Kerst knutselen: maak zelf mooie kerststerren en meer!

Wil je iets moois voor de kerst knutselen? In dit blog vind je allerlei tips en ideeën en vertellen we je onder meer hoe je zelf de mooiste kerststerren kunt maken. Niet moeilijk om te doen en je hebt er niet veel voor nodig!

Kerst knutselen: tips en ideeen

De periode naar kerst toe en de kerstvakantie is dé tijd om lekker te knutselen. Niets zo leuk als zelf je kerstversiering maken, toch?! Leuk bijvoorbeeld om op tafel neer te leggen tijdens een kerstontbijt met kinderen, je huis mee te decoreren of de klas mee te versieren tijdens het school kerstontbijt of school kerstdiner. Je kunt van alles maken! Het is leuk om te doen en het hoeft niets (of niet veel) te kosten.

Wat dacht je bijvoorbeeld van onderstaande kerst knutsels?

kerst knutselen,kerstman knutselen,kerstboom knutselen,frozen knutselen,kaarsjes knutselen,tips en ideeen kerst knutselen,makkelijke kerst knutsels,low budget idee kerst
Kerstmis knutselen kun je o.a. doen met ijsstokjes, papieren bordjes
en toilet rollen…

Met wc rollen knutsel je bijvoorbeeld een leuke kerstboom, van een papieren bordje een kerstmannetje en ook van ijsstokjes kun je grappige versiering maken.

Hieronder geven we je nog een aantal tips voor leuke knutsels in het thema Kerstmis.


Bekijk ook het blog met tips voor mooie kerstcadeaus voor jongens en meisjes.


Kerst knutselen tip 1: kerstengel

kerstengel knutselen,knutselen kerstmis,kerst knutselen tips en ideeen,knutselen kerstmis basisschool,knutselen kerstmis kleuters,low budget idee kerstmis

Ik herinner mij nog dat we vroeger rond Kerstmis op de basisschool wel eens een kerstengel knutselden van papier. Maar hoe deed je dat ook alweer? Ik zocht het uit en echt: een kerstengel knutselen is zo makkelijk!

Wat heb je nodig? Papier (zelf gebruikte ik dit papier), schaar, lijm (zelf gebruikte ik een lijmpistool – hiermee blijft alles goed vastzitten), wol, een zwarte stift en houten kralen.

Eerst knip je een cirkel uit papier, die je vervolgens weer in knipt (tot het midden) met een schaar. Daarna draai je het papier om elkaar heen en maak je het vast. Het lijfje/jurkje van de kerstengel is nu klaar. Vervolgens teken je een gezichtje op een houten kraal (papier kan ook) en plak je hier wat wol bovenop. Je hebt nu het hoofdje van de kerstengel gemaakt. Knip nu twee vleugeltjes uit papier. Lijm vervolgens de kraal vast op het jurkje met een lijmpistool en plak de papieren vleugeltjes vast aan de achterkant. Klaar is je kerstengel! 

Tip: zet de engeltjes gezellig op de kast tussen de andere kerstversiering of maak er een draadje aan vast en hang ze in de kerstboom. 


Kerst knutseltip 2: kerstballen knutselen

kerstversiering knutselen,kerstballen maken,kerstballen knutselen,kerstmis knutseltip knutselidee,kerstballen knutselpakket Baker Ross

Zelf kerstballen knutselen gaat heel makkelijk met dit kant en klare kerst knutselpakket, waarmee je binnen no-time leuke kerstversiering kunt maken met de kids. Alle materialen zijn inbegrepen, zodat je meteen aan de slag kunt. Super handig dus en ook de prijs is fijn! Hier te koop.


Kerst knutselen tip 3: een kerstster…

In het kerstverhaal speelt de kerstster een hele belangrijke rol. De drie wijzen uit het oosten volgden de ster om het kindje Jezus in de stal te kunnen bezoeken. De ster is dan ook het symbool van de geboorte van Jezus; het staat voor Kerstmis.

Ster knutselen: wat heb je nodig?

Om deze sterren te knutselen, heb je niet meer nodig dan:

Ster maken: stap voor stap

Om een ster te kunnen knutselen, heb je vierkant papier nodig. Je kunt hiervoor standaard vierkante vouwblaadjes gebruiken, maar heb je alleen A4-papier in huis, dan kun je hier natuurlijk ook vierkantjes uit knippen. Ik heb voor de sterren op de foto metallic A4-papier van de HEMA gebruikt. Ik knipte er twee vierkanten uit, vouwde hier twee sterren van en plakte deze op elkaar. Door de twee sterren op elkaar te plakken, krijg je een 3D-ster. Om ze op te kunnen hangen, prik je bovenin de ster een gaatje en hang je er een mooi draadje aan. Klaar is je ster!

Hieronder de stappen die je moet volgen om een ster te kunnen maken. Let op: van twee vierkante blaadjes vouw je dus twee sterren en deze plak je op elkaar om een 3D ster te krijgen.

Het resultaat:

kerst knutselen,kerst diy,ster knutselen,ster maken,sterren knutselen,sterren diy,sterren vouwen,kerstster maken,kerstster knutselen,origami ster,ster maken,ster knutselen,low budget idee kerstmis
Kerst knutselen: prachtige zelfgemaakte kerststerren…

Volg ons op Instagram en Facebook voor nog meer knutseltips.


Kerstmis knutselen tip 4: zelf een kerststal knutselen

Naast kerststerren, kun je natuurlijk nog veel meer andere leuke dingen maken voor de kerst. Zo kun je bijvoorbeeld allerlei leuke dingen knutselen met wc rollen. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze kinder kerststal, die wij helemaal zelf maakten van toilet rollen….

kerststal,kerststal van wc rollen,wc rollen knutselen,kerststal van wc rollen,kerststal knutselen,low budget idee kerstmis

Bekijk ook het blog met tips voor een kerststal voor kinderen.


Kerst knutseltip 5: kerstkrans van kartonnen bordje

Wil je een mooie kerstkrans knutselen met de kinderen? Dan kun je dit heel gemakkelijk doen met behulp van twee papieren bordjes en wat (groene) wol. Ga als volgt te werk: neem twee kartonnen bordjes en knip het middenstuk eruit. Plak ze op elkaar vast (met de bolle kant naar buiten) en omwikkel de krans met wol. Wanneer je hiermee klaar bent, plak je met behulp van een lijmpistool de versiering op je krans. Je kunt de krans nu op twee manieren gebruiken: liggend met een (nep)waxine lichtje in het midden of hangend aan een touw of lint. Leuk om te maken!


Winterse dennenappel met ballen

Onderstaande dennenappel is helemaal makkelijk als je zelf iets wilt knutselen voor de kerst. Ga op zoek naar een mooie dennenappel en verzamel wat versiering om deze te pimpen. Heeft wel iets weg van een kerstboom, niet…?!

kerst knutseltip,knutselen kerstmis met kinderen,zelf kerstversiering maken,dennenappel met kerstballen,winter knutselen,dennenappel knutselidee tips

Kerst knutselen tip 7: winters huisje

Dit winterse huisje maak je heel simpel van een leeg melkpak. Ga hierbij als volgt te werk: spoel een melkpak schoon en knip de bodem eruit. Snijd of knip een vierkant aan de voorkant van het pak en neem nu een stuk papier in een kleur die je leuk vindt. Maak het papier op maat en knip er vier raampjes uit. Plak er aan de achterkant bakpapier aan vast en bevestig het geheel nu op het melkpak. Maak met karton nog een dak en plak er wat leuke kerst stickers op.

Tip: plaats een nep waxinelichtje onder het melkpak voor een sfeervol effect!

kerst knutseltip,knutselen leeg melkpak,knutselen kleuters winters huisje,huisje knutselen,knutselen met een melkpak,knutselen voor kerstmis

Kerst knutselen idee 8: kerstman, notenkraker en sneeuwpop van Pringles bussen

kerstman knutselen,notenkraker knutselen,kerstman maken,notenkraker maken,sneeuwpop knutselen,sneeuwpop maken,knutselen met pringles bus,pringles can diy crafts,kerstman van Pringles bus,notenkraker van pringles bus,sneeuwpop van pringles bus,mooie kerst knutsel,tips en ideeen knutselen kerstmis,knutselen kinderen,leuke kerst knutsel ideeen,low budget idee kerstmis

Zijn ze niet leuk: deze kerstman, notenkraker en sneeuwpop? Ik maakte ze van lege Pringles bussen. Het glanzende papier is van de HEMA en zorgt voor een chique effect. Een ding is zeker: met Kerstmis staan deze drie vrienden gezellig bij ons op de kast!

Wil je weten wat je nog meer met Pringles bussen kunt maken? Check dan ook het blog met tips op het gebied van knutselen met Pringles bussen.


Knutsel idee Kerstmis 9: kaarsen

kaars knutselen,kerstkaars knutselen,knutselen kerstmis ideeen en tips,kerst knutsel inspiratie,knutseltips kerstmis,knutselen kerstmis kleuters,knutselen met wc rollen kerstmis,low budget idee kerstmis,knutselidee kleuters kerstmis

Dat je van wc rollen van alles kunt maken, wist je natuurlijk al lang (zie ook het blog met tips voor wc rollen knutselen). Ook op het gebied van kerst knutselen, kun je van alles van toiletrollen maken. Zo ook deze kaarsen. Easy does it!


Knutselen kerstmis idee 10: kersthangers van zoutdeeg

kersthangers knutselen,kerstversiering kerstboom maken,kerstboomversiering maken,knutselidee peuters,knutselidee kleuters,knutseltips basisschool,kerstmis knutseltips,low budget idee kerstmis

Deze kersthangers zijn niet alleen heel leuk, maar ook erg makkelijk om te knutselen. We maakten ze van zoutdeeg. Eigenlijk werkt het net als met koekjes bakken: je maakt het deeg en snijdt daarna met koekjes uitstekers leuke kerstvormpjes uit.

Recept deeg: 2 kopjes bloem, 1 kopje zout, 1 kopje water en 1 eetlepel olie (net wat je in huis hebt). Kneed alles door elkaar. Is het deeg nog wat nat? Doe er dan nog een klein beetje bloem bij. Steek vervolgens de vormpjes uit (ca. 1 cm dik) en leg deze op bakpapier. Vergeet niet om met een satéprikker gaatjes in ieder vormpje te prikken, want hier doe je later een touwtje doorheen zodat je je kerstversiering kunt ophangen in de boom. Een uurtje in de oven op 100 graden, even af laten koelen en versieren maar!


Kerst knutselen tip 11: sneeuwpop

sneeuwpop knutselen,sneeuwpop maken,sneeuwpop van papieren bordjes,knutseltips kerstmis,knutselen kerstmis kleuters,kerstmis knutselen,knutselen kerstmis basisschool,low budget idee kerstmis

Een sneeuwpop knutselen, kan op heel veel manieren! Deze sneeuwpop maakte ik van papieren bordjes (o.a. hier te koop). Voor het gezicht, de sjaal, de knopen en de hoed gebruikte ik gekleurd papier. Om ervoor te zorgen dat alles goed vast blijft zitten, gebruikte ik een lijmpistool. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: dit is zo’n handig ding ;-).


Kerst knutselen tip 12: peperkoekhuis van karton

peperkoekhuis van karton,peperkoekhuis maken,peperkoekhuis knutselen,knutselen kerstmis tips en ideeen,knutselen kleuters,knutselen basisschool,knutseltips kerst,low budget idee kerstmis

Eerder maakten we al een echt Sint peperkoekhuis, maar dit peperkoekhuisje voor Kerstmis maakte ik samen met mijn dochter van karton. Hartstikke leuk om samen te doen!

Eerst knip je uit karton zes gelijke vierkanten die je allemaal aan elkaar vastplakt, zodat het een huis wordt. Vervolgens knip je twee driehoekjes uit het karton om het dak mee dicht te maken. Nu kun je beginnen met het leukste klusje: namelijk het versieren van je peperkoekhuisje. En dat kun je doen met wat je maar wilt: snoepjes, papier etcetera!


Kerst knutselen tip 13: maak een leuk kerst tasje

kerst tasje maken,tasje knutselen,rendier tasje,tasje maken,low budget idee kerstmis,knutselen met kinderen voor kerstmis

Dit leuke tasje kun je heel gemakkelijk zelf maken met een kartonnen bordje. Vouw het bordje dubbel en plak de zijkanten vast. Voor de stevigheid adviseer ik je wederom hiervoor een lijmpistool te gebruiken. Versier het tasje met leuke kerst versiering of maak ‘m zo dat het een rendiertje wordt. Voor het hengsel kun je chenilledraad (pijpenrager) gebruiken. Heb je dit nu niet liggen, gebruik dan gewoon wol. Na afloop heb je een leuk resultaat!

Succes en veel plezier met kerst knutselen!!!

Zie ook:

kerstcadeaus tips en ideeen,kerstcadeau jongen,kerst cadeautje meisje