autostoel tips,welk autostoeltje,welke autostoel voor welke leeftijd,autostoel baby,autostoel kind 1 jaar,autostoel kind 2 jaar,autostoel 3 jaar,autostoel vier jaar

Wanneer heb je welke autostoel nodig?

Om je kind veilig met de auto te kunnen vervoeren, heb je natuurlijk een goede autostoel nodig. Maar welk autostoeltje heb je nu precies wanneer nodig? Hieronder geef ik je wat tips en vind je een handig overzicht.

De eerste rit naar huis…

Nog voordat ons eerste kindje geboren werd, kochten we onze eerste autostoel. Een maxi-cosi was dat om precies te zijn. We gebruikten dit autostoeltje voor het eerst, nadat onze zoon was geboren in het ziekenhuis en we weer naar huis mochten. Gelukkig hadden we van tevoren goed gekeken hoe we het stoeltje in de auto moesten bevestigen. Doe je dit namelijk niet en weet je niet hoe of wat, dan sta je daar toch maar mooi en geloof mij: dat kun je echt niet gebruiken op een moment dat je ergens staat met je baby en naar huis wilt…

Vooral zo’n eerste rit met je kind in een autostoeltje kan best spannend voor je zijn. Ik vond dit in ieder geval wel. Je had mij moeten horen tijdens de weg naar huis…;-) “Zit hij nu wel goed in dat stoeltje?”, “wel voorzichtig rijden hoor” en “niet te hard over die drempel hè”….

autostoel tips,autostoeltje,kinder autostoel,welke autostoel welke leeftijd,wanneer je kind in autostoel
“Yeah, we mogen naar huis!”

Een autostoel die veilig is

Ook als je kindje groter wordt, wil je dat hij of zij een autostoel heeft die veilig is. Daarbij wil je er eentje die handig is in het gebruik en eentje die er mooi uitziet. Maar hoe weet je nu welke autostoel je kind nodig heeft? Hieronder vind je een handig overzicht.


Autokinderstoel kopen: waar moet je op letten?

Het belangrijkste waar je op moet letten als je een autostoeltje koopt, is dat je er eentje koopt die past bij de leeftijd en het gewicht van je kind. Doe je dit niet, dan past het stoeltje niet goed en biedt deze geen optimale bescherming. Let er bij het kopen van een autostoel ook op dat het stoeltje voldoen aan de I-size veiligheidsnormen. Meer hierover lees je hier.


Welke autostoel voor welke leeftijd?

In onderstaand overzicht zie je wanneer je welke autokinderstoel nodig hebt. Onder de tabel vind je ook nog een korte uitleg van de verschillende groepen.

0 – 9 maandenGroep 0 (0-13 kg)
0 – 4 jaarGroep 0/1 (0-18 kg)
9 mnd – 4 jaarGroep 1 (9-18 kg)
9 mnd – 6 jaarGroep 1/2 (9-25 kg)
9 mnd – 12 jaarGroep 1/2/3 (9-36 kg)
4 jaar – 12 jaar Groep 2/3 (15-36 kg)

  • Groep 0 autostoelen: Deze stoeltjes kun je vanaf de geboorte gebruiken tot ongeveer een jaar. Autostoelen uit groep 0 zijn draagbaar en kunnen vaak ook op de kinderwagen worden bevestigd.
  • Groep 0/1 autostoeltjes: In deze stoeltjes kun je je kindje eerst achterwaarts (ongeveer de eerste 15 maanden) en daarna voorwaarts vervoeren met de auto. Te gebruiken tot een jaar of 4.
  • Groep 1 stoeltjes: Dit zijn autostoeltjes waarmee je je kind voorwaarts vervoert. Te gebruiken totdat je kind ongeveer een meter lang is.
  • Combinatie autostoelen (zoals genoemd in de groepen 1/2, 1/2/3 en 2/3): Dit zijn stoelen waar je een lange tijd mee kunt doen. Meer informatie vind je hier.

autostoel tips,maxi cosi,welk autostoeltje kiezen,voordelen maxi cosi,waarom een maxi cosi,draagbare autostoel

Welk merk autostoeltje kies je?

Er zijn natuurlijk talloze merken die kinder autostoelen verkopen. Voorbeelden van merken zijn: Maxi-Cosi, Britax RömerNuna, Joie, Cybex en Kidsriver. Wij hebben eigenlijk alleen maar autostoelen van het eerste merk gehad, omdat wij hier vanaf het begin heel tevreden over waren. Mijn advies: oriënteer je goed van te voren en dan kom je er vast wel uit!

Hier vind je heel veel verschillende soorten autostoelen.

Zie ook: