scholen dicht,leerschema,schema dagindeling,tips kinderen thuis,corona virus,thuis onderwijs,thuis leren,kinderen thuis door corona virus,thuis school

Scholen dicht: maak een schema voor structuur

Tot en met 6 april zijn de scholen dicht i.v.m. de corona crisis. Het was te verwachten, maar toch denk je dan even: “okΓ©, hoe gaan we verder dit aanpakken thuis?”, want voorlopig zullen we met zijn allen veel binnen zitten. In ieder geval proberen we zo veel mogelijk structuur aan te brengen in de dag. Hierdoor weten de kids – en papa en/of mama – zo veel mogelijk waar ze aan toe zijn.

Scholen dicht: dit schema zorgt voor structuur

Als moeder wil ik zeker niet op de stoel van de juf gaan zitten, maar toch heb ik geprobeerd een schema te maken waarbij we zo veel mogelijk het ritme van school aanhouden. En dus heb ik voorlopig het volgende schema opgezet. Misschien zijn er juffen of meesters die denken: “oh dat moet je echt anders doen”, maar dit leek mij in ieder geval vast een goede indeling (tips zijn natuurlijk altijd welkom!). Vind je het wat? Download ‘m dan gerust. Doe er je voordeel mee, zou ik zeggen!

scholen dicht,leerschema,schema dagindeling,tips kinderen thuis,corona virus,thuis onderwijs,thuis leren,kinderen thuis door corona virus,thuis school

Uitleg leerschema

Zoals je kunt zien, starten we elke dag met beweging (liefst in de tuin). Dit zorgt voor een fijne en frisse start van de dag en zo kan iedereen zijn energie alvast een beetje kwijt. Ook heb ik natuurlijk leermomenten in het schema opgenomen. Zoals je kunt zien, zijn er leermomenten met gebruik van tablet en leermomenten zonder gebruik van tablet. Dit, zodat de kinderen niet alleen maar achter een schermpje zitten. Naast beweging en leermomenten, heb ik ook een creatief blok aan het schema toegevoegd. Dit kun je zelf invullen.

Hieronder licht ik de verschillende blokken verder toe:

  • BEWEGING: het liefst buiten (zie ook mijn blog met tips voor buiten spelen) en als dat niet dan, doen we het binnen. Voorbeelden zijn: oefeningen doen, touwtje springen, voetballen, badmintonnen, fietsen, joggen en stretchen. Voor binnen: yoga, Just Dance, gym parcours maken in de huiskamer.
  • LEREN: voorbeelden van leren zonder tablet zijn rekensommen maken (google even op ‘oefenbladen groep ..’, spelling, flitsen en tafels oefenen. Het maken van een woordzoeker of Sudoku puzzel kan natuurlijk ook. Met kleine kinderen kun je oefeningen en spelletjes uit de BOBO doen of gewoon lekker puzzelen. Ook boekjes lezen is belangrijk. Verder zijn er tal van leuke en leerzame spelletjes te bedenken. Wat natuurlijk ook ideaal is, is het programma Squla voor op de tablet. Hiermee kunnen kinderen uitstekend uit de voeten.
  • CREATIEF: hierbij kun je denken aan LEGO, knutselen (bekijk ook het blog met leuke knutsel ideeΓ«n), tekenen, toneelles, koken of bakken. Zelf bakten wij tijdens het creatieve blok cupcakes en maakten we een echt huis van een kartonnen doos.
  • LEZEN: dit is bedoeld als rustmomentje en natuurlijk is lezen ook gewoon goed. Kleine kinderen vinden plaatjesboeken of prentenboeken prachtig om te bekijken.

Heb jij nog tips nu de scholen dicht zijn? Laat het ons weten!

Zie ook: