kruidnoten recept,recept kruidnootjes,zelf kruidnoten maken,kruidnoten bakken,pepernoten recept,recept voor pepernoten,kruidnootjes,zelf pepernoten maken,zelf pepernoten bakken,kruidnoten versieren,pepernoten versieren,unicorn pepernoten

Kruidnoten recept en tips om ze te versieren!

Ben je op zoek naar een kruidnoten recept? Dan zit je hier goed! In dit blog vertel ik je namelijk hoe je zelf met de kids de lekkerste kruidnootjes kunt maken. Ook geef ik je tips voor hoe je ze kunt versieren.

Kruidnoten versus pepernoten

Als we het hebben over pepernoten, bedoelen we vaak kruidnoten. Het verschil tussen kruidnoten en pepernoten is dat de eerste knapperig en de tweede zacht zijn. Daarnaast zijn kruidnoten rond en hebben ze een bolling. Pepernoten daarentegen, zijn vierkant en/of rechthoekig en zijn bovendien lichter van kleur dan kruidnoten. Haha, dat is dan ook weer duidelijk ;-).

verschil kruidnoten en pepernoten,pepernoten recept,kruidnoten recept,kruidnoten versieren,zelf kruidnoten maken,kruidnootjes recept

Hoewel ik ze allebei heerlijk vind, ga ik in dit artikel specifiek in op het recept voor kruidnoten.

Vanaf augustus in de schappen: kruidnoten

Vanaf augustus liggen ze al in de winkel: kruidnootjes. Ik vind dat zelf wel een beetje vroeg. De intocht van Sinterklaas is immers pas half november en tegen de tijd dat ze al in de winkel liggen, ben je zelf net terug van zomervakantie en nog lang niet bezig met schoencadeautjes, Sinterklaas cadeaus en Sinterklaas knutselen. Anyway: ik vertik het om die dingen in augustus al te kopen. “Ik koop ze niet, nee: ik doe het niet!…” zeg ik dan tegen mezelf. En vervolgens kan ik ze een maand later echt niet meer laten liggen. Want die dingen zijn ook zo gruwelijk lekker… Maar wist je dat als je ze zelf maakt, ze nog veel lekkerder zijn?!

Kruidnoten recept: wat heb je nodig?

Ieder jaar – als de intocht van Sinterklaas nadert – maak ik met mijn kinderen zelf kruidnoten. Hartstikke leuk om te doen en niet moeilijk. Je moet alleen wel even weten wat je ervoor nodig hebt. Hierbij ons kruidnoten recept (voor een hele berg):

 • 150 gram ongezouten roomboter
 • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 2 eetlepels speculaaskruiden
 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1/2 theelepel zout
 • 4 eetlepels halfvolle melk

Kruidnoten recept: hoe maak je ze?

 • Voordat je aan de slag gaat met het deeg voor de kruidnoten, verwarm je eerst de oven voor op 160 graden.
 • Vervolgens kneed je de (koude) boter, suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en het zout door elkaar. Voeg af en toe een lepel melk toe aan het deeg, zodat het geheel lekker soepel wordt.
 • Leg de deegbal een half uurtje in de koelkast en splits het daarna op in vier gelijke stukken. Vorm hier vervolgens vier lange rollen van ongeveer 1 cm dik van. Als je dit hebt gedaan, snijd je de rollen in kleine stukjes, waar je weer balletjes van maakt.
 • Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze een beetje plat.
 • Doe de bakplaat in de oven en bak de kruidnoten in ongeveer 15 minuten gaar en lichtbruin.
 • Haal de kruidnoten als ze klaar zijn uit de oven en laat ze afkoelen.

Mmmm… eet smakelijk alvast!

Tips voor het versieren van kruidnoten

Kruidnoten zijn van zichzelf natuurlijk al superlekker, maar wist je dat je ze ook heel leuk kunt versieren? Zo kun je ze bijvoorbeeld bestrijken met chocolade of glazuur en ze daarna versieren met leuke strooisels. Zelf gebruikte ik unicorn-mix, maar je kunt natuurlijk ook smarties, mini-marshmallows of stukjes fruit gebruiken. Waar je ook voor kiest: wedden dat ze superleuk en lekker worden?!

kruidnoten recept,recept kruidnootjes,zelf kruidnoten maken,kruidnoten bakken,pepernoten recept,recept voor pepernoten,kruidnootjes,zelf pepernoten maken,zelf pepernoten bakken,kruidnoten versieren,pepernoten versieren,unicorn pepernoten

Succes met het kruidnoten recept. En eet smakelijk alvast!

Zie ook: