sinterklaasjournaal 2020 update

Alles wat je wilt weten over het Sinterklaasjournaal…

Het Sinterklaasjournaal: ieder jaar kijk ik er weer naar met mijn kinderen. In 2018 waren we helemaal geboeid door het mysterie rond de pietenplaatjes en in 2019 maakten we kennis met Ozosnel, die toen de plaats innam van Americo. Maar wat staat ons in 2020 te wachten? En wanneer is het leukste journaal van Nederland precies op televisie? In dit blog lees je er alles over en houd ik je op de hoogte van alle ontwikkelingen in het Sinterklaasjournaal!

Wanneer start het Sinterklaasjournaal?

Het Sinterklaasjournaal is dit jaar vanaf 9 november iedere avond om 18:00 uur op NPO3 te zien. Zoals altijd, wordt het Sinterklaas journaal gepresenteerd door Diewertje Blok. Dit jaar presenteert Diewertje het Sinterklaasjournaal zelfs voor de 20e keer!

Landelijke Sinterklaasintocht anders dan anders

De intocht van Sinterklaas zal dit jaar – door corona – een stuk anders gaan dan normaal. Vast staat wel dat ‘ie komt, maar hoe of wat precies… Dat weet nog niemand. De landelijke Sinterklaas intocht is zoals ieder jaar sowieso gewoon op televisie te zien. In 2020 zal de intocht op zaterdag 14 november te zien zijn via een speciale uitzending van het Sint journaal, zo rond de klok van 12:00 uur ’s middags.

sinterklaasjournaal,pietenplaatjes,zwarte piet
In het Sinterklaasjournaal van 2018 draaide het allemaal om pietenplaatjes…

Update Sinterklaasjournaal 2020

Maandag 9 november

We zien dat de stoomboot met de Sint en de Pieten onderweg is. De Sinterklaas cadeaus, schoencadeautjes en het snoepgoed liggen allemaal op de boot. Duidelijk wordt dat de intocht in het plaatsje Zwalk zal plaatsvinden. Deze plaats is de enige plaats waar de boot aan ‘mag’ komen. Maar waar ligt Zwalk precies? De hoofdpiet kan het plaatsje Zwalk nergens vinden op de kaart van Nederland. Maar Sinterklaas heeft hier geen idee van…

sinterklaasjournaal,hoofdpiet met kaart van nederland,plaatsje zwalk,sinterklaasjournaal 2020,waar ligt zwalk?
De hoofdpiet kan het plaatsje Zwalk nergens vinden op de kaart van Nederland… (bron: Sinterklaasjournaal)

En dan is er ook nog een zak met kolen verdwenen. De Piet die in het stoomruim staat, ontdekt namelijk dat hij een zak met kolen mist. In plaats van vier zakken (een voor elke dag) staan er maar drie zakken in de machinekamer. Wat nu? De stoomboot zal het begeven als er niet genoeg kolen zijn: oh jee!

En de burgemeester van Zwalk geeft aan dat kinderen een tekening kunnen maken en deze op kunnen sturen naar het Sinterklaasjournaal. De burgemeester zal dan de tekeningen aan Sinterklaas geven. Iedereen: maak dus maar een mooie tekening voor Sinterklaas!

Dinsdag 10 november

De stoomboot heeft een groot probleem, want er mist nog altijd een zak met kolen. Hoe kan dat nou toch? En de hoofdpiet weet nog steeds niet waar hij naartoe moet varen, want het plaatsje Zwalk staat echt niet op de kaart… Het goede nieuws is dat de kinderen in Nederland een tekening kunnen maken voor Sinterklaas. De burgemeesters van Nederland zullen deze tekeningen dan aan Sinterklaas geven. Dus lekker aan de slag!

Woensdag 11 november

Op allerlei plaatsen in Nederland worden er voorbereidingen getroffen voor de komst van Sinterklaas. Zo ook in de plaatsen ‘Schroothoop’ en ‘Kruisigem’. Alle burgemeesters hebben Sinterklaas immers een brief geschreven dat hij welkom is. Op de boot speelt er echter nog steeds een groot probleem: de kolen raken op en er is nog altijd een zak kolen zoek. Help, wat nu?! Wat een toestanden… Als dat maar goed komt!

Donderdag 12 november

De kolen zijn nog altijd zoek en de hoofdpiet weet nog steeds niet waar hij nu precies moet aan aanmeren met de boot. Paniek!

Vrijdag 13 november

Goed nieuws: de kolen zijn terecht. Ze lagen in het pakjesruim! Maar wie heeft ze daar nu toch neergelegd…? De boot kan dus verder, maar de hoofdpiet merkt op dat er een blokkade (versperring) op de kaart te zien is. De boot ligt dus weer stil…

Zaterdag 14 november

Het is weer goed gekomen: de stoomboot is toch aangekomen in Nederland. Wat nou blokkade? Het was gewoon de ‘Diewertje Blokkade’ waar de boot moest aanmeren. Eind goed al goed! Inmiddels zijn de Sint en Ozosnel en alle Pieten aangekomen bij een prachtig huis waar ze zullen verblijven. Dit huis lijkt erg veel op Paleis Soestdijk ;-). De Sint heette de burgemeesters en de kinderen – die vanuit het hele land met bussen waren gekomen – van harte welkom. Hij kreeg o.a. vis uit Harderwijk, een krentenwegge uit Twente en tulpen uit Amsterdam…

Het leek even fout te gaan met de zakken met schoencadeautjes. Die waren namelijk per ongeluk weer mee terug gegaan richting de Limburgste plaats Kruisigem… Maar ze zijn weer terug inmiddels. Er staan alleen geen namen op de pakjes. Hoe weten de pieten nu precies welk cadeautje voor welk kind is…? Sinterklaas zal overigens niet de daken op gaan om schoencadeautjes rond te brengen. Hij werkt alleen vanuit huis… 😉

Maandag 16 november

Help: er is een dief in het huis waar Sinterklaas en de pieten verblijven! Er is van de kaas gesnoept, de krentenwegge is geen anderhalve meter meer en er ontbreekt een Bossche bol. Wie zou dat nu hebben gedaan…? Wordt vervolgd!

Dinsdag 17 november

De pieten maken er een beetje rommeltje van met de schoenen. Zo worden in cadeautjes in de verkeerde schoenen gestopt. Er was bijvoorbeeld een jongetje die zijn cadeautje uit een pump van zijn moeder moest halen. Oh oh, wat een rommeltje ;-). Sinterklaas kan het natuurlijk allemaal niet goed in de gaten houden, want hij werkt thuis. En we zien dat Sinterklaas de keuken in komt en wat kaas, een stuk krentenwegge en een Bossche bol meeneemt. Maar niet voor hemzelf… Voor wie zou hij dit meenemen? En wat of wie zit er nu toch in die zak…? Het is een groot mysterie. Wat we wel inmiddels weten, is dat Sinterklaas erg van bingo houdt….

Woensdag 18 november

Er gebeuren hele spannende dingen in het grote pietenhuis. We zien een lachende jute zak in de tuin (wie zou daar nu toch in zitten?) en Sinterklaas brengt eten naar iets of iemand in de logeerkamer…

Donderdag 19 november

De pieten ontdekken nog een kamer in het grote pietenhuis. Ze denken dat hier iemand verblijft en dat Sinterklaas hier het eten naartoe brengt. Op tafel liggen er allemaal fopspullen en er ligt een jute zak op het bed. Malle Pietje zegt dat iemand zich hier wel eens in verstopt, maar de andere pieten geloven Malle Pietje niet. Toch denken we dat hij gelijk heeft… Er woont nog een grappenmaker in het huis, maar wie…?

malle pietje,wellespiet,geheime kamer grote pietenhuis,wie zit er in de geheime kamer,lachende zak,sinterklaasjournaal 2020,wie zit er in de zak
De pieten ontdekken een kamer in het grote pietenhuis… Maar van wie is deze kamer?
Vrijdag 20 november

In het grote pietenhuis ziet Malle Pietje weer die jute zak bewegen. Hij rent weg om de andere pieten te roepen. Maar als ze terug komen, is de zak weg. Niemand gelooft hem, arme Malle Pietje… Ook wordt bekend gemaakt dat er dit weekend een Sinterklaas bingo plaats vindt. Meer informatie hierover vind je in onderstaande alinea.

Sinterklaas bingo spelen?

Op zaterdag 21 en zondag 22 december kun je – via de website van het Sinterklaasjournaal – een potje bingo spelen met Sinterklaas. Om 11:00 uur en om 17:00 uur draait Sinterklaas aan de bingomolen. Op de website van het Sinterklaasjournaal vind je bingokaarten die je kunt uitprinten. Tip: zie je de bingokaarten nergens staan, probeer dan even te refreshen en dan verschijnen ze – als het goed is – wel.

Kijk voor meer informatie op de website van het Sinterklaasjournaal.

sinterklaas bingo,sinterklaasjournaal,sint bingo,bingo sinterklaasjournaal spelen
Sinterklaas bingo…
Zaterdag 21 november

Het schoenen vullen loopt nog niet bepaald op rolletjes. En Sinterklaas heeft de verlanglijstjes klaar maar Piet de Smeerpoets doet iets met de printer, waardoor alle verlanglijstjes onder de inktvlekken zitten. Is alles nu nog wel leesbaar…? De pieten vinden op de gang een portemonnee met een touwtje eraan. Malle Pietje herkent dit ‘flauwe grapje’ en besluit met de andere pieten achter de portemonnee aan te gaan. In een kamer zien ze de jute zak staan waar een hand uitkomt. Wie zou daar nu toch in zitten…?

Maandag 23 november

We weten wie er in de zak zit. Het is Bernard: het stoute kind. Maar hoe het precies met hem zit, weten we verder nog niet. De Pieten gaan opnieuw verlanglijstjes verzamelen op de website van het Sinterklaasjournaal.

sinterklaasjournaal,bernard het stoute  kind,bernhard het stoute kind
Bernard: het stoute kind zit in de zak…
Dinsdag 24 november

Vandaag gaat Diewertje Blok op bezoek bij Sinterklaas. Ze stelt hem vragen namens de kinderen in Nederland. Het werd een heel lang bezoek, waarbij Diewertje vragen mocht stellen aan Sinterklaas en een rondleiding kreeg door het grote pietenhuis. We zien o.a. de zaal waar Sinterklaas bingo speelt. Diewertje spreekt met de Sint af dat kinderen een kunstje kunnen opnemen en deze op kunnen sturen naar het Sinterklaasjournaal, zodat de Sint de kunstjes kan bekijken. Sinterklaas legt ook uit wie Bernard het stoute kind is. Bernhard is ooit door de pieten in de zak meegenomen naar Spanje, maar dit vindt Diewertje wel een beetje zielig. De Sint geeft aan dat hij hier spijt van heeft en biedt zijn excuses aan voor het verleden. Bernard het stoute kind zal dit jaar met zijn ouders herenigd worden…

Woensdag 25 november

Piet de Smeerpoets verzamelt verlanglijstjes, Jan Boel heeft een nieuwe uitvinding en Bernhard het stoute kind wil vluchten…

Donderdag 26 november

Schoenen vullen gaat nog niet goed, de hoofdpiet verzamelt zelf opnieuw verlanglijstjes en Bernard het stoute kind ontsnapt uit het grote pietenhuis… En de schoenen van Sinterklaas worden per ongeluk meegenomen door de Pieten. Help!

Vrijdag 27 november

Sinterklaas is nog altijd zijn zwarte schoenen met witte veters kwijt. Wellespiet knijpt ‘m een beetje, want hij is degene die de schoenen van Sinterklaas per ongeluk heeft meegenomen. En er gaat van alles mis met de verlanglijstjes. Hoofdpiet zegt dat hij het onder controle heeft, maar dat is helemaal niet zo. En waar is Bernard toch gebleven? Hij moet wel terug zijn voor pakjesavond, anders kan hij niet herenigd worden met zijn moeder…

Zaterdag 28 november

Bernard het stoute kind is ontsnapt uit het grote pietenhuis en is onderweg naar de stoomboot. Hij wil namelijk terug naar Spanje, maar de cadeaus voor Pakjesavond liggen allemaal op de stoomboot. En met de verlanglijstjes gaat het ook nog niet helemaal goed. Paniek!

Maandag 30 november

Bernard het stoute kind probeert de stoomboot aan de praat te krijgen, maar kan de kolen niet vinden. De pieten zijn op de boot en Bernard verstopt zich in een zak. Malle Pietje vindt de zak met Bernard erin en neemt ‘m mee naar Sinterklaas. Deze vertelt Bernard dat hij echt niet terug kan naar Spanje. Ondertussen zijn de schoenen van Sinterklaas nog steeds niet terecht…

Dinsdag 1 december

Het gaat nog steeds niet goed met de verlanglijstjes en een van de pieten is zijn pak kwijt. Maar de schoenen van de Sint zijn weer terecht! En waar is Bernard toch gebleven…?

Woensdag 2 december

Er is een gezellig feest voor Sinterklaas georganiseerd. Diverse kunstjes van kinderen worden op het scherm getoond en er zijn optredens van o.a. Kinderen voor Kinderen en Unity. Ook wordt er bingo gespeeld. De piet die zijn pak kwijt is, vindt het jammer dat hij niet naar het feest kan. Hij loopt namelijk in zijn ondergoed… En we zien Bernard voorbijkomen in een pietenpak…

Donderdag 3 december

De hoofdpiet is er nog steeds niet in geslaagd de verlanglijstjes voor Sinterklaas kloppend te krijgen. De cadeautjes zijn nu ook allemaal verkeerd ingepakt… Hoofdpiet wil er zo snel mogelijk vandoor, want hij wil niet dat Sinterklaas erachter komt dat hij het niet onder controle heeft. Daarom pakt hij samen met Piet de Smeerpoets de koffers in. Oh oh, als ze nu maar niet eerder naar Spanje vertrekken, want hoe moet dat dan met Pakjesavond?

Bernard het stoute kind is inmiddels weer terug bij zijn moeder…

Vrijdag 4 december (finale)

Bernard het stoute en kind en zijn moeder zijn terug bij het grote pietenhuis. Ze mogen mee naar Spanje als pieten. Met de verlanglijstjes is het gelukkig goed gekomen. Sinterklaas had alles op tijd over geschreven in zijn grote boek. Dat grote boek was al ingepakt en bevond zich al op de stoomboot, maar gelukkig had Diewertje Blok dit in de gaten en heeft zij het boek terug naar Sinterklaas gebracht. Eind goed, al goed!


Fijne Pakjesavond iedereen en tot in 2021!

Zie ook: