Tot 18 januari zijn de scholen dicht i.v.m. de corona crisis. Na twee weken kerstvakantie gaan we dus weer over op thuisonderwijs. En – hoewel het wel een beetje te verwachten was – denk je toch even: “oké, hoe deden we dit de vorige keer ook alweer?”, want het afgelopen voorjaar hebben we hetzelfde meegemaakt. In ieder geval proberen we zo veel mogelijk structuur aan te brengen in de dag. Hierdoor weten de kids – en papa en/of mama – zo veel mogelijk waar ze aan toe zijn.
Scholen dicht: dit thuis onderwijs schema zorgt voor structuur
Als moeder wil ik zeker niet op de stoel van de juf gaan zitten, maar toch heb ik geprobeerd een schema te maken waarbij we zo veel mogelijk het ritme van school aanhouden. En dus heb ik voorlopig het volgende schema opgezet. Misschien zijn er juffen of meesters die denken: “oh dat moet je echt anders doen”, maar dit leek mij in ieder geval vast een goede indeling (tips zijn natuurlijk altijd welkom!). Vind je het wat? Download ‘m dan gerust. Doe er vooral je voordeel mee!
Bekijk ook: Kinderboeken voor 1 cent: tijdelijke actie van Bol.
Uitleg leerschema thuis onderwijs
Zoals je kunt zien, starten we elke dag met beweging (liefst in de tuin). Dit zorgt voor een fijne en frisse start van de dag en zo kan iedereen zijn energie alvast een beetje kwijt. Ook heb ik natuurlijk leermomenten in het schema opgenomen. Zoals je kunt zien, zijn er leermomenten met gebruik van tablet en leermomenten zonder gebruik van tablet. Dit, zodat de kinderen niet alleen maar achter een schermpje zitten. Naast beweging en leermomenten, heb ik ook een creatief blok aan het schema toegevoegd. Dit kun je zelf invullen.
Hieronder licht ik de verschillende blokken verder toe:
- BEWEGING: het liefst buiten (zie ook mijn blog met tips voor buiten spelen) en als dat niet dan, doen we het binnen. Voorbeelden zijn: oefeningen doen, touwtje springen, voetballen, badmintonnen, fietsen, joggen en stretchen. Voor binnen: yoga, Just Dance, gym parcours maken in de huiskamer.
- LEREN: voorbeelden van leren zonder tablet zijn rekensommen maken (google even op ‘oefenbladen groep ..’, spelling, flitsen en tafels oefenen. Het maken van een woordzoeker of Sudoku puzzel kan natuurlijk ook. Met kleine kinderen kun je oefeningen en spelletjes uit de BOBO doen of gewoon lekker puzzelen. Ook boekjes lezen is belangrijk. Verder zijn er tal van leuke en leerzame spelletjes te bedenken. Wat natuurlijk ook ideaal is, is het programma Squla voor op de tablet. Hiermee kunnen kinderen uitstekend uit de voeten.
- CREATIEF: hierbij kun je denken aan LEGO, knutselen (bekijk ook het blog met leuke knutsel ideeën), tekenen, toneelles, koken of bakken. Zelf bakten wij tijdens het creatieve blok cupcakes en maakten we een echt huis van een kartonnen doos.
- LEZEN: dit is bedoeld als rustmomentje en natuurlijk is lezen ook gewoon goed. Kleine kinderen vinden plaatjesboeken of prentenboeken prachtig om te bekijken.
Overige tips
- Stem met de ouders van vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt de momenten af dat je pauze houdt. Op deze momenten kunnen de kinderen dan samen buiten spelen. Dit is niet alleen leuk voor de kinderen; jij hebt even een momentje voor jezelf en de kinderen kunnen zo hun energie kwijt.
- Zet de wekker, sta op tijd op en houd zoveel mogelijk de tijden van school aan. Hiermee creëer je niet alleen structuur; je komt zo weer beter in het ritme met zijn allen.
Heb jij nog tips nu de scholen dicht zijn? Laat het ons weten. Succes!
Zie ook:
- Kinderboeken voor 1 cent: tijdelijke actie van Bol
- 15 kerstvakantie tips voor tijdens de lockdown
- Leuke binnen activiteiten om met de kids te doen: 10 tips
- Buiten spelen in de tuin: 10 tips
- Leuke knutsel ideeën die iedereen kan maken
- Leerzame spelletjes voor kleuters vanaf 4 jaar
- Leuke kindercamping Nederland? Hier vind je de leukste