Wil je stoppen met de speen en ben je op zoek naar ideeën voor hoe je dit aan kunt pakken? In dit blog geef ik je een aantal tips!
Zuigreflex
Zoals je misschien wel weet, hebben baby’s een sterkte zuigreflex. Een speentje biedt dan uitkomst. Een fopspeen kan ook juist gebruikt worden om de zuigreflex bij baby’s te stimuleren. Dit is vaak het geval bij pasgeboren baby’s of kindjes die te vroeg geboren zijn.
Een fopspeen biedt troost
Al vanaf hun geboorte hadden mijn kinderen allebei een fopspeen. De speen kalmeerde hen vooral als ze verdriet hadden of overstuur waren. Het gaf ze rust. Met een speentje in vielen ze altijd zo in slaap.
Stoppen met de speen: hoe doe je dat?
Onze kinderen stopten met de speen toen ze ruim een jaar waren. Het moment dat we ermee besloten te stoppen, was toen ze tandjes hadden en de speen soms kapot beten. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Een fopspeen is om op te zuigen en niet om op te bijten. Het moment was dan ook aangebroken om te stoppen met de speen. Maar ja, hoe pak je zoiets aan? Hieronder vertel ik je hoe wij het wegdoen van de speen hebben aangepakt en geef ik je nog een paar tips.
Stoppen met de speen tip 1: de babypiet
Ons zoontje was 1 jaar en drie maanden toen hij afscheid nam van de speen. Het was vlak voor Sinterklaas en hij mocht zijn schoen zetten. Al een tijdje hadden we het er met hem over gehad hoe groot hij toch werd en dat een speentje toch echt voor baby’s was. We kwamen toen op het idee om de speen in zijn schoen te doen voor de babypietjes. Sinterklaas zou heel trots op hem zijn en wie weet, kreeg hij wel een extra cadeautje, dus zo gezegd zo gedaan.
De fopspeen verdween in zijn schoen, er werd een Sinterklaas liedje gezonden en daarna was het tijd om naar bed te gaan. Met name over dat laatste maakte ik mij wel een beetje zorgen, want hoe zou dat gaan? Zou hij wel willen gaan slapen zonder speen…? Maar het ging zo goed. Hij vroeg helemaal niet om zijn speen. Wat waren we trots op hem!
De volgende ochtend kon hij natuurlijk niet wachten om naar beneden te gaan en in zijn schoen te kijken. En wat denk je? Zaten er toch twee cadeaus in zijn schoen! En: een echte brief van Sinterklaas… Bijzonder toch 🙂
Stoppen met de speen tip 2: ga op kraamvisite
Toen onze dochter anderhalf was, leek het ons een goed idee om de speen weg te geven aan de baby van de buren. Onze dochter mocht haar fopspeen in een envelop doen, waarna we op kraamvisite gingen. Ik had mijn buurvrouw van tevoren over het speentje verteld en zij reageerde dan ook heel leuk toen mijn dochtertje de envelop gaf. Ze zei: “nu ben je wel een hele grote meid!”. Mijn dochter voelde zich heel trots en ik was natuurlijk weer heel trots op haar.
Na de kraamvisite heeft ze nog wel een paar keer gevraagd om haar speen, maar die was er niet meer. De dagen erna heeft ze het er niet meer over gehad. Ze was dus best snel gewend aan het feit dat de speen er niet meer was!
Speen wegdoen tip 3: de ballon
Dit idee heb ik van een vriendin. Zij hing ooit de speen van haar dochtertje aan een ballon die gevuld was met helium. Op het moment dat haar dochter er klaar voor was, lieten ze de ballon met het speentje eraan op en hebben ze er samen naar staan zwaaien. Echt afscheid nemen van de speen dus. Het enige nadeel is, is dat het niet goed is voor het milieu…
Stoppen met de speen tip 4: de prullenbak
Iets wat kapot is, hoort natuurlijk in de prullenbak. Dus als je kindje zijn of haar speen stuk heeft gebeten, kun je ‘m natuurlijk gewoon in de prullenbak gooien en daarna geen nieuwe meer kopen, maar of je kindje dit zo leuk gaat vinden…?
Speen wegdoen tip 5:
Er bestaan ook allerlei boekjes die je kunnen helpen bij het stoppen met de speen. Het Stoppen met Foppen boek bijvoorbeeld, bestaat uit een 15-daags stappenplan dat je kindje spelenderwijs voorbereidt op het afscheid nemen van de vertrouwde speen. Op de laatste dag stuurt je kindje zijn/haar fopspeen op naar SoeSoe de Fopspenenfee.
Er zijn dus allerlei manier om te stoppen met de speen. Welke tip spreekt jou het meest aan?
Zie ook:
- Peuterbed: een perfecte tussenoplossing
- Je kind zindelijk maken: 5 tips
- Broertje of zusje betrekken bij de zwangerschap
- Slaaptips voor een betere nachtrust
- Een kinderbed om bij weg te dromen
- Kinderkamer lamp: van nachtlampje tot hanglamp
- Duurzame kinderkleding waar je blij van wordt
- Kinderkleding trends voorjaar zomer 2021
- Meisjes sneakers: de hipste op een rij
- Wc rollen knutselen: tips en ideeen