sinterklaasjournaal,sinterklaas journaal,nieuwe paard van sinterklaas,ozosnel,ohzosnel,oh zo snel

Alles wat je wilt weten over het Sinterklaasjournaal…

Het Sinterklaasjournaal: ieder jaar kijk ik er weer naar met mijn kinderen. Vorig jaar waren we helemaal geboeid door het mysterie rond de pietenplaatjes. Maar waar gaat het dit jaar over? En wanneer is dit leukste journaal van Nederland precies op televisie? In dit blog meer hierover.

Wanneer start het Sinterklaasjournaal?

Op maandag 11 november was het Sinterklaasjournaal – dat traditiegetrouw wordt gepresenteerd door Diewertje Blok – dit jaar voor het eerst te zien. Iedere avond om 18.00 uur komt het programma op televisie (NPO 3). Op de dag van de intocht – 16 november – is er een extra lang journaal. Deze uitzending – die live is – begint om 12.00 uur. Het laatste Sinterklaasjournaal vond dit jaar plaats op donderdag 4 december.

In het Sinterklaasjournaal van 2018 draaide het vooral om pietenplaatjes.

sinterklaasjournaal,pietenplaatjes,zwarte piet
In het Sinterklaasjournaal van 2018 draaide het allemaal om pietenplaatjes…

Sint journaal 2019: stoomtrein en nieuw paard Ozosnel…

Dit jaar draaide het – in het leukste journaal van Nederland – allemaal om fopcadeautjes, het paard Ozosnel en de stoomtrein… Hieronder lees je een verslag van het Sinterklaasjournaal.

Stoomtrein i.p.v. stoomboot

Dit jaar kwamen de Sint en zijn pieten in Apeldoorn aan met de stoomtrein. Al snel volgde ook Ozosnel: het nieuwe paard van Sinterklaas (Amerigo is met pensioen). Ozosnel wist nog niet zo goed de weg in Nederland, maar daar konden de Nederlandse kinderen het paard mee helpen. Zij konden namelijk via de website van het journaal laten weten waar ze wonen, waardoor Ozosnel gelukkig alle huizen wel kon vinden.

sinterklaasjournaal,sinterklaas journaal,nieuwe paard van sinterklaas,ozosnel,ohzosnel,oh zo snel
Ozosnel en de paardenpiet…

Ozosnel: het nieuwe paard van Sinterklaas

Van Ozosnel weten we dat hij veel prijzen heeft gewonnen; de ene trofee na de andere. Volgens de paardenpiet had hij alleen wel koudwatervrees en was hij dus bang voor water. Maar het bleek niet te zijn zoals de paardenpiet het beweerde. De paardenpiet was zelf gewoon bang voor water!

In de laatste week dat het Sinterklaasjournaal dit jaar werd uitgezonden, werd duidelijk dat de paardenpiet zich met Ozosnel had verstopt in de stoomtrein. In deze stoomtrein zaten ook de pakjes voor pakjesavond. De stoomtrein is gaan rijden met de paardenpiet en Ozosnel erin. Maar de trein ging zo hard, dat de wagon met daarin de paardenpiet en Ozosnel losraakte…. De trein met de pakjes denderde ondertussen keihard verder. Paniek!

Gelukkig is het allemaal goed afgelopen. De Sint vond de wagon met de paardenpiet en Ozosnel en is toen heel snel met het paard naar de trein toe gegaloppeerd en heeft deze weten te stoppen. Eind goed, al goed!

Ozosnel bleek eigenlijk zwart te zijn…

In de aflevering van 27 november bleek dat Ozosnel zwart is i.p.v. wit. De Sint ontdekte dit toen hij de stal binnen liep en daar zag dat de Paardenpiet het paard wit wilde gaan verven… Een zwart paard i.p.v. een witte schimmel: dat was even wennen.

Omdat het paard van Sinterklaas toch echt wit moet zijn – “valt toch meer op in de nacht” (aldus de Sint) – heeft de Sint tassen vol ‘baardenwit’ gekocht. Hiermee kan het paard heel snel wit worden gemaakt. Voortaan zullen we dus gewoon weer een wit paard zien.

Ozosnel zwart i.p.v. wit…?

Fopcadeautjes

Malle Pietje hield de gemoederen ook aardig bezig. Hij liet namelijk overal fopcadeautjes achter – i.p.v. echte schoencadeautjes – en legde er dan briefjes bij met daarop geschreven: “Gefopt! Groetjes, Malle Pietje”.

Uiteindelijk bleek dat ook de fopcadeautjes in de stoomtrein richting Spanje lagen. Samen met de pakjes voor pakjesavond. De kans bestaat dus dat er tijdens pakjesavond tussen de echte cadeautjes ook nog fopcadeautjes zullen zitten. Of dat ook echt zo zal zijn, zal moeten blijken op pakjesavond!

De hoofdpiet is ‘not amused’…

We hebben weer genoten van het Sinterklaasjournaal. Op naar volgend jaar!

Zie ook: