broertje of zusje

Broertje of zusje betrekken bij de zwangerschap

Krijgt je kind een broertje of zusje en wil je hem of haar zo veel mogelijk betrekken bij de zwangerschap. In dit blog vind je een aantal tips.

Een baby broertje of zusje op komst

Toen ik in verwachting was van onze dochter, was ons zoontje 2,5 jaar oud. Toen we hem bij drie maanden zwangerschap vertelden dat mama een baby in haar buik had was hij reuze blij, maar hij vroeg zich wel af waarom het allemaal zo lang moest duren. Hij wilde gewoon zijn zusje zien en met haar knuffelen. Vanaf dat moment hebben we hem dan ook zo veel mogelijk bij de zwangerschap betrokken.

Betrek je kind erbij

Omdat het voor een broertje en zusje lang kan duren voordat de baby er is, is het goed (en leuk!) om hem of haar zo veel mogelijk bij het proces te betrekken. Wij deden dit zelf ook. Naast dat we bijvoorbeeld leuke spulletjes voor de baby met hem kochten en hij regelmatig mee mocht naar de verloskundige, hielp hij ook mee met het verven van het babykamertje. Zo lief! Ik smelt gewoon als ik weer naar die foto kijk ;-).

broertje of zusje,babykamer schilderen
Samen met papa het babykamertje schilderen…

Boek over de ontwikkeling van je baby

Natuurlijk hoeft je kind niet per se mee te helpen met het schilderen van de babykamer ;-); er zijn meerdere manieren om een broertje of zusje bij de zwangerschap te betrekken. Wat je sowieso echt moet doen, is samen met je kind een boek lezen over wat er allemaal in je buik gebeurt en over hoe de baby groeit. Een prachtig boek hierover is het boek ‘Duurt het nog lang?’ van auteur Floor Bal.

boek duurt het nog lang,boek over zwangerschap,boek over groei baby,prentenboek ontwikkeling baby
Leuk boek voor een broertje of zusje: ‘Duurt het nog lang?

In het boek ‘Duurt het nog lang?’ wordt per week op een hele luchtige manier beschreven hoe een baby zich ontwikkelt. Op de kleurrijke illustraties van Iris Deppe kun je telkens zien hoe de baby er in de buik uitziet. Wat ik trouwens ook bijzonder vind aan de tekeningen, is dat er hele diverse stellen voorbijkomen. Erg leuk gedaan!

Benieuwd naar het boek? Het is hier te koop en kost € 14,99.

Heb jij nog tips om een broertje of zusje te betrekken bij de zwangerschap? Laat het weten in de comments!

Zie ook: