koningsdag knutselen tips en ideeen,knutseltips koningsdag,kroon knutselen,rood wit blauw,bevrijdingsdag,5 mei

Koningsdag knutselen: tips en ideeën

Wil je iets leuks voor Koningsdag knutselen met de kinderen? Check dan hieronder de tips en ideeën. Wees gerust: ze zijn allemaal gemakkelijk te maken en na afloop heb je een leuk resultaat. Veel plezier!

Koningsdag: een oer-Hollands feestje

Koningsdag (voorheen: Koninginnedag) is een van de leukste feestdagen van het jaar, vinden wij. Bijna iedereen is vrij en we vieren allemaal feest. Standaard hangen we de Nederlandse vlag met oranje wimpel uit en beginnen we de dag met oranje-tompoucen en kijken we naar de Koning en Koningin op de tv. Natuurlijk struinen we ook over de vrijmarkt in onze oranje kleding en drinken we een lekkere borrel of een glaasje oranjebitter ;-). En wie weet, ga je ook wel zelf met je kinderen op de Vrijmarkt staan. Ook superleuk om eens te doen!

Koningsdag knutselen: tips en ideeën

Je kunt zoveel leuke dingen voor Koningsdag knutselen. Maar soms weet je even niet wat. Daarom hebben wij hieronder een aantal leuke en gemakkelijke tips en ideeën van zelfgemaakte knutsels voor je op een rij gezet. Van een leuk Koningsdag tasje tot een mooie kroon. De materialen die je ervoor nodig hebt, heb je vast grotendeels wel in huis. En zo niet, dan kun je natuurlijk altijd terecht bij winkels als HEMA of Bol.com.

Welke Koningsdag knutsel vind jij het leukst…?


Koningsdag knutselen tip 1: een mooie slinger

slinger rood wit blauw,nederlandse vlag,knutselen koningsdag tips en ideeen,creatief,knutselen met kinderen,knutselen met kleuters,knutsel idee koningsdag,slinger knutselen,slinger maken

Met Koningsdag hangen we massaal de vlag uit in Nederland. Maar hoe leuk is het om ook bijvoorbeeld je raam te versieren met een mooie slinger?! Voor deze slinger gebruikte ik rood, wit en blauw papier. Aan de slingers hangen pompons die we maakten van oranje wol. Leuk toch?!


Koningsdag knutselen idee 2: een mooie kroon

kroon knutselen koningsdag,tip kroon maken,koningsdag knutseltips,gouden kroon,crown diy crafts,knutselen met kinderen,knutsel idee koningsdag

“Lang leve de Koning… Hoezee, hoezee!” Treed in de voetsporen van koning Willem Alexander en maak deze mooie kroon. Het enige wat je nodig hebt, is: (goud) papier, rood crêpepapier (rode servet kan ook), lijm/niet-tang, schaar en edelsteen stickers (te koop bij de HEMA).

Een ding is zeker: met deze kroon op kun je zeker reacties verwachten op de vrijmarkt!

Heb je nu geen zin om zelf een kroon te knutselen? Koop er dan gewoon eentje. Onderstaande set is inclusief cape en kroon en voor de prijs hoef je het niet te laten…!

koningsdag verkleedkleding,kroon kopen,kroon koningsdag kind,oranje cape kind koningsdag

Koningsdag knutselen tip 3: een tasje van een papieren bordje

koningsdag knutselen tips en ideeen,knutseltips koningsdag,tasje knutselen van papieren bordje,knutselen kartonnen bordje,papieren bordje met hollandse vlaggetjes erop,leuke knutsel,knutselen met kinderen,knutselen met kleuters,knutselen met peuters,creatieve ideeen

Dat je van kartonnen bordjes echt van alles kunt maken, heb je misschien ook al wel gezien in ons blog met tips voor het knutselen met papieren bordjes. Een van de dingen die je bijvoorbeeld kunt maken, is een leuk tasje. Vouw een bordje dubbel en plak de zijkanten aan elkaar vast om het tasje te maken. De rest volgt vanzelf…!


Koningsdag knutselen idee 4: kroon van papieren bordje

koningsdag knutselen tips en ideeen,kroon maken,kroon knutselen,knutselen kartonnen papieren bordje,knutselen met kinderen,creatief,knutseltips koningsdag,knutselen met kleuters

Vind je de kroon die ik eerder liet zien te ingewikkeld? Met een kartonnen bordje kun je ook heel eenvoudig een kroon knutselen. Hoe je dit doet? Knip een cirkel uit het midden van het bordje. Maar let op: knip ‘m niet helemaal uit, want het ‘losse’ stuk heb je nodig om de kroon te knutselen. Vouw de flap omhoog en knip deze in de vorm van een kroon. Klaar? Versieren maar!


Oranje leeuw van wc rol

oranje leeuw wc rol

De leeuw is natuurlijk het symbool van het Nederlandse koningshuis. Daarom is het ook leuk om voor Koningsdag een leuk leeuwtje te knutselen. Deze leeuw maakte ik van een simpele wc rol. In het blog over wc rollen knutselen vind je nog meer tips en ideeën voor wat je van deze papieren rolletjes kunt maken.


Gouden koets knutselen

koningsdag knutselen tips en ideeen,koets knutselen,kartonnen doosje knutselen,knutseltip,knutselen met kinderen,crea idee

Nog een leuke tip op het gebied van Koningsdag knutselen, is deze gouden koets. We maakten ‘m van een leeg kartonnen doosje en goud papier (dat ik kochten bij de HEMA). Tip: knip de gezichten van je kinderen uit wat foto’s en plak ze bij het raam van de koets. Net alsof ze er echt in zitten… Hilarisch toch?!


Koningsdag knutselen tip 7: een zelf gemaakt geldkistje

Net als met wc-rollen, kun je ook van lege eierdoosjes allerlei leuke dingen maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een rood wit blauw geldkistje? Eerst verf je de binnenkant en daarna schrijf je onderin het doosje precies op welk muntje je waar moet bewaren. Handig om al het geld dat je verdient op de vrijmarkt, in te stoppen!


Koningsdag knutselen idee 8: zelfgemaakte kassa

Als je op de vrijmarkt staat, wil je je zelf verdiende geld natuurlijk wel goed op kunnen bergen. Daarom deze knutseltip: maak van een lege Pringles bus een eigen ‘kassa’ die je om nek kunt hangen. Versier de bus eerst met rood, wit en blauw papier en maak twee gaten bovenin de bus. Hier doe je touw of wol doorheen, zodat je de bus om je nek kunt hangen. De deksel gebruik je om je ‘kassa’ mee af te sluiten. Handig toch?!

In het blog Knutselen met Pringles bussen vind je nog meer tips en ideeën.


Knutseltip 9 Koningsdag: kroontjes van wc rollen

koningsdag knutselen,wc rollen knutselen,koningsdag wc rollen,kroontjes van wc rollen,knutselen met toiletrollen,kroon knutselen

Ook grappig en makkelijk om te maken, zijn deze kroontjes van wc rollen. Versier de rolletjes met feestelijk papier en maak aan de zijkanten van de rolletjes een gaatje. Hier kun je weer elastisch koord doorheen halen, zodat je de kroontjes op je hoofd kunt zetten. Leuk toch?!

Onderstaande gouden kronen zijn trouwens ook leuk. Ze zijn van stof gemaakt en je koopt ze kant en klaar, inclusief allerlei versiering erbij zoals strass-steentjes. Zo kan je kind zijn/haar kroon zelf versieren! Hier te koop.

kroon knutselen,stoffen kroon,zelf een kroon maken

Knutselen voor Koningsdag idee 10: armbandje

armbandje knutselen koningsdag,tips vrijmarkt kinderen,koningsdag knutseltip

Om zelf te dragen of om te verkopen… Dit armbandje is super simpel om te maken en zorgt ervoor dat je Koningsdag outfit helemaal af is! Bekijk ook het blog Armbandje knutselen met strijkkralen.


Tip 11: oranje tompouce maken

oranje tompouce van lego maken,koningsdag knutselen tips en ideeen,lego koningsdag

Naast knutselen, kun je natuurlijk ook van LEGO-steentjes allerlei leuke dingen maken voor Koningsdag. Deze oranje tompouce bijvoorbeeld. Is ‘ie niet om op te vreten…?


Knutselidee Koningsdag tip 12: een rood wit blauwe krans

krans koningsdag,pompons knutselen,krans van rood wit blauwe pompoms,koningsdag krans,knutselidee koningsdag,rood wit blauw,bevrijdingsdag,5 mei

En tot slot: deze krans met rode, witte, blauwe en oranje pompons. Als ondergrond gebruikten we de ring van een kartonnen bordje (een ring geknipt uit karton kan ook). Plak de pompons vast met een lijmpistool en hang ‘m aan de deur. Staat heel feestelijk :-).


Wat ga jij voor Koningsdag knutselen?

Zie ook: