: voor iedere soort babykamer is er heel veel leuke inspiratie te vinden!

Bekijk vooral ook even het blog met meisjeskamer inspiratie en jongenskamer inspiratie.

Voor welke soort babykamer je ook kiest; een aantal items mogen natuurlijk echt niet ontbreken op de babykamer. Het eerste wat je kindje nodig heeft, is natuurlijk een eigen bedje om lekker in te slapen. Misschien wil je – naast een baby ledikantje – ook wel graag een leuke wieg voor de eerste maanden. Naast een bedje voor de baby, mag natuurlijk ook een commode niet ontbreken op de babykamer: erg handig voor het opbergen van allerlei babyspullen en natuurlijk om je baby op te kunnen verschonen. Wil je weten welke spullen je nog meer nodig hebt op de babykamer? Bekijk dan vooral deze babykamer checklist even. En vergeet ook niet het blog met tips voor een IKEA babykamer te bekijken.

Naast het aanschaffen van de noodzakelijke spullen, is het natuurlijk heerlijk om lekker aan de slag te gaan met het stylen van de babykamer. Wat kinderkamer accessoires betreft, is er zoveel leuks te koop: van hippe baby dekentjes en babykamer mandjes tot een leuk kinderkamer vloerkleed en mooie kinderkamer gordijnen. En wat dacht je van een toffe kinderkamer lamp…? Het valt vaak niet mee om een keuze te maken ;-).

Je kunt de kinderkamer natuurlijk helemaal maken zoals jij dat wilt, maar een thema dat heel populair is momenteel, is een jungle kamer. In dit thema is er echt heel veel leuks te koop. De reden dat een jungle babykamer zo populair is, is omdat het zowel voor een jongen als een meisje kan. Het is dus een heel neutraal thema.

Peuterkamer

Als je kindje anderhalf Γ  twee jaar oud is en meer zelf kan en wil doen, dan is het over het algemeen tijd voor een peuterkamer. Het baby ledikant maakt plaats voor een echt peuterbed en ook de commode wordt niet meer zo intensief gebruikt.

Met een paar simpele aanpassingen kun je de babykamer veranderen in een peuterkamer.

De eerste stap is de aanschaf van een peuterbed. Hier kan je kindje zelf in- en uitklimmen, reuze interessant natuurlijk! Bij een peuterbed raad ik je wel aan te kiezen voor een veiligheidshekje. Dit, om te voorkomen dat je kindje uit bed valt. Overigens hoort er bij een peuterbed natuurlijk wel een echt peuterdekbed!

Omdat je kind meer zelf kan en wil doen, is het leuk als hij of zij een eigen hoekje heeft om in te spelen. CreΓ«er daarom een eigen plek voor je kind in de woonkamer of op zijn/haar slaapkamer om aan te kunnen spelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een eigen tafeltje waaraan je kind kan kleuren of spelen? Het bankje op onderstaande foto komt van IKEA.

kinderkamer,peuterkamer,babykamer,stuva bankje ikea,kinderkamer inspiratie,meisjeskamer,tips peuterkamer

Zelf ben ik voorstander van een peuterbed. Het is kleiner dan een gewoon ledikant (zo’n 70 x 150 cm) en neemt hierdoor ook een stuk minder ruimte in beslag dan een gewoon kinderbed. Je kind went langzaam aan een groter bed. Meer voor- en nadelen van een peuterbed vind je in het blog over peuterbedden.

Als je kind een jaar of zes is, kan een peuterbed wat aan de krappe kant zijn. Dan wordt het toch echt tijd voor een groter kinderbed.

Er zijn allerlei leuke thema’s voor een peuterkamer te bedenken. Hieronder zet ik een aantal populaire kinderkamer thema’s voor je op een rij:

Voor oudere kinderen kun je ook denken aan een Super Mario kamer, een Pokemon kamer of een game kamer.

Genoeg tips dus om de kinderkamer om te toveren naar een leuke peuterkamer!