speelgoed met geluid - wat is leuk speelgoed met geluid

Speelgoed met geluid nuttig voor ontwikkeling

Over speelgoed met geluid gesproken, ik herinner mij een avond dat mijn man en ik op de bank zaten en wij opeens een geluid hoorden. Uit een laatje klonk het: “ik ben Piet Politie en ik ben hier om de orde te handhaven”. Het bleek een Toet Toet autootje van VTech te zijn dat nog aanstond. Hilarisch toch…?!

Speelgoed met geluid kan ontwikkeling bevorderen

Als je speelgoed met geluid in huis hebt, dan heb je misschien ook wel eens zoiets meegemaakt. En ook al denken we allemaal wel eens: “aargh, kan die brandweerwagen niet uit?!”; uit onderzoek is gebleken dat speelgoed met geluid – mits dat geluid natuurlijk niet te hard en onplezierig is – wel degelijk van nut kan zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Maar hoe zit dit dan precies? Presentatrice Chazia Mourali ging tijdens de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2019 hierover in gesprek met Ger Ramakers.

speelgoed met geluid,chazia mourali en ger ramakers,verkiezing speelgoed van het jaar 2019
Chazia Mourali in gesprek met kinder- en jeugdpsycholoog Ger Ramakers…

Spelen wordt gemakkelijker en leuker

Natuurlijk is het zo dat geluid en spraak in speelgoed het speelplezier verhoogt. Daarbij vertelde Ger Ramakers – kinder- en jeugdpsycholoog en jurylid van Speelgoed van het Jaar – dat speelgoed met geluid ook allerlei aspecten van de ontwikkeling van kinderen kan bevorderen. Zo zou geluid in speelgoed voor jonge kinderen heel belangrijk zijn voor het leren verwerken en begrijpen van geluiden en zou speelgoed dat liedjes bevat, muzikaliteit en ritmegevoel bevorderen. Daarbij zorgt speelgoed met geluid ervoor dat kinderen langer geboeid blijven om (zelfstandig) door te spelen.

Meer interactie door speelgoed met geluid

Zelf vond ik het bijzonder om te horen dat poppen en knuffels die geluid maken ervoor zorgen dat kinderen (meer) gaan terug praten. Dit kan vooral uitkomst bieden bij kinderen die moeite hebben met praten. Zo’n knuffel of pop kan dus echt de interactie stimuleren. Heel waardevol vind ik dat.

Verzorgen en knuffelen

Natuurlijk nodigen knuffels en poppen die lieve geluidjes maken ook uit tot verzorgen en knuffelen. En als moeder van een dochter van 4 herken ik dit maar al te goed. Ik vind het lief om te zien hoe zorgzaam mijn dochter is voor haar poppen en knuffels. En als het dan ook nog eens gaat om speelgoed met geluid, dan vindt ze dit helemaal prachtig. Met een babypop met geluid kan ze dan ook urenlang spelen.

Onlangs heeft mijn dochtertje nog haar hart verloren aan Cubby de Beer: een lieve knuffelbeer die beweegt en geluidjes maakt en die ook genomineerd was voor Speelgoed van het Jaar 2019. Wat wilde ze die graag hebben. En weet je wat: Sinterklaas bracht ‘m mee dat jaar!

speelgoed met geluid,cubby de beer,cubbie de beer
Spelen met
Cubby de Beer…

Welk speelgoed met geluid is bij jou thuis favoriet? Laat het ons weten in de comments!

Zie ook: