unicorn lampion,lampion knutselen sint maarten

Lampion knutselen voor Sint Maarten

Een lampion knutselen voor Sint Maarten, wordt niet alleen op de crèche of op de basisschool gedaan. Bij ons thuis is het ook een traditie geworden om er zelf eentje te maken. Natuurlijk kun je veel leuke lampionnen kopen, maar mijn kinderen vinden het altijd leuker om zelf een lampion te maken. Na afloop heeft ieder kind een eigen, unieke exemplaar en is iedereen trots op zijn of haar eigen lampion!

In dit blog vertel ik je hoe je zowel van papier als van een lege frisdrankfles heel gemakkelijk een leuke lampion kunt maken. Leuk voor Sint Maarten bijvoorbeeld… Of voor Halloween!

Jongens en meiden op tv!

Eerder waren wij te zien in het tv-programma Wat eten we op SBS6 met een item over Sint Maarten. Hieronder kun je het fragment bekijken.

Lampion knutselen voor Sint Maarten

Sint Maartenis bij ons altijd een hele happening. Sommige delen van ons land doen er niets aan, maar bij ons in de wijk doen er heel wat kinderen aan dit feest mee en mijn kinderen natuurlijk ook. Op één avond staan er zo maar zeventig kinderen aan de deur te zingen en die verwachten natuurlijk wel allemaal iets lekkers terug voor hun, vaak grappige Sint Maarten liedjes… Van tevoren moet ik er dus wel even aan denken dat ik een grootverpakking snoep of gezonde traktaties voor Sint Maarten in huis heb. Om je een idee te geven: vorig jaar had ik voor zeventig kinderen lekkers in huis gehaald, en nog hadden we te weinig!

Wanneer is het Sint Maarten in 2023?

11 november is de dag… Dat je Sint Maarten vieren mag! In 2023 valt Sint Maarten (ook wel: Sint Martinus) op een zaterdag. Lekker in het weekend, dus dan maakt het niet zo veel uit dat het dan ‘s avonds iets later wordt ;-).

Besparen op de dure decembermaand?

Bekijk hier onze tips!

Van suikerbieten naar karton…

Vroeger werden lampionnen voornamelijk gemaakt van uitgesneden koolrapen, suikerbieten of voederbieten. Dit doen we allang niet meer…  Een lampion knutselen doen we vooral met behulp van karton (leeg melkpak) en papier. Maar wist je dat je ook hele leuke lampionnen kunt maken van lege frisdrankflessen?

Onlangs maakten wij een aantal super makkelijke en leuke lampionnen voor Sint Maarten. Naast dat we er een van papier maakten, knutselden we er ook een aantal van een lege frisdrankfles. Benieuwd hoe je ze maakt? Volg dan de stappen hieronder…

Lampion Sint Maarten knutselen van papier

 1. Neem twee stevige vellen A4 papier en leg deze in de breedte voor je neer.
 2. Vouw het geheel van onder naar boven dubbel.
 3. Klap de bovenkant zo’n twee centimeter naar beneden.
 4. Knip dan van onder naar boven stroken – bepaal zelf hoe breed deze moeten zijn – en doe dit tot aan de vouw die je net hebt gemaakt.
 5. Klaar met knippen? Vouw dan het omgeslagen deel terug en breng het geheel weer terug naar A4-formaat.
 6. Plak de punten van de twee blaadjes op elkaar (zodat ze niet van elkaar losraken) en plak vervolgens buitenste punten op elkaar (maak er een soort koker van). Je hebt nu een lampion.
 7. Maak met een strook papier een soort van ‘hengsel’, zodat je de lampion aan een lampionstok kunt hangen.
lampion knutselen,zelf een lampion knutselen,lampion maken sint maarten

Lampion Sint Maarten knutselen van lege frisdrankfles

lampion knutselen,lampion sint maarten,lampion maken van lege frisdrankfles,unicorn lampion,tijger lampion,varken lampion

Ook van een lege frisdrankfles kun je een lampion maken. Bijvoorbeeld van een tijgertje, varkentje of unicorn. Ook kun je een leuke paarden lampion knutselen. Hiervoor heb je het volgende nodig:

Bekijk ook het blog met tips voor een unicorn slaapkamer.

Zo maak je een lampion van een lege frisdrankfles

Bekijk het filmpje bovenaan dit blog of ga naar mijn Instagram pagina om daar een Instagram Reel filmpje te bekijken met een korte uitleg over een lampion knutselen. Je kunt natuurlijk ook de stappen hieronder volgen:

 • Snijd met een mesje de onderkant van de frisdrankfles eraf. Houd rekening met eventuele oortjes.
 • Schilder de fles in een kleur naar keuze. Herhaal dit eventueel een keer.
 • Nu is het tijd om de lampion te versieren. Maak oortjes, teken een gezichtje, plak wiebeloogjes erop (geeft een leuk effect), maak haar van wol etcetera.
 • Maak een gaatje aan weerszijden van de fles. Rijg hier het chenille draad doorheen en vouw dit dubbel aan de binnenkant van de fles, zodat het draad niet losglipt.
 • Hang de lampion aan het stokje. Je lampion is nu klaar!

Bekijk hier ook het blog met tips op het gebied van Sinterklaas knutselen.

Lampion knutselen van papieren bordjes

In het blog met Halloween knutseltips heb je misschien al gezien dat je van papieren bordjes hele leuke dingen kunt maken. Zo ook deze lampion! Een uitleg over hoe je ‘m maakt vind je in het artikel over Halloween knutselen. Wil je toch liever een Halloween lampion kopen? Kijk dan hier.

Bekijk ook ons blog met daarin een gratis Halloween speurtocht.

pompoen lampion maken

En wat dacht je van deze lampion in de vorm van een zwaan…? Ik maakte ‘m van papieren bordjes waar ik witte donsveertjes op plakte. Leuk geworden toch?!

lampion knutselen,zwaan knutselen,zelf een lampion maken,tips lampion knutselen,tips sint maarten

En ben je helemaal fan van Pokémon? Dan is deze Pikachu lampion ook leuk om te maken. Het enige wat je ervoor nodig hebt, zijn: twee papieren bordjes die je op elkaar plakt, gele verf + kwast (gele stift kan ook), vliegerpapier (bakpapier kan eventueel ook), zwarte stift, rood papier en wat draad om de lampion aan het stokje te kunnen hangen. Easy does it!

pikachu lampion knutselen,pokemon lampion,pikachu knutselen,lampion knutseltips,lampion maken voor sint maarten,lampion maken voor halloween,jongens lampion,meisjes lampion

Liever een Pokemon lampion kopen? Kijk dan hier.


Lampion van lege melk- of wasmiddel fles

Nog een ander voorbeeld is deze lampion die ik heb gemaakt van een lege melkfles (wasmiddel fles kan ook). Hoe je ‘m maakt, lees je in mijn blog met tips op het gebied van Halloween knutselen. Liever een Halloween lampion kopen? Kijk dan hier.

lampion knutselen,tips lampion maken,sint maarten tips,lampion maken van lege fles

Liedjes Sint Maarten

Naast lampionnen knutselen voor Sint Maarten, worden er ook heel veel liedjes gezongen. Het meest bekende Sint Maarten liedje is toch wel:

Sint Maarten, Sint Maarten

Sint Maarten, Sint Maarten,
de koeien hebben staarten
De meisjes hebben rokjes aan,
Daar komt Sinte Maarten aan.

Een prima liedje natuurlijk, maar mijn kinderen vinden het altijd veel leuker om iets grappigs te zingen. Hierbij een paar voorbeelden van grappige Sint Maarten liedjes:

12 november is de dag (op de wijs van “Daar was laatst een meisje loos”)
12 november is de dag
dat de tandarts, dat de tandarts,
12 november is de dag
dat de tandarts boren mag…

of:

Sintemaarten mikmak (op de wijs van “Sinterklaas kapoentje”)

Sintemaarten mikmak
mijn moeder kijkt naar tic-tac,
mijn vader kijkt naar sesamstraat
dat is wel een snoepje waard!

of:

Dag mevrouw en dag meneer (op de wijs van “Twinkel, twinkel, kleine ster”)

Dag mevrouw en dag meneer,
hee, hallo daar ben ik weer.
Met mijn li, la lampion,
van papier of van karton.
Met een lichtje mooi is dat,
als ik klaar ben, mag ik wat!

Ga jij ook nog een lampion knutselen voor Sint Maarten, Halloween of Sinterklaas? Veel plezier!

Zie ook: