kerstvakantie tips en ideeen lockdown corona

15 x lockdown tips voor een kerstvakantie met kinderen

Vraag je je af wat je in de kerstvakantie zoal kunt ondernemen met de kids nu er weer een lockdown is? In dit artikel vind je een aantal kerstvakantie tips die volledig corona proof zijn en waarmee je er een hele leuke vakantie van kunt maken!

Doordat dit artikel iedere keer wordt aangevuld, zijn het inmiddels maar liefst 40 tips geworden. Heb je ook leuke tips? Laat het ons weten!

Corona-proof kerstvakantie tips voor tijdens de lockdown

De kerstvakantie is begonnen en dit jaar hebben kinderen die op de basisschool zitten een week extra vakantie. Bovendien zitten we van 19 december 2021 t/m 14 januari weer in een lockdown met zijn allen. Dat is een behoorlijke tijd. Onder meer winkels, pretparken en dierentuinen zijn gesloten en ook bioscopen en zwembaden zijn dicht. Echt ontzettend balen. Gelukkig zijn er nog best veel dingen te bedenken die je wel kunt doen met de kinderen. Hieronder zet ik een aantal tips voor je op een rij.

TIP: VOLG DE INSTAGRAM PAGINA VAN JONGENS EN MEIDEN VOOR MEER UPDATES OVER LEUKE UITJES EN KNUTSELTIPS.

Kerstvakantie tips: luisterboeken en e-books voor maar 1 euro

Omdat bol.com het belangrijk vindt dat iedereen kan (blijven) lezen, heeft bol nu een leuke actie. Tijdelijk kun je namelijk allerlei leuke kinder luisterboeken en e-books downloaden voor maar 1 cent! Je kunt kiezen uit heel veel titels voor groot en klein: van Dikkie Dik tot Superjuffie en de Regels van Floor. Naar de actie


Corona proof uitjes kerstvakantie: familie wandelingen

Op de website van Natuurmonumenten staan heel veel leuke winterwandelingen, ook voor famlie. Neem hier dus zeker eens een kijkje. Ook de smartphone speurtochten van Lotje zijn erg leuk om te doen met de kids. Vaak ook in combinatie met to-go… Download hiervoor de izi.Travel app op je smartphone.

Hieronder heb ik een paar afzonderlijke wandelingen neergezet, die leuk zijn voor gezinnen met kinderen.

Kerst speurtocht voor families in Warmond

VVV Warmond heeft een leuke kerstspeurtocht voor families ontwikkeld. Tijdens het wandelen van de wandelroute hoor je op je telefoon het kerstverhaal, muziek, goede voornemens, grapjes en raadsels en krijg je (quiz) vragen. De route is 2 kilometer lang. Download de app van izi.TRAVEL en zoek op ‘Lotje Familie Kerstspeurtocht Warmond’.

Kerstballentocht in het Delftse Hout

In natuurpark Delftse Hout in Delft kun je ieder jaar in december/jarnuari een kerstballentocht lopen. Deze tocht wordt georganiseerd door duurzaamheidscentrum De Papaver en de Delftse Natuurwacht. De kerstballentocht is geschikt voor jong en oud en duurt ongeveer anderhalf uur. In de bomen hangen grote kerstballen, met daarop drie keuze-antwoorden. Om de juiste route te lopen, loop je van bal tot bal. Meer informatie vind je hier.

Elfjes speurtocht Hans & Grietje

Op Eerste en Tweede Kerstdag kun je op het terrein van pannekoekenrestaurant Hans en Grietje in Zeewolde terecht voor een Elfjes speurtocht. Er zijn in totaal 11 elfjes verstopt, die samen een woord vormen. Als je het woord weet te ontrafelen, dan ontvang je aan het einde van de speurtocht een leuke verrassing. Tijdens de wandeling kun je genieten van diverse heerlijke versnaperingen en een levende kerststal! De speeltuin en het terras zijn helaas gesloten.

Amsterdam Light Festival

‘s Avonds wandelen is ook een bijzondere beleving. Helemaal als je langs allerlei verlichte kunstwerken loopt. Het Amsterdam Light Festival wordt t/m 23 januari 2022 gehouden. Tussen 17:00 uur ‘s middags en 22:00 uur ‘s avonds geniet je van de mooiste lichtkunstwerken. Meer informatie vind je hier.

Kabouterpaden

kerstvakantie tips,tips en ideeen winter lockdown

Tijdens de lockdown zullen we veel aan huis gebonden zijn, maar natuurlijk wil je af en toe wel even een frisse neus halen. Tip: zoek een kabouterpad op en ga lekker wandelen. Zet je kerstmuts op en geniet – als het kan – daarna lekker van een chocolademelk to go!

Er zijn heel wat kabouterpaden te vinden in Nederland. Weten waar? Bekijk dan hier het overzicht met kabouterpaden in Nederland.

Uitwaaien aan het strand

kerstvakantie tips en ideeen,uitwaaien aan het strand,tips en ideeen winter lockdown

Even buiten zijn: je knapt er vaak heel erg van op. En zeelucht is bovendien heel erg gezond! Zelf ben ik met mijn gezin vaak aan het strand te vinden. Om te wandelen bijvoorbeeld, of om te vliegeren… Op het strand heb je vaak ook alle ruimte en als je twijfelt of het druk zal zijn: kies dan gewoon een rustiger tijdstip. Ga vroeg in de morgen of juist aan het einde van de middag.

Bekijk ook het blog over het zelf maken van een vlieger.

Pokémon Go

Is je kind dol op alles wat met Pokémon te maken heeft? Dowload dan de app van Pokémon Go op je smartphone en ga lekker wandelen. Onderweg moet je allerlei Pokémon zien te vinden en te vangen. Leuk om te doen!

Geocachen

Ook leuk om met de kids te gaan doen, is geocachen. Download een geocach app en ga – aan de hand van GPS-coordinaten – op zoek naar iets wat verborgen is. Een soort schatzoeken is het eigenlijk. Soms vind je het voorwerp dat verstopt is en soms ook niet. Sowieso leuk om te doen en je bent er even uit.

Zaanse Schans

Normaal gesproken een drukke attractie door de vele toeristen die er komen, maar nu is het er super rustig. De Zaanse Schans is vrij toegankelijk, dus je kunt er zo naartoe en er lekker doorheen wandelen. Een buitenkansje om hier juist nu in deze rustige tijd eens met de kinderen een kijkje te nemen!

Kerstvakantie tips lockdown: online musea

Rijksmuseum Sleutel Challenge

Vind de sleutels, los de raadsels op, verzamel de letters… Ontdek jij het verborgen woord? Geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. Meer informatie

Kerst in het Mauritshuis

Museum Het Mauritshuis had allerlei leuke activiteiten georganiseerd voor de kerst, maar helaas kunnen die niet doorgaan. Maar niet getreurd: ze hebben nog wel leuke doe-activiteiten voor kinderen om thuis te doen. De doe-activiteiten zijn er voor allerlei leeftijden. Meer informatie vind je hier.

StoryZoo in het Van Goghmuseum

Zijn je kinderen fan van de tv-serie StoryZoo? Bekijk dan op Youtube de reeks afleveringen van StoryZoo in het Van Goghmuseum. Spelenderwijs leren kinderen van alles over de bekende schilder en ook leren ze nog een beetje Engels. Meer info vind je hier.

T.rex Trix online bewonderen

Helaas kun je Naturalis nu even niet fysiek bezoeken, maar online kan dat wel. In het virtuele museum nemen Naturalis onderzoekers Freek Vonk en Auke-Florian Hiemstra je mee en maken ze een stop bij verschillende hoogtepunten. Lees meer.

Oud-Hollandse workshops

Hoe bewaar je droogbloemen? En wist je dat je stof kunt verven met groente en fruit…? In het Thuismuseum van het Zaans Museum wordt het allemaal uitgelegd. Meer informatie

Bouw je eigen trein

Is je kind gek van alles wat met treinen te maken heeft? Neem dan eens een kijkje op de website van het Spoorwegmuseum en ontdek de wereld van het spoor vanuit huis. Daar vind je proefjes, een kleurplaat en bouwpakketten om je eigen trein te bouwen. Lees meer


Kerstvakantie met kinderen tips: knutselen

Natuurlijk mag ook knutselen niet in het rijtje met lockdown tips en kerstvakantie tips ontbreken. Hieronder noemen we een paar voorbeelden van leuke knutsels die je met de kinderen kunt maken.

Rendier kerst tasje van papieren bordje

kerstvakantie tips,lockdown tips,kersttasje knutselen,kerst knutselen,rendier tasje knutselen,knutselen papieren bordje,tasje van papieren bordje,kleuter knutselen kerstmis,knutselen met kinderen tips en ideeen

Hoe leuk is dit rendiertasje? We maakten ‘m van een kartonnen bordje. Eerst vouw je het bordje dubbel en plak je de zijkanten aan elkaar. Vervolgens versier je ‘m met allerlei leuke materialen of maak je ‘m zo dat het een rendiertje wordt. Het hengsel van het tasje maakte ik van chenilledraad (pijpenrager). Hier stopten we stukjes van kerstrietjes omheen. Leuk toch?!

Bekijk ook de blogs met tips voor het knutselen met kartonnen bordjes, kerst knutselen en winter knutselen.

Happy stones

Stenen beschilderen om ze daarna bijvoorbeeld weer te verstoppen, is ook leuk om te doen. Zoek een paar mooie stenen en maak hier mooie afbeeldingen op met viltstift of verf. Tip voor deze kerstvakantie: teken een sneeuwpop of een figuur uit het kerstverhaal op een steen. Leuk om te doen!

Kerststerren knutselen

kerstvakantie tips lockdown,idee kerstvakantie gezin,leuke tip kerstvakantie met kinderen,kerst knutselen,kerststerren van papier,corona proof tip kerstvakantie,tips en ideeen winter lockdown

Er zijn zoveel mooie dingen die je kunt maken voor kerst. Deze kerststerren van papier bijvoorbeeld of een notenkraker die je kunt knutselen met een Pringles bus… Ga dus lekker aan de slag en versier je huis met zelfgemaakte kerstdecoratie. Bekijk ook het blog met tips op het gebied van kerst knutselen.

Kerstkaarten maken

kerstvakantie tips en ideeen,kerst met kinderen tips,kerstkaarten maken,kerstkaarten knutselen,kaart sneeuwpop,kaart met kerstboom van rietjes erop,tips en ideeen winter lockdown

Een mooie kerstkaart is niet alleen leuk om te maken, maar ook leuk om weg te geven. Aan je opa en oma bijvoorbeeld! Of maak er bijvoorbeeld een voor de postbode of die ene buurvrouw in de straat… Met weinig materialen kun je al heel veel leuke dingen maken en je maakt er ook nog eens iemand heel blij mee!

De spullen die je nodig hebt om bovenstaande kerstkaarten te kunnen maken, zijn hier te koop.

Kerstvakantie lockdown tips: LEGO jezelf door de lockdown

kerstvakantie tips en ideeen lockdown,corona proof uitjes kerst,lego kerst,kerstboom van lego,rendier van lego,kerstman van lego,tips lockdown

LEGO: wie houdt er niet van?! Er zal hier de komende tijd aardig wat met LEGO gespeeld gaan worden, schat ik zo in. De LEGO-sets die onze kinderen eerder van Sinterklaas kregen, zijn nog niet in elkaar gezet, dus daar gaan we de komende tijd lekker mee aan de slag. Ben je nog op zoek naar een mooie LEGO-set voor onder de kerstboom? Hier vind je allerlei toffe en gunstig geprijsde LEGO-sets waarmee je de lockdown zeker door komt!

Wat trouwens ook heel tof is, is de LEGO Star Wars Feestdagen Special op Disney+. Bekijk hieronder de trailer.

Lockdown tips: haal de bioscoop in huis

Een bioscoopje pakken, is bij ons altijd vaste prik in de kerstvakantie. Maar nu dat niet mogelijk is, halen we de bioscoop gewoon in huis. Neem bijvoorbeeld een abonnement op Disney+ of Pathé Thuis en je kinderen kunnen naar hartelust naar de nieuwste films kijken! Ideaal voor tijdens de kerstvakantie en de lockdown.

In het blog over leuke kerstfilms voor kinderen heb je misschien onze top 10 al gezien, maar hieronder zet ik nog even voor je op een rij welke films en series Disney+ en Pathé Thuis in hun aanbod hebben…

Disney+

 • LEGO Star Wars Feestdagen Special
 • Het Verhaal van Olaf
 • Olaf Presenteert
 • Olaf’s Frozen Avontuur
 • De Kronieken van Narnia
 • Kerstverhalen van Mickey en zijn vriendjes
 • Santa Paws 2: de Santa Pups
 • The Muppet Christmas Carol
 • Belle en het Beest: een betoverend kerstfeest
 • Home Alone

Pathé Thuis

 • Bings Kerstfeest
 • Christmas on Ice
 • Elliott het Kleine Rendier
 • Buttons: a Christmas Miracle
 • Arthur Christmas
 • De Kleine Kerstman
 • Casper en Emma: een vrolijk Kerstfeest
 • Benji: very own Christmas
 • Saving Santa
 • A Princess for Christmas

Thuis concert van The Streamers

Hier hebben we echt zin in! Op Tweede Kerstdag is er namelijk vanaf half negen weer een show van The Streamers te zien. Dit keer vanuit de Winter Efteling in Kaatsheuvel: hoe leuk?! Kaartjes zijn gratis en te bestellen via de website van The Streamers.


Nog een lockdown kerstvakantie tip: kerstkransjes speurtocht

kerstkransjes,kerst schuimpjes,kerstkransjes speurtocht,kerst snoep,kransjes kerstmis,kerstkrans,tips en ideeen winter lockdown

Tijdens de eerste lockdown organiseerden we wel eens een speurtocht in huis voor de kids. Zij vonden dit geweldig. Door het hele huis verstopte ik snoepjes waar ze dan naar op zoek gingen. Hetzelfde kun je ook doen met bijvoorbeeld kerstkransjes. Maak kaartjes en schrijf hier aanwijzingen op en laat ze maar speuren. Wedden dat je kids dit geweldig zullen vinden?! En na afloop hebben ze iets lekkers om van te smullen…


Nog een lockdown tip: knap de kamers op

Als we dan toch met zijn allen thuis zitten, kunnen we natuurlijk ook van de nood een deugd maken en met elkaar de (kinderkamers) opruimen en/of opknappen. Dus als je al dacht aan ander kinderkamer behang, een nieuw kinderbed, een kinderboekenkast of een nieuw kinderbureau, dan is de kerstvakantie dé tijd om dit te fixen. Je hebt nu namelijk heel veel tijd om te behangen en meubels in elkaar te zetten. En goed om te weten: bedrijven als Fonq en Bol bezorgen gewoon nog steeds!


Kerstvakantie tips: sneeuw- en schaatspret

kerstvakantie tips en ideeen,sleeen in de sneeuw,tips en ideeen winter lockdown

Een witte lockdown: hoe leuk zou dat zijn?! Als we weer konden sleeën in de natuur en schaatsen op natuurijs: dat zou toch helemaal geweldig zijn. Wil je hier goed op voorbereid zijn? Denk er dan wel aan dat je op tijd een kinder slee, kinderschaatsen en kinder winterlaarzen in huis hebt.

Wil je niet wachten op natuurijs? Dan kun je ook nog terecht bij de volgende schaatsbanen:

Schaatsbaan Rotterdam

De schaatsbaan in Rotterdam mag voorlopig open blijven! Om te schaatsen, moet je een tijdsslot reserveren.

Schaatsbaan De Uithof

Ook de schaatsbaan van De Uithof is tijdens de kerstvakantie geopend. Wil je gaan schaatsen, dan dien je een tijdsslot te reserveren. Publiek is niet toegestaan op de baan en de horeca is gesloten.


Kerstvakantie met kinderen tips: aan de bak

Koekjes en cupcakes

Koekjes en cupcakes bakken, hoort er natuurlijk ook altijd bij in de kerstvakantie. Er zijn zoveel leuke koekjes en cakejes die je kunt maken. Mis je nog inspiratie? Tijdens het tv-programma CupCakeCup zie je allerlei toffe ideeën voorbijkomen!

Wafels

Warme wafels met kersen en slagroom: heerlijk! Omdat ik er nog geen een had, kocht ik zelf laatst onderstaande wafelmaker, waarmee je hartjes wafels met de kids kunt maken. Leuk om te doen en heel erg lekker…

Koekhuisjes bakken voor het goede doel

Samen met Dr. Oetker organiseert SOS Kinderdorpen de campagne ‘Bak een huis, geef een thuis’. Bak samen met de kids een koekhuisje en zamel geld in voor het goede doel. Meedoen kan t/m 9 januari en je maakt ook nog eens kans op mooie prijzen. Lees meer.

Lockdown tip voor de kerstvakantie: gamen

Als we het hebben over kerstvakantie tips en lockdown tips: dan mag gamen natuurlijk niet in het rijtje ontbreken. Thuis hebben wij een Nintendo Switch en wat hebben we hier veel plezier van. Het leuke van deze spel console is dat je deze op de televisie kunt aansluiten (let op: kan niet bij de Lite-versie) en dus met meerdere personen een spel kunt spelen. Bij de game console worden standaard twee joy-cons geleverd, maar wil je met het hele gezin kunnen spelen, dan kun je natuurlijk altijd twee extra joy-cons aanschaffen.

Hieronder lees je wat onze favoriete familie-games zijn voor de Nintendo Switch:

Lockdown tips: Super Mario Party

Tijdens de lockdown van 2020 kochten wij het spel Mario Party voor de Nintendo Switch. Dit leuke familiespel hebben we toen met ons gezin zo vaak gespeeld en zeker weten dat we dat deze kerstvakantie ook weer zullen doen. Zoek je dus een leuke game die je met het hele gezin of met meerdere vriendjes of vriendinnetjes kunt spelen? Dan is Super Mario Party echt een aanrader!

Mario Kart 8 Deluxe

Geweldig spel om met elkaar te spelen. Kies je personage en selecteer de auto waarmee je wilt racen. Maar kijk uit dat je niet over een bananenschil glijdt… Mario Kart is altijd een succes! Hier te koop.

Animal Crossing: New Horizons

Wat ook een hele leuke game is (vooral als je zelf even rust wilt ;-)), is Animal Crossing: New Horizons (lees hier ook onze review). In dit spel bouwt je kind zelf een eigen bestaan op op een onbewoond eiland. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Hier te koop.


Kerstvakantie tips: spelletjes

Kerstvakantie tips: sjoelen en bingo

kerstvakantie tips en ideeen,sjoelen,bingo,spelletjes doen

Wat nou: sjoelen en bingo spelen doe je alleen met oud en nieuw?! Je haalt deze spellen gewoon al in de kerstvakantie tevoorschijn. In de kast heb je vast nog wel een paar leuke spulletjes liggen die als prijsjes kunnen dienen. Plezier gegarandeerd!

Bordspelletjes

Ook al heb je er misschien niet altijd evenveel zin in: kinderen vinden het geweldig om spelletjes te doen. Juist in deze tijd is het leuk om af en toe eens een spelletje met elkaar te spelen. Daarbij leren kinderen er ook veel van. Zo leren ze bijvoorbeeld strategisch te denken en om te gaan met verlies. Plan af en toe (na het eten bijvoorbeeld) een moment in om een spel te spelen. Je zult zien dat dit heel gezellig kan zijn! Hieronder zetten we een aantal leuke spellen voor gezinnen met kinderen voor je op een rij.

30 Seconds Junior Bordspel

Een razend populair spel, dat je in teams speelt en waarbij je binnen 30 seconden zoveel mogelijk van de 5 begrippen op een kaartje moet omschrijven. Welk team bereikt als eerste de finish…? Goed voor urenlang speelontwikkeling en bevordert ook de taalontwikkeling. Hier te koop.

Party & Co Family

Je kent Party & Co vast nog wel van vroeger. Bij dit spel moet je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren, zoals imiteren en tekenen. Het leuke van deze familie-variant is dat het ook goed te doen is voor kinderen. Een tof familiespel! Hier te koop.

Monopoly

Iedereen zal dit spel wel in de kast hebben liggen. Maar wist je dat er ook heel veel speciale varianten van Monopoly te koop zijn? Wat dacht je bijvoorbeeld van Monopoly Junior, Monopoly Fortnite of Monopoly L.O.L. Surprise?

De Slimste Mens ter Wereld junior

De Slimste Mens ter Wereld Junior is een superleuk bordspel, gebaseerd op de populaire TV-quiz. Speciaal voor kinderen van acht jaar en ouder is er deze junior uitvoering. Het spel bevat vijf rondes met vragen. Speel je tegenspeler naar 0 seconden en kroon jezelf tot de jongste ‘Slimste Mens ter Wereld’! Het is mogelijk om de junior versie van dit spel te combineren met de originele versie. Zo kan de hele familie meespelen. Hier te koop.


Junior puzzel van Jan van Haasteren

De puzzels van Jan van Haasteren ken je vast wel. Hier thuis hebben we er net nog eentje van gemaakt. Wist je dat er ook speciale kinder puzzels van Jan van Haasteren te koop zijn? Bestaande uit 240 stukjes en met allerlei, leuke en herkenbare taferelen erop. Leuk om te doen voor kinderen en ze zijn er wel even mee bezig. Handig voor tijdens de lockdown ;-). Hier te koop.

jan van haasteren junior puzzel

Nog een kerstvakantie tip: marshmallows roosteren

kerstvakantie tips en ideeen,corona proof uitjes kerstvakantie,tips en ideeen winter lockdown

Heb je toevallig nog ergens een vuurkorf staan? Steek ‘m dan aan buiten en ga lekker marshmallows roosteren met de kids. Van tevoren kun je eventueel stokken met elkaar gaan zoeken in het bos die je dan weer kunt gebruiken om je marshmallows op te prikken. Zo gezellig… En zorgt echt voor een wintergevoel. Veel plezier!


Heb jij nog leuke kerstvakantie tips of lockdown tips? Laat het ons weten in de comments!

Zie ook: