vakantie opper oostenrijk,zomervakantie oostenrijk met kinderen,hallstatt bezoeken met kinderen,zoutmijn hallstatt met kinderen,ijsgrot oostenrijk bezoeken

Vakantie Opper Oostenrijk: bezoek Hallstatt, zoutmijnen en ijsgrot

Tijdens de zomervakantie van 2023 reisden wij met ons gezin (inclusief onze lieve viervoeter Charlie) af naar het ‘immer wunderschöne” Oostenrijk. Hoewel we al meerdere heerlijke vakanties hebben doorgebracht in het Salzburgerland, besloten we ditmaal eens een ander deel van Oostenrijk te gaan ontdekken. We kozen dit keer voor een vakantie naar Opper Oostenrijk. Deze deelstaat ligt in het noorden van Oostenrijk. Hier verbleven we tien dagen op een prachtig vakantiepark met een meer en fijne faciliteiten voor de kinderen. Ben je benieuwd naar hoe wij onze vakantie hebben ervaren? Lees dan even verder.

Oostenrijk: een heerlijk vakantieland

Veel Nederlanders zullen Oostenrijk vooral kennen van de wintersport, maar ook in de zomer kun je er een fantastische vakantie met je gezin beleven. Als je avontuurlijk bent ingesteld, dan kun je er helemaal je hart ophalen. Zo kun je er natuurlijk de bergen in trekken om te wandelen, verschillende gondels omhoog pakken en voor de kinderen speciale ‘bergwelts’ ontdekken of speurtochten doen. En als je van water houdt, zijn er zoveel mooie meren waar je kunt zwemmen, varen of suppen. Steden zijn er ook genoeg en als we heel eerlijk zijn, mag je een ding beslist niet overslaan als je in Oostenrijk bent: rodelen. Maar dat vinden wij haha ;-). We zouden nog wel veel meer kunnen vertellen over Oostenrijk als zomervakantie bestemming, maar dit artikel gaat over onze vakantie in Opper Oostenrijk, in Salzkammergut om precies te zijn. Dus nu eerst meer daarover!

vakantiepark oostenrijk,dormio resort obertraun

Vakantiepark Oostenrijk: Dormio Resort Obertraun

Allereerst onze accommodatie. Tijdens onze vakantie verbleven wij bij Dormio Resort Obertraun: een heerlijk vakantiepark in Oostenrijk met mooie. Wij kozen voor dit park, vanwege de mooie, ruime Oostenrijkse chalets en de fijne faciliteiten voor de kinderen. Zo is er animatie, een binnenzwembad waar je terecht kunt bij slecht weer, een speeltuin met o.a. een kabelbaan en een springkussen en niet te vergeten: een fantastisch meer met kraakhelder water dat langzaam afloopt en waar je heerlijk kunt spelen, vissen, zwemmen en/of suppen. 

Lees ook de uitgebreide review van ons verblijf bij Dormio Resort Obertraun.

Tips voor een vakantie in Opper Oostenrijk

Ook al heb je nog zo’n fijn vakantiepark om te verblijven; als je in Oostenrijk op vakantie bent, dan wil je ook wat zien en doen natuurlijk. En dus hebben we vanuit ons resort heel wat leuke dingen ondernomen. Hieronder lees je er meer over!


Vakantie Opper Oostenrijk tip 1: Hallstatt

Vanuit ons vakantiepark namen we de boot naar het plaatsje Hallstatt. Na ongeveer een half uurtje varen, kwamen we aan bij het plaatsje Hallstatt, waarvan ook wel wordt beweerd dat het de inspiratiebron is geweest voor het plaatsje Arendelle in de film Frozen. Eerlijk is eerlijk: het lijkt er ook echt wel op. Als je in Opper Oostenrijk of in Salzkammergut op vakantie bent, dan moet je hier eigenlijk wel even geweest zijn. Twee uurtjes is genoeg, dan heb je het wel gezien. Maar wel heel leuk om even doorheen te wandelen. En bereid je wel voor op veel toeristen, want het plaatsje Hallstatt wordt druk bezocht. 

Vakantie Opper Oostenrijk: Salzwelten Hallstatt

Als je in Salzkammergut (het gebied dat bekend staat om de zoutwinning) op vakantie bent, dan mag je een bezoek aan de zoutmijn beslist niet overslaan. We namen de berglift omhoog (alleen dat was al een belevenis!) en kregen speciale pakken aangereikt, voor het echte mijnwerkers gevoel. Onder leiding van een Duits- en Engelssprekende gids, liepen we door de zoutmijn en leerden we hoe en wanneer het zout hier ooit is ontstaan. Het hoogtepunt tijdens de tour waren toch wel de glijbanen, waarmee we steeds dieper de mijn in gingen. We zagen een echt zoutmeer en de rit met het treintje naar de uitgang was ook een hit. Een leuk en leerzaam uitje!

Vakantie Opper Oostenrijk tip 3: Dachstein Krippenstein ijsgrot

“Een heel cool uitje”, wat onze kinderen betreft. En wij zelf vonden het ook erg mooi, want hoe bijzonder is het om door een grot te lopen langs ijs dat wel 500 tot 600 jaar oud is…? Nadat we de gondel hadden genomen en bij het Mittelstation waren uitgestapt, stond ons eerst nog een wandeling van zo’n 20 minuten naar de grot zelf te wachten. Helemaal niet erg, want de natuur waar je doorheen loopt, is prachtig en je hebt een waanzinnig mooi uitzicht over de omgeving. In de grot zelf kregen we een rondleiding (Duits en Engels) van zo’n 50 minuten. Tijdens het eerste deel zagen we vooral veel druipstenen (stalagmieten en stalactieten), maar al snel werd het kouder (-1 graden) en kwamen we in het ijsgedeelte terecht. Wow! Heel bijzonder om te zien. Alles is mooi uitgelicht en op het einde is er nog muziek. Erg indrukwekkend allemaal!

vakantie opper oostenrijk,vakantie dormio resort obertraun,dachstein krippenstein ijsgrot,salzkammergut tips

Five Fingers platform

Een plek waar je ook een fantastisch uitzicht moet hebben over de omgeving, is het Five Fingers platform bovenop de Krippenstein. Dit platform heeft – zoals je misschien al wel verwacht – de vorm van een hand met vijf vingers. Helaas hebben wij deze attractie niet kunnen bezoeken, vanwege het feit dat de gondel naar het bergstation gesloten was vanwege een stroomstoring. Maar wie weet, komen we hier nog eens terug.

Foto: © Dachstein Tourismus AG / Himsl

Rodelen in Abtenau

Een vakantie in Oostenrijk is niet compleet als je niet bent gaan rodelen! Althans, dat is onze mening ;-). Maar om te kunnen rodelen, moet het wel goed weer zijn, want bij regen zijn de meeste rodelbanen vaak gesloten. Wat een geluk dat het mooi weer was, toen wij richting de Karkogelbahn in Abtenau reden, want deze baan hadden wij beslist niet willen missen! Je roetsjt maar liefst 2 kilometer naar beneden en onderweg ga je door tunneltjes en kom je langs herkauwende koeien die lekker relaxed langs de baan liggen. Bovenaan – naast het startpunt van de rodelbaan – vind je nog een restaurant waar je de lekkerste apfelstrudel kunt eten. Echt nog nooit zulke lekkere gehad als daar! 

Bad Ischl

Omdat we het ook altijd leuk vinden om een plaats of stadje te bekijken, brachten we tijdens onze vakantie in Opper Oostenrijk ook nog een bezoek aan Bad Ischl. Hier kun je onder meer de “Kaiservilla” (het zomerverblijf van de voormalige Keizer Franz Joseph I en Keizerin Elisabeth (Sisi) bezoeken). Bad Ischl mag zich tot een van de mooiste plaatsjes van Opper Oostenrijk rekenen, en het plaatsje is dan ook zeker een bezoekje waard. Leuk om doorheen te wandelen en een kijkje te nemen bij een van de winkels met traditionele Oostenrijkse kleding of een taartje te eten bij een van de luxe Oostenrijkse “konditoreien”. Dat laatste hebben we dus ook maar gedaan (heel vervelend ;-)). We aten echte Oostenrijkse Sachertorte bij Konditorei Zauner en liepen daarna nog even door naar het Sisi-park, waar de kids nog even lekker hebben kunnen spelen. 

bad ischl,sisi park,speeltuin bad ischl,mooi plaatsje opper oostenrijk

Salzburg met kinderen

Helaas zijn wij er tijdens onze vakantie in Opper Oostenrijk niet aan toegekomen om deze stad te bezoeken, maar graag zouden wij Salzburg nog eens bezoeken tijdens een stedentrip met onze kinderen. Mocht je wel in de gelegenheid zijn om naar Salzburg te gaan, dan vind je hier een aantal uitjes die leuk zijn voor gezinnen!

Foto: ©Tourismus Salzburg, Foto: Breitegger Günter 


Zoals je hebt kunnen lezen, hebben we veel gezien en gedaan tijdens onze vakantie in Opper Oostenrijk. Het is altijd weer heerlijk om in Oostenrijk te zijn. De bergen, de gemoedelijkheid, de schoonheid van de natuur, de frisse lucht, de kraakheldere meren om in te zwemmen, het lekkere eten… En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Eigenlijk moet je het gewoon zelf beleven. 

Denk je ook aan een zomervakantie in Oostenrijk? Onderstaande vakantie-aanbieders hebben ook Oostenrijk-vakanties in het assortiment.

Zie ook: