wat is roblox,roblox uitleg,roblox game,roblox downloaden,roblox op welk apparaat, vanaf welke leeftijd

Wat is Roblox? Uitleg en tips

Regelmatig hoor ik hier in huis de vraag: “mam, mogen we Robloxen?”. Onze zoon van bijna 10 speelt het en ook onze dochter van 6 vindt Robloxen maar wat interessant. Natuurlijk heb ik mijn kinderen wel eens gevraagd wat dat Roblox nu precies inhoudt en natuurlijk heb ik wel eens mee zitten kijken om te zien of het wel oké is voor kinderen. Maar nog steeds toch weet ik er niet al te veel van. Ik weet dat meer ouders niet goed begrijpen wat Roblox nu precies inhoudt en dus besloot ik er eens een blog aan te wagen. Want wat is Roblox nu precies? Hoe speel je het en voor welke leeftijd is het geschikt?

Is Roblox een game?

Allereerst de vraag: is Roblox een game? Het antwoord is: nee. Roblox zelf is niet een game. Het is een platform met allerlei games erop. Dus een wereld met heel veel spellen die je niet alleen zelf kunt spelen, maar ook zelf kunt maken. Om zelf een Roblox game te kunnen maken, heb je Roblox Studio nodig. Hiermee kun je op de pc zelf games maken die anderen weer kunnen spelen.

Op welke apparaten kun je Roblox spelen?

Robloxen kun je niet alleen op een pc doen, maar ook op Android- als IOS devices. Op een Playstation en een Xbox One is het ook mogelijk; op de Nintendo Switch helaas nog niet.


Voor welke leeftijd is Roblox geschikt?

Ik las ergens dat het algemene leeftijdsadvies dat wordt aangehouden, 7 jaar is. Maar dit geldt voor de officiële Roblox games. Spelletjes die door anderen worden gemaakt en op het platform worden gezet, vallen hier buiten. Onze zoon was 8 toen hij voor het eerst met zijn vriendjes ging Robloxen. Onze dochter van 6 doet heel soms een spelletje op het platform. Zij vindt bijvoorbeeld het L.O.L. Surprise spelletje en Family Tycoon leuk om te doen.

Mijn tip is dus: check even wat voor spelletjes je kind wil spelen. Veel spelletjes zijn echt wel oké, maar toch zijn er ook spelletjes die wel een beetje creepy kunnen zijn. Als je kind dus wil Robloxen, kijk dan gewoon even na of het spelletje dat hij of zij kiest wel geschikt is.


Is het gratis?

Ja het is gratis. Maar om bijvoorbeeld je poppetje te kunnen veranderen of materialen (‘gear’) te kunnen kopen, heb je zogenaamde ‘Robux’ nodig. Deze kun je alleen kopen met écht geld. En daar wordt door de makers dus op verdiend. Wie zelf een spel ontwikkelt voor op het Roblox platform, kan hier dus geld mee verdienen. En soms kan dat behoorlijk oplopen…!


Hoe speel je Roblox?

Om te kunnen spelen, maak je allereerst een account aan. Vervolgens kies je een poppetje uit en daarna kies je een game die je wilt spelen. Je kunt ook ‘connecten’ met vriendjes en vriendinnetjes en elkaar uitnodigen om samen dezelfde game te kunnen spelen. In de spelletjes zit ook een chatfunctie, zodat je met elkaar kunt chatten. Mocht je dit niet fijn vinden, dan kun je deze chatfunctie ook uitschakelen.


Zijn er ook Roblox items te koop?

Natuurlijk is er ook allerlei toffe merchandise te koop. Leuk om bijvoorbeeld cadeau te doen aan een echte Roblox fan. Wat dacht je bijvoorbeeld van een rugzak, een sweatshirt, een mok, een stickerboek, een dekbedovertrek of échte Roblox sokken? Zal vast en zeker in de smaak vallen ;-).


Is er bij jou ook iemand in huis die Roblox speelt?

Zie ook: