kerstmis vieren corona,kerst knutselen,kerst diy,ster knutselen,ster maken,sterren knutselen,sterren diy,sterren vouwen,kerstster maken,kerstster knutselen,origami ster,kerstversiering knutselen,kerstversiering maken

Kerst knutselen: maak zelf mooie kerststerren en meer!

Wil je iets moois voor de kerst knutselen? In dit blog vind je allerlei tips en ideeën en vertellen we je onder meer hoe je zelf de mooiste kerststerren kunt maken. Niet moeilijk om te doen en je hebt er niet veel voor nodig!

Kerst knutselen: tips en ideeen

De kerstvakantie is de tijd om lekker te knutselen. Niets zo leuk als zelf je kerstversiering maken, toch?! Leuk bijvoorbeeld om op tafel neer te leggen tijdens een kerstontbijt met kinderen, je huis mee te decoreren of de klas mee te versieren tijdens het school kerstdiner. Je kunt van alles maken! Het is leuk om te doen en het hoeft niets (of niet veel) te kosten.

Wat dacht je bijvoorbeeld van onderstaande kerst knutsels?

kerst knutselen,kerstman knutselen,kerstboom knutselen,frozen knutselen,kaarsjes knutselen,tips en ideeen kerst knutselen,makkelijke kerst knutsels
Kerstmis knutselen kun je o.a. doen met ijsstokjes, papieren bordjes
en toilet rollen…

Met wc rollen knutsel je bijvoorbeeld een leuke kerstboom, van een papieren bordje een kerstmannetje en ook van ijsstokjes kun je grappige versiering maken.

Hieronder geven we je nog een aantal tips voor leuke knutsels in het thema Kerstmis.


Nog op zoek naar een mooi kerstcadeau voor een jongen of meisje? Bekijk dan onze kerstcadeau ideeën!


Kerst knutselen tip 1: kerstengel

kerstengel knutselen,knutselen kerstmis,kerst knutselen tips en ideeen,knutselen kerstmis basisschool,knutselen kerstmis kleuters

Ik herinner mij nog dat we vroeger rond Kerstmis op de basisschool wel eens een kerstengel knutselden van papier. Maar hoe deed je dat ook alweer? Ik zocht het uit en echt: een kerstengel knutselen is zo makkelijk!

Wat heb je nodig? Papier (zelf gebruikte ik dit papier), schaar, lijm (zelf gebruikte ik een lijmpistool – hiermee blijft alles goed vastzitten), een zwarte stift en houten kralen.

Eerst knip je een cirkel uit papier, die je vervolgens weer in knipt (tot het midden) met een schaar. Daarna draai je het papier om elkaar heen en maak je het vast. Het lijfje/jurkje van de kerstengel is nu klaar. Vervolgens teken je een gezichtje op een houten kraal (papier kan ook) en plak je hier wat wol bovenop. Je hebt nu het hoofdje van de kerstengel gemaakt. Knip nu twee vleugeltjes uit papier. Lijm vervolgens de kraal vast op het jurkje met een lijmpistool en plak de papieren vleugeltjes vast aan de achterkant. Klaar is je kerstengel! 

Tip: zet de engeltjes gezellig op de kast tussen de andere kerstversiering of maak er een draadje aan vast en hang ze in de kerstboom. 


Kerst knutselen tip 2: een kerstster…

In het kerstverhaal speelt de kerstster een hele belangrijke rol. De drie wijzen uit het oosten volgden de ster om het kindje Jezus in de stal te kunnen bezoeken. De ster is dan ook het symbool van de geboorte van Jezus; het staat voor Kerstmis.

Ster knutselen: wat heb je nodig?

Om deze sterren te knutselen, heb je niet meer nodig dan:

Ster maken: stap voor stap

Om een ster te kunnen knutselen, heb je vierkant papier nodig. Je kunt hiervoor standaard vierkante vouwblaadjes gebruiken, maar heb je alleen A4-papier in huis, dan kun je hier natuurlijk ook vierkantjes uit knippen. Ik heb voor de sterren op de foto metallic A4-papier van de HEMA gebruikt. Ik knipte er twee vierkanten uit, vouwde hier twee sterren van en plakte deze op elkaar. Door de twee sterren op elkaar te plakken, krijg je een 3D-ster. Om ze op te kunnen hangen, prik je bovenin de ster een gaatje en hang je er een mooi draadje aan. Klaar is je ster!

Hieronder de stappen die je moet volgen om een ster te kunnen maken. Let op: van twee vierkante blaadjes vouw je dus twee sterren en deze plak je op elkaar om een 3D ster te krijgen.

Het resultaat:

kerst knutselen,kerst diy,ster knutselen,ster maken,sterren knutselen,sterren diy,sterren vouwen,kerstster maken,kerstster knutselen,origami ster
Kerst knutselen: prachtige zelfgemaakte kerststerren…

Kerstmis knutselen tip 3: zelf een kerststal knutselen

Naast kerststerren, kun je natuurlijk nog veel meer andere leuke dingen maken voor de kerst. Zo kun je bijvoorbeeld allerlei leuke dingen knutselen met wc rollen. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze kinder kerststal, die wij helemaal zelf maakten van toilet rollen….

kerststal,kerststal van wc rollen,wc rollen knutselen,kerststal van wc rollen,kerststal knutselen

Bekijk ook het blog met tips voor een kerststal voor kinderen.


Kerst knutselen idee 4: kerstman, notenkraker en sneeuwpop van Pringles bussen

kerstman knutselen,notenkraker knutselen,kerstman maken,notenkraker maken,sneeuwpop knutselen,sneeuwpop maken,knutselen met pringles bus,pringles can diy crafts,kerstman van Pringles bus,notenkraker van pringles bus,sneeuwpop van pringles bus,mooie kerst knutsel,tips en ideeen knutselen kerstmis,knutselen kinderen,leuke kerst knutsel ideeen

Zijn ze niet leuk: deze kerstman, notenkraker en sneeuwpop? Ik maakte ze van lege Pringles bussen. Het glanzende papier is van de HEMA en zorgt voor een chique effect. Een ding is zeker: met Kerstmis staan deze drie vrienden gezellig bij ons op de kast!

Wil je weten wat je nog meer met Pringles bussen kunt maken? Check dan ook het blog met tips op het gebied van knutselen met Pringles bussen.


Knutsel idee Kerstmis 5: kaarsen

kaars knutselen,kerstkaars knutselen,knutselen kerstmis ideeen en tips,kerst knutsel inspiratie,knutseltips kerstmis,knutselen kerstmis kleuters,knutselen met wc rollen kerstmis

Dat je van wc rollen van alles kunt maken, wist je natuurlijk al lang (zie ook het blog met tips voor wc rollen knutselen). Ook op het gebied van kerst knutselen, kun je van alles van toiletrollen maken. Zo ook deze kaarsen. Easy does it!


Kerst knutselen tip 6: sneeuwpop

sneeuwpop knutselen,sneeuwpop maken,sneeuwpop van papieren bordjes,knutseltips kerstmis,knutselen kerstmis kleuters,kerstmis knutselen,knutselen kerstmis basisschool

Een sneeuwpop knutselen, kan op heel veel manieren! Deze sneeuwpop maakte ik van papieren bordjes (o.a. hier te koop). Voor het gezicht, de sjaal, de knopen en de hoed gebruikte ik papier. Om ervoor te zorgen dat alles goed vast blijft zitten, gebruikte ik een lijmpistool. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: dit is zo’n handig ding ;-).


Kerst knutselen tip 7: peperkoekhuis van karton

peperkoekhuis van karton,peperkoekhuis maken,peperkoekhuis knutselen,knutselen kerstmis tips en ideeen,knutselen kleuters,knutselen basisschool,knutseltips kerst

Eerder maakten we al een echt Sint peperkoekhuis, maar dit peperkoekhuisje voor Kerstmis maakte ik samen met mijn dochter van karton. Hartstikke leuk om samen te doen!

Eerst knip je uit karton zes gelijke vierkanten die je allemaal aan elkaar vastplakt, zodat het een huis wordt. Vervolgens knip je twee driehoekjes uit het karton om het dak mee dicht te maken. Nu kun je beginnen met het leukste klusje: namelijk het versieren van je peperkoekhuisje. En dat kun je doen met wat je maar wilt: snoepjes, papier etcetera!


Kerst knutselen tip 8: maak een leuk kerst tasje

kerst knutselen,kerst tasje maken,tasje knutselen,rendier tasje,tasje maken

Dit leuke tasje kun je heel gemakkelijk zelf maken met een kartonnen bordje. Vouw het bordje dubbel en plak de zijkanten vast. Voor de stevigheid adviseer ik je hiervoor een lijmpistool te gebruiken. Versier het tasje met leuke kerst versiering of maak ‘m zo dat het een rendiertje wordt. Voor het hengsel kun je chenilledraad (pijpenrager) gebruiken. Heb je dit nu niet liggen, gebruik dan gewoon wol. Na afloop heb je een leuk resultaat!

Succes en veel plezier met kerst knutselen!!!

Zie ook: