kerstvakantie tips en ideeen lockdown corona

15 kerstvakantie tips voor tijdens de lockdown

Vraag je je af wat je in de kerstvakantie zoal kunt ondernemen met de kids nu er weer een lockdown is? In dit artikel vind je een aantal kerstvakantie tips die volledig corona proof zijn en waarmee je er een hele leuke vakantie van kunt maken!

Doordat dit artikel iedere keer wordt aangevuld, vind je hieronder inmiddels meer dan 15 tips voor tijdens de lockdown.

Corona-proof kerstvakantie tips voor tijdens de lockdown

De kerstvakantie staat voor de deur. Maar het wordt wel een kerstvakantie die anders is dan anders. Nu er weer een lockdown geldt, zijn alle museu, bioscopen, zwembaden en pretparken gesloten. En dat zijn nu juist instanties die we allemaal graag opzoeken tijdens de vakantie. Ondanks dat veel attracties dus gesloten zijn, zijn er nog steeds heel veel leuke dingen die we wel kunnen doen. Hieronder vind je een aantal tips!


Lockdown tips idee 1: Kinderen voor Kinderen Kerst challenge

Is je kind helemaal TikTok fan en houdt hij of zij van Kinderen voor Kinderen? Doe dan mee met de Kerst Challenge van Kinderen voor Kinderen op TikTok (kvk_officieel). Doe een dansje op de muziek van ‘Niets is cooler dan Kerstmis’ voor jouw kerstboom en show ‘m op TikTok!

Bekijk ook het blog met toffe TikTok cadeaus.


Kerstvakantie met kinderen tip 2: maak een leuk kersttasje

kerstvakantie tips,lockdown tips,kersttasje knutselen,kerst knutselen,rendier tasje knutselen,knutselen papieren bordje,tasje van papieren bordje,kleuter knutselen kerstmis,knutselen met kinderen tips en ideeen

Hoe leuk is dit rendiertasje? We maakten ‘m van een kartonnen bordje. Eerst vouw je het bordje dubbel en plak je de zijkanten aan elkaar. Vervolgens versier je ‘m met allerlei leuke materialen of maak je ‘m zo dat het een rendiertje wordt. Het hengsel van het tasje maakte ik van chenilledraad (pijpenrager). Hier stopten we stukjes van kerstrietjes omheen. Leuk toch?!

Kijk hier voor meer ideeën voor het knutselen met kartonnen bordjes.


Winter lockdown tips idee 3: old-school knikkeren

Knikkeren is weer helemaal terug van weggeweest. Televisiezender SBS6 komt zelfs met een tv-programma dat vanaf januari op de buis te zien zal zijn. Winston Gerstanowitch zal het programma – dat Marble Mania heet – gaan presenteren. Diverse BN’ers nemen het tegen elkaar op. Het programma is vanaf 21 januari op SBS6 te zien.

kerstvakantie tips lockdown corona knikkers marble mania kerstcadeau jongen meisje,tips lockdown
Mooie set met 56 knikkers

Bekijk ook het blog met tips voor leuke knikkerbanen.


Kerstvakantie tip 4: lekker bouwen…

kerstvakantie tips en ideeen lockdown,corona proof uitjes kerst,lego kerst,kerstboom van lego,rendier van lego,kerstman van lego,tips lockdown

Hebben jullie dit voorjaar ook zo genoten van het programma LEGO Masters? Wij vonden het hier echt jammer toen het programma – dat door Ruben Nicolai werd gepresenteerd – was afgelopen. Maar goed nieuws! Op tweede kerstdag is er op RTL4 een speciale kerst-editie van het programma te zien. Zeker weten dat wij voor de buis zitten. En daarna gaan we natuurlijk ook zelf weer aan de slag met onze LEGO-steentjes…!

Bekijk hier ook het blog met leuke LEGO-sets.


Kerstvakantie lockdown tip 5: wie is de Masked Singer?

“Nog een tv-programma tip”, hoor ik je denken… Maar deze kan ik je ook gewoon niet onthouden. Op oudejaarsavond komt RTL4 namelijk met een oud en nieuw editie van het populaire tv-programma The Masked Singer. Superleuk en weer eens iets anders dan zo’n oudejaarsconference… ;-).


Corona proof uitje tip 6: kabouterpad wandelen

kerstvakantie tips,tips en ideeen winter lockdown

Tijdens de lockdown zullen we veel aan huis gebonden zijn, maar natuurlijk wil je af en toe wel even een frisse neus halen. Tip: zoek een kabouterpad op en ga lekker wandelen. Zet je kerstmuts op en geniet – als het kan – daarna lekker van een chocolademelk to go!

Er zijn heel wat kabouterpaden te vinden in Nederland. Weten waar? Bekijk dan hier het overzicht met kabouterpaden in Nederland.


Kerstvakantie tijdens lockdown tip 7: uitwaaien aan het strand

kerstvakantie tips en ideeen,uitwaaien aan het strand,tips en ideeen winter lockdown

Even buiten zijn: je knapt er vaak heel erg van op. En zeelucht is bovendien heel erg gezond! Zelf ben ik met mijn gezin vaak aan het strand te vinden. Om te wandelen bijvoorbeeld, of om te vliegeren… Op het strand heb je vaak ook alle ruimte en als je twijfelt of het druk zal zijn: kies dan gewoon een rustiger tijdstip. Ga vroeg in de morgen of juist aan het einde van de middag… Even lekker uitwaaien zal jullie goed doen!

Bekijk ook het blog over het zelf maken van een vlieger.


Lockdown tip 8: geocachen

Ook leuk om met de kids te gaan doen, is geocachen. Download een geocach app en ga – aan de hand van GPS-coordinaten – op zoek naar iets wat verborgen is. Een soort schatzoeken is het eigenlijk. Soms vind je het voorwerp dat verstopt is en soms ook niet. Sowieso leuk om te doen en je bent er even uit.


Lockdown kerstvakantie tips idee 9: kerstkransjes speurtocht

kerstkransjes,kerst schuimpjes,kerstkransjes speurtocht,kerst snoep,kransjes kerstmis,kerstkrans,tips en ideeen winter lockdown

Tijdens de lockdown dit voorjaar organiseerden we wel eens een speurtocht in huis voor de kids. Zij vonden dit geweldig. Door het hele huis verstopte ik snoepjes waar ze dan naar op zoek gingen. Hetzelfde kun je ook doen met bijvoorbeeld kerstkransjes. Maak kaartjes en schrijf hier aanwijzingen op en laat ze maar speuren. Wedden dat je kids dit geweldig zullen vinden?! En na afloop hebben ze iets lekkers om op te peuzelen…


Kerstvakantie lockdown tip 10: maak een mooie kerstkaart

kerstvakantie tips en ideeen,kerst met kinderen tips,kerstkaarten maken,kerstkaarten knutselen,kaart sneeuwpop,kaart met kerstboom van rietjes erop,tips en ideeen winter lockdown

Een mooie kerstkaart is niet alleen leuk om te maken, maar ook leuk om weg te geven. Aan je opa en oma bijvoorbeeld! Of maak er bijvoorbeeld een voor die ene buurvrouw in de straat… Geloof mij: met weinig materialen kun je al heel veel leuke dingen maken en je maakt er ook nog eens iemand heel blij mee!

De spullen die je nodig hebt om bovenstaande kerstkaarten te kunnen maken, zijn hier te koop.


Lockdown tips idee 11: maak een mooie kerst knutsel

Er zijn zoveel mooie dingen die je kunt maken voor kerst. Deze kerststerren van papier bijvoorbeeld of een notenkraker die je kunt knutselen met een Pringles bus… Ga dus lekker aan de slag en versier je huis met zelfgemaakte kerstdecoratie. Bekijk ook het blog met tips op het gebied van kerst knutselen.

kerstvakantie tips lockdown,idee kerstvakantie gezin,leuke tip kerstvakantie met kinderen,kerst knutselen,kerststerren van papier,corona proof tip kerstvakantie,tips en ideeen winter lockdown

Nog een tip: knap de kamers op

Als we dan toch met zijn allen thuis zitten, kunnen we natuurlijk ook van de nood een deugd maken en met elkaar de kinderkamers opruimen en/of opknappen. Als je al dacht aan ander kinderkamer behang, een nieuw kinderbed of een nieuw kinderbureau, dan is de kerstvakantie dé tijd om dit te fixen. Je hebt nu namelijk heel veel tijd om te behangen en meubels in elkaar te zetten. En goed om te weten: bedrijven als Fonq en Bol bezorgen gewoon nog steeds!


Kerstvakantie uitje tip 13: sneeuw en ijs please!

kerstvakantie tips en ideeen,sleeen in de sneeuw,tips en ideeen winter lockdown

Oh, ik hoop echt dat het weer eens gaat vriezen en dat we eindelijk weer eens kunnen gaan schaatsen. Dat zou toch een flinke pleister op de wonden zijn. Want: hoe leuk is het als we – op 1,5 meter afstand van elkaar – sneeuwballen kunnen gaan gooien of naar de duinen kunnen met de slee. Ik hoop het zo! Duim je mee…?


Schoolvakantie met kinderen tip 14: lekker bakken

kerstvakantie tips,kerstkoekjes,kerst cupcakes,kerstdiner school,kerst cupcakes,tips en ideeen winter lockdown

Koekjes en cupcakes bakken, hoort er natuurlijk ook altijd bij in de kerstvakantie. Er zijn zoveel leuke koekjes en cakejes die je kunt maken. Mis je nog inspiratie? Tijdens het tv-programma CupCakeCup zie je allerlei toffe ideeën voorbijkomen!


Tip 15 gezins uitje kerstvakantie: gamen met het gezin

Afgelopen voorjaar – toen er ook een lockdown was – kochten wij het spel Mario Party voor de Nintendo Switch. Dit leuke familiespel hebben we toen met ons gezin zo vaak gespeeld en zeker weten dat we dat in de kerstvakantie ook weer zulle doen! Zoek je dus een leuke game die je met het hele gezin kunt spelen tijdens de kerstvakantie? Dan is Mario Party echt een aanrader (hier te koop). Tip: als je met zijn vieren op de Switch wilt spelen, schaf dan wel even twee extra joy-cons aan.


Kerstvakantie tips idee 16: als wij niet naar de bios kunnen…

Een bioscoopje pakken, is bij ons altijd vaste prik in de kerstvakantie. Maar helaas zit dat er nu even niet in… Maar als wij niet naar de bioscoop kunnen, dan laten we de bioscoop toch naar ons toe komen! Haal popcorn in huis, doe de gordijnen dicht en kruip lekker op de bank met een fijne film. Net als in de bios…!

Bekijk trouwens ook ons blog met tips voor leuke kerstfilms voor kinderen.


Kerstvakantie idee 17: spelletjes spelen

kerstvakantie tips en ideeen,sjoelen,bingo,spelletjes doen

Wat nou: sjoelen en bingo spelen doe je alleen met oud en nieuw?! Je haalt deze spellen gewoon al in de kerstvakantie tevoorschijn. In de kast heb je vast nog wel een paar leuke spulletjes liggen die als prijsjes kunnen dienen. Plezier gegarandeerd!

En wist je dat bordspellen momenteel ook super populair zijn? Hier vind je een groot assortiment aan spelletjes…


Tot slot: lockdown tip 18 marshmallows roosteren boven het vuur

kerstvakantie tips en ideeen,corona proof uitjes kerstvakantie,tips en ideeen winter lockdown

Heb je toevallig nog ergens een vuurkorf staan? Steek ‘m dan aan buiten en ga lekker marshmallows roosteren met de kids. Van tevoren kun je eventueel stokken met elkaar gaan zoeken in het bos die je dan weer kunt gebruiken om je marshmallows op te prikken. Zo gezellig… En zorgt echt voor een wintergevoel. Veel plezier!


Heb jij nog leuke kerstvakantie tips voor tijdens de lockdown? Laat het ons weten in de comments!

Zie ook: