sinterklaas knutselen,tips en ideeen sinterklaas knutselen,knutselen 5 december,knutseltips sinterklaas,paard van sinterklaas knutselen,sinterklaas knutselen,zwarte piet knutselen,stoomboot knutselen,pepernotenkrans maken,grachtenpand knutselen,sinterklaas decoratie maken,sint versiering knutselen,pietenmuts knutselen,paard van sinterklaas knutselen,roetveegpiet knutselen,amerigo,america

Sinterklaas knutselen: leuke tips en ideeën

Zodra de intocht van Sinterklaas dichterbij komt, krijgen we met zijn allen zin om te gaan Sinterklaas knutselen. Wij zelf vinden het dan altijd heerlijk om met de kids leuke knutsels te maken en deze vervolgens neer te zetten in huis of op te hangen voor het keukenraam. Staat zo gezellig! Leuk ook om zo de Sint en zijn Pieten welkom te heten in Nederland. Natuurlijk hopen we dat ze ook snel zullen langskomen om leuke schoencadeautjes langs te brengen of ons te bezoeken met een mooi Sinterklaas cadeau voor pakjesavond.

Wil je inspiratie opdoen voor leuke Sint en Piet knutsels? In dit blog vind je volop tips en ideeën!

Sinterklaas knutselen: van pietenmuts en mijter tot pepernotenkrans

In 2023 komt Sinterklaas aan op zaterdag 18 november. En als Sinterklaas weer in het land is, is het altijd weer leuk om Sinterklaas knutsels te maken. Je kunt zoveel leuke dingen voor Sinterklaas knutselen: van het knutselen van een pietenmuts tot het maken van een mijter. Wist je dat je ook heel gemakkelijk het paard van Sinterklaas kunt knutselen en dat je met behulp van een simpele, lege eierdoos ook een hele leuke pakjesboot kunt knutselen? En wat dacht je van een mooie pepernotenkrans? Leuk om aan de deur te hangen of neer te leggen op tafel tijdens Pakjesavond!

Knutselmaterialen en cadeaus

Voor onderstaande Sinterklaas knutsels heb je niet veel nodig. Soms zijn een paar wc rollen, papier, een schaar en lijm al genoeg. Heb je deze materialen niet allemaal in huis? Kijk dan eens bij de HEMA. Deze winkel verkoopt heel veel leuke knutselmaterialen, waaronder mooi papier. Bij Bol.com heb je ook veel keuze. De Sint kan hier natuurlijk ook meteen goed terecht voor een leuk Sinterklaas cadeau.


Knutsel idee 1: Sinterklaas schoentje vouwen

sinterklaas knutselen,sinterklaas schoentje maken,schoen vouwen,schoentje vouwen,knutselen kleuters,knutselen peuters,tips knutselen sinterklaas,ideeen sinterklaas knutsels

Niets zo leuk als je schoen zetten! Want hoe spannend is het om ‘s morgens wakker te worden en te kijken of er een leuk schoencadeautje in je schoen of laars zit…?! In plaats van een echte schoen neer te zetten, kun je er ook zelf eentje vouwen. Dit is heel makkelijk en geeft een leuk resultaat. In onderstaand filmpje laten we je zien hoe je zelf een Sinterklaas schoentje kunt maken.


Sinterklaas knutselen tip 2: Sint en Piet knutselen met een Pringles bus

knutselen pringles bus,sinterklaas knutselen,roetveegpiet knutselen,knutselen kleuters,knutselen basisschool,knutselen peuters,sint en piet van pringles bus

Wist je dat je van lege Pringles bussen ook allerlei leuke dingen kunt knutselen? Deze lieve Sinterklaas en roetveegpiet bijvoorbeeld. Het glanzende papier maakt het helemaal af!

Wil je weten wat je nog meer met Pringles bussen kunt knutselen? Check dan ook het blog met tips voor het knutselen met Pringles bussen.


Sint en Piet knutselen van een kartonnen beker

Van kartonnen bekertjes kun je ook leuke dingen maken. Deze Sint en Piet bijvoorbeeld. Grappig toch?

sint en piet van kartonnen bekertjes

Sinterklaas knutsel tip 4: Sinterklaas masker met mijter knutselen

mijter sinterklaas knutselen,mijter maken,meiter maken,sinterklaas masker maken,sinterklaas knutsel,sinterklaas masker van papieren bordje,knutselen met papieren bordje sinterklaas,knutselen kleuters,knutselen peuters,tips en ideeen sinterklaas knutselen

Een mijter knutselen hoort er natuurlijk ook bij met Sinterklaas! Dit kun je op verschillende manieren doen. Neem bijvoorbeeld een strook rood papier en meet de omtrek van het hoofd van je kind op. Niet met een niettang de uiteindes van de strook papier aan elkaar. Knip nu uit twee vellen rood karton een mijter, plak hier met twee gele stroken papier een kruis op en plak nu de kartonnen vormpjes aan de voor- en achterkant van de ronde strook. Klaar is je mijter!

Zelf vonden we het leuk om eens een andere mijter van Sinterklaas te knutselen. We gebruikten hiervoor een papieren bordje (zie foto hierboven) en knipten hier het middenstuk uit (je houdt dan een ring over). Maak nu aan de linker- en rechterkant een gaatje met een perforator en doe hier een lang stuk elastiek omheen. Maak nu met rood en geel papier een mijter en plak deze vast op de ring. Beplak vervolgens de rest van de ring met bollen watten (HEMA). Klaar is je Sinterklaas masker met mijter. Door middel van het elastiek aan de achterkant kan je kind ‘m bijvoorbeeld dragen bij de intocht. Is weer eens iets anders dan een standaard mijter of pietenmuts!


Sinterklaas knutselen idee 5: Sint en Piet hangers van papier

sinterklaas knutselen,tips knutselen sinterklaas,ideeen knutselen sinterklaas,piet knutselen,5 december knutsel tips,kleuters knutselen,knutselen basisschool,tips pakjesavond

Een leuke knutsel die ook nog eens heel makkelijk is om te maken. Knip een strook papier uit en plak deze dicht met lijm of plakband. Pak vervolgens een volgende strook papier, steek deze door het zojuist gemaakte rolletje en plak ‘m vervolgens ook weer vast. Dit doe je nog een paar keer, totdat je het genoeg vindt. Maak dan met een andere kleur papier een gezichtje en teken hier ogen, roetvegen etcetera op. Om het af te maken, knutsel je nog een baret en/of een mijter en maak je met watjes natuurlijk voor de Sint nog een baard.

Na afloop kun je je zelfgemaakte Sint en Piet knutsels leuk ergens ophangen. Voor het raam bijvoorbeeld. Je zou er ook nog een slinger van kunnen maken. Leuk voor Pakjesavond!


Sinterklaas knutselen tip 6: Sint en Piet van wc rollen

sinterklaas knutselen,piet knutselen knutselen met wc rollen,knutselen met toiletrollen,tips knutselen sinterklaas,ideeen knutselen sinterklaas,paard van sinterklaas,amerigo knutselen,americo knutselen,ozosnel,schimmel knutselen,paard van wc rollen,5 december knutsel tips,kleuters knutselen,knutselen basisschool,piet knutselen,tips pakjesavond

Iedereen heeft ze wel in huis: wc rollen! Met deze handige rolletjes kun je echt de leukste dingen knutselen (we hebben er niet voor niets een apart blog met de titel Knutselen met wc rollen over gemaakt). Je kunt er bijvoorbeeld hele grappige Pietjes en een Sinterklaas mee maken. Maak ze zoals je zelf wilt: je kunt er alle kanten mee op!

Volg ons op Instagram en Facebook voor nog meer knutseltips.


Sinterklaas knutselen tip 7: paard van Sinterklaas

sinterklaas knutselen,tips knutselen sinterklaas,ideeen knutselen sinterklaas,paard van sinterklaas,amerigo knutselen,americo knutselen,ozosnel,schimmel knutselen,paard van wc rollen,5 december knutsel tips,kleuters knutselen,knutselen basisschool,tips pakjesavond

Op het plaatje hiervoor zag je ‘m al voorbijkomen: Americo (ook wel Amerigo of Ozosnel genoemd). Ik weet wel zeker dat al heel wat mensen dit door Jongens en meiden geknutselde paardje hebben nagemaakt, want deze knutsel is al heel wat keer bewaard op Pinterest!

Wat heb je nodig om dit paard van Sinterklaas te maken: twee toiletrollen, wit papier, grijze wol, plakoogjes, stiften, lijm en een schaar.

Amerigo knutselen doe je als volgt. Beplak de twee toiletrollen met wit papier en knip er eentje doormidden. Plak een half rolletje op het grote rolletje en maak rechts bovenaan een gaatje voor de manen. Hetzelfde doe je rechts bovenop het grote rolletje (dit wordt de staart). Teken op het hoofd een hoofdstel en een neusgat en plak er een oogje op. Het overgebleven halve rolletje knip je tot slot doormidden en gebruik je voor de benen. Easy does it!

Sinterklaas knutselen tip 8: Sint en Pietjes van ijsstokjes

tips knutselen sinterklaas,ideeen knutselen sinterklaas,5 december knutsel tips,kleuters knutselen,knutselen basisschool,ijsstokjes knutselen,knutselen met ijs stokjes,tips pakjesavond

Je kunt ook een Sint en roetveegpieten knutselen van ijsstokjes. Gebruik hiervoor wat gekleurde stiften, papier, een schaar, lijm en veertjes. Leuk om her en der in plantenpakjes neer te zetten. Zo duiken ze overal op… ;-). Je kunt er trouwens ook een leuke slinger mee maken!


Sinterklaas knutselen tips idee 9: stoomboot/pakjesboot

sinterklaas knutselen,knutselen met een eierdoos,stoomboot knutselen,pakjesboot knutselen,pakjesboot maken,stoomboot maken,eierdoos knutselen,tips knutselen sinterklaas,ideeen knutselen sinterklaas,5 december knutsel tips,kleuters knutselen,knutselen basisschool,tips pakjesavond

Je kunt zoveel leuks van een eierdoos knutselen. Deze stoomboot bijvoorbeeld. En hij is echt super makkelijk te maken!

Voor de schoorsteen gebruikten we twee wc rollen (ja ja daar zijn ze weer!) die ik aan elkaar plakte en omwikkelde met zwarte tape. Eventueel kun je voor het ‘wow-effect’ nog een pluk watten bovenop de schoorsteen plakken. Wedden dat je kind urenlang met deze stoomboot zal spelen…?!

Idee 10 Sinterklaas knutsel: hollands huisje

sinterklaas knutselen ideeen en tips,hollands huisje knutselen,grachtenpand knutselen,knutsel idee 5 december

Dat je van een leeg macaroni pak ook leuke dingen kunt maken, bewijst dit Hollandse grachtenpand!

Knip/snijd ramen en een deur uit aan de ene kant van de verpakking en zorg dat je de achterkant open kunt klappen. Leg vervolgens een groot rechthoekig vel papier tegen de voorkant aan en trek de ramen en deur over. Knip nu de deur en ramen uit het vel papier en plak deze vast op de doos. Teken er nog wat figuurtjes op of versier ‘m met wat je maar leuk vindt en klaar is je grachtenpand. Eventueel zou je nog een nep kaarsje onderin het huisje kunnen plaatsen. Geeft een heel gezellig effect, vooral als je er meerdere maakt en deze bijvoorbeeld naast elkaar voor het raam zet: zo’n gezellig gezicht :-).


Sinterklaas knutsel idee 11: pietenmuts 

pietenmuts knutselen,pieten muts maken,papieren pietenmuts,sinterklaas knutselen

Een klassieker onder de Sinterklaas knutsels en heel gemakkelijk te maken. Het enige wat je ervoor nodig hebt om deze knutsel te kunnen maken, zijn: twee stroken papier die je aan elkaar niet met een niettang, crêpe papier en een (papieren) veer. De rest wijst zich vanzelf! De materialen kun je bijvoorbeeld bij de HEMA kopen.

Sinterklaas knutselen tip 12: Paard van Sinterklaas van strijkkralen

sinterklaas knutselen,paard van sinterklaas knutselen,americo knutselen,ozosnel knutselen,amerigo knutselen,paard van sinterklaas van strijkkralen,strijkkralen tips en ideeen,sinterklaas strijkkralen

Van strijkkralen kun je natuurlijk ook leuke Sinterklaas knutsels maken. Zo ook deze Amerigo die we maakten met behulp van een speciale paarden strijkkralen vorm. Meteen een goede oefening voor de motoriek!

Is je kind dol op paarden? Bekijk dan ook het blog Paard knutselen: tips en ideeën.


Tip 13: Staf van Sinterklaas knutselen

staf van sinterklaas knutselen,gouden staf

Met behulp van wat wc rollen, een papieren bordje en mooi goud papier kun je zelf ook heel gemakkelijk de staf van Sinterklaas knutselen. Net echt toch?! 😉


Tip 14: Sinterklaas knutselen van een papieren bordje

sinterklaas knutselen van papieren bordje

Met een papieren bordje kun je ook allerlei leuke dingen maken. Deze Sinterklaas bijvoorbeeld! Hij kijkt alleen wel een beetje boos, maar dat vinden we zelf dan best grappig 😉


Knutsel idee Sinterklaas tip 15: een peperkoekhuisje

sinterklaashuisje,peperkoekhuisje sinterklaas,recept peperkoekhuisje

Dit Sinterklaashuisje is superleuk om te maken en bovendien heerlijk om op te peuzelen tijdens Pakjesavond. Weten hoe je ‘m maakt? Bekijk dan hier het blog over een Sinterklaashuisje maken.


Sinterklaas knutselen tip 16: aftelkalender voor Sinterklaas

sinterklaas knutselen,sinterklaas aftel kalender 2023 jongens en meiden

De komst van de Sint en zijn Pieten naar Nederland, kan voor kinderen best een beetje spannend zijn. Mijn kinderen vinden het bijvoorbeeld altijd reuze spannend als ze hun schoen mogen zetten. Geef ze daarom zo veel mogelijk duidelijkheid en maak een Sinterklaas aftelkalender. Zo weten ze precies hoeveel nachtjes het nog slapen is tot Pakjesavond. Op een schoenzet aftelkalender kun je ook aangeven wanneer je kids hun schoentjes mogen zetten.

Je kunt zelf natuurlijk een aftelkalender maken, maar je kunt natuurlijk ook gratis hier de Sinterklaas aftelkalender van Jongens en meiden downloaden!


Sinterklaas knutselen tip 17: pepernoten krans

sinterklaas knutselen,pepernotenkrans,pepernoten krans,krans van pepernoten,sinterklaas krans,sinterklaas decoratie knutselen,krans 5 december

Dan tot slot nog even dit: is ‘ie niet geweldig: deze pepernotenkrans? Leuk bijvoorbeeld voor op tafel tijdens Pakjesavond…!

Je kunt deze pepernoten krans zelf ook heel gemakkelijk maken. Het enige wat je nodig hebt, is: een rond uitgeknipt stuk karton (of de buitenkant van een papieren bordje), heel veel kruidnootjes en decoratie naar keuze. Om de kruidnootjes stevig vast te kunnen plakken aan het karton, raad ik je aan om een lijmpistool te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat alles goed blijft zitten. Sowieso trouwens een superhandig ding; ik gebruik ‘m heel veel bij mijn knutselprojecten!!!


En dan nog deze tip: een jute zak met streepjescode erop…

Deze laatste tip is dan wel geen knutseltip, maar wel een heel leuk idee voor Pakjesavond. Het is een jute zak met naam erop. Hier te koop.

jute zak met naam erop

Wat ga jij voor Sinterklaas knutselen?

Zie ook: