sinterklaasjournaal afleveringen,sinterklaasjournaal update 2021

Alles wat je wilt weten over het Sinterklaasjournaal…

Het Sinterklaasjournaal: ieder jaar kijk ik er weer naar met mijn kinderen. In 2018 waren we helemaal geboeid door het mysterie rond de pietenplaatjes en in 2019 maakten we kennis met Ozosnel, die toen de plaats innam van Amerigo. In 2020 speelde Bernard het Stoute kind een grote rol en in 2021 was het paard van Sinterklaas zoek en zat het ruim van de stoomboot op slot, waardoor er bijna geen cadeautjes waren. En in 2022 was er paniek, omdat de cadeautjes voor Pakjesavond verspreid waren over de hele wereld…

Maar wat staat ons in 2023 te wachten? En wanneer is het leukste journaal van Nederland precies op televisie? In dit blog lees je er alles over en houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen in het Sinterklaasjournaal!

Wanneer start het Sinterklaasjournaal?

Het Sinterklaasjournaal is dit jaar vanaf maandag 13 november iedere avond om van 18:00 uur op NPO3 te zien. Zoals altijd, wordt het Sinterklaas journaal gepresenteerd door Diewertje Blok. Hoewel… Er gaan geruchten dat ze met het Sinterklaasjournaal zou gaan stoppen. Hierover werd druk gespeculeerd in het programma “Speculasies” (gepresenteerd door Thomas van Luyn), dat in het weekend voorafgaand aan het Sinterklaasjournaal werd uitgezonden op NPO3. Het gerucht werd de wereld in geholpen door “Yvonne Kletsmeijer” (knipoog naar Yvonne Coldeweijer ;-)). Uiteindelijk stelde Diewertje iedereen gerust door te zeggen dat ze ook dit jaar gewoon het Sint journaal presenteert. Waren wij even opgelucht!

Landelijke Sinterklaasintocht op tv

De landelijke Sinterklaas intocht is zoals ieder jaar sowieso gewoon op televisie te zien. In 2023 zal de landelijke intocht op 18 november in Gorinchem plaatsvinden. De intocht zal dan natuurlijk ook te zien zijn via een speciale uitzending van het Sint journaal.

Update Sinterklaasjournaal 2023

Zoals ieder jaar heeft Malle Pietje weer een grapje bedacht: “Bedankt voor het komen en een goede reis terug…!” Hieronder lees je wat er nog meer gebeurde in het Sinterklaasjournaal van 2023.

Diewertje Blok presenteert wederom het Sinterklaasjournaal. Ze vertelt dat Sinterklaas dit jaar in Gorinchem zal aankomen. Verslaggeefster Rachel neemt een kijkje in Gorinchem, ook wel “Gorkum” genoemd door de inwoners van de plaats. Rachel vindt het maar vreemd. Ze loopt ook nog even langs de plek waar de stoomboot zaterdag zal gaan aanleggen, maar daar wordt haar verteld dat dit niet kan, omdat hier al een andere boot ligt. Een elektrische boot om precies te zijn. Hoe kan dat nu weer?

Verslaggever Jeroen Kramer is bij het Grote Pietenhuis. Daar komt hij buiten Janny, Robèrt en André van het programma Heel Holland Bakt tegen. Zij geven aan dat het helemaal niet kan dat Sinterklaas en de pieten in het Grote Pietenhuis verblijven. De locatie wordt namelijk al gebruikt voor hun programma. Wat nu?

En we zien Sinterklaas en de pieten op de pakjesboot. Gaat alles daar wel goed? Niet helemaal, want het grote boek blijkt weg te zijn. De pieten zijn ‘m vergeten mee te nemen. Als dat maar goed komt…!

Er is weer verbinding met de pakjesboot. Zou het grote boek al gevonden zijn? Helaas niet, maar de Hoofdpiet heeft hier een oplossing voor bedacht. Hij heeft een nieuw boek, waarin hij alle namen zal gaan zetten. De eerste naam die hij in het nieuwe grote boek noteert, is die van Diewertje. De Hoofdpiet vertelt dat alle kinderen in Nederland via het Sinterklaasjournaal hun naam kunnen insturen. Allemaal even doen dus!

Jeroen heeft een andere plek gevonden waar Sinterklaas zou kunnen wonen tijdens zijn verblijf in Nederland. Maar hier blijkt hij ook niet terecht te kunnen, want er wordt al een programma opgenomen, namelijk het Familiediner. Oh oh, waar moet Sinterklaas nu toch wonen als hij in Nederland is?

En Rachel spreekt de burgemeester van Gorkum over de aanlegsteiger. Ze wil dat de burgemeester de boot, die nu aan de aanlegsteiger ligt, laat weghalen. Dat hoeft helemaal niet, vertelt de burgemeester. Er is namelijk nog een andere aanlegplaats. Fijn! Maar later zien we dat er op deze plek ook een boot ligt. Hoe gaat dit aflopen…?

Verslaggeefster Rachel is nog steeds in Gorinchem en neemt een kijkje bij Slot Loevestein, waar de kist staat waar Hugo de Groot zich ooit in heeft verstopt. Ze ontmoet een man die verkleed is als ridder. Hij vertelt dat er verkleedkleding in de kist zit, maar doet heel geheimzinnig. Zouden er wel echt verkleedkleren in de kist zitten….? Zit er niet iets heel anders in die ‘boekenkist’…?

En door de schuld van Piet de Smeerpoets is de mooiste kleding van Sinterklaas is verbrand. Wat nu…? Oh oh oh…

Jeroen is nog steeds op zoek naar een plek waar Sinterklaas en zijn pieten kunnen verblijven, nadat zij in Nederland zijn aangekomen. Maar het kasteel waar hij gaat kijken, is ook niet beschikbaar. Hier wordt namelijk een tv-programma voor senioren opgenomen. En Rachel is weer terug bij Slot Loevestein, dat ooit een gevangenis is geweest. Ze heeft iets vreemds gevonden in de boekenkist van Hugo de Groot. Tussen de verkleedkleding ligt namelijk een “page pak” (ziet eruit als een pietenpak)… Vergeet niet om via de website van het Sinterklaasjournaal je naam nog even door te geven voor in het nieuwe, grote boek!

Jeroen heeft eindelijk het Grote Pietenhuis gevonden. Tenminste… Dat dacht hij, want daar komt Martijn KrabbΓ© aan met de nieuwe bewoners van het huis. Helaas. Waar moet Sinterklaas nu toch wonen als hij in Nederland is…? Rachel is weer bij Slot Loevestein. Dat zou nog eens een mooi kasteel zijn voor Sinterklaas! Ja, zou hij daar niet kunnen blijven als hij in Nederland is…?! En op de pakjesboot is de Hoofdpiet in paniek, want het grote boek is nog altijd niet klaar. Nog niet alles staat erin… Sinterklaas vertelt dat ze helemaal niet naar Gorkum gaan varen. Maar waar gaan ze dan naartoe…? We zullen het morgen zien. De intocht is vanaf 12:00 uur te zien op NPO 3.

Sinterklaas en zijn pieten zijn weer in het land gearriveerd. Afgelopen zaterdag was de intocht in Gorinchem, maar even was het onzeker of de stoomboot wel zou komen. Diewertje kreeg namelijk door dat de boot ergens anders had aangelegd, namelijk bij Slot Loevestein (waar de ridder zich snel had verstopt in de boekenkist van Hugo de Groot). Alle koffers en cadeaus werden mee genomen van boord, maar daarna vertrok de stoet toch nog naar Gorkum. Gelukkig maar! Maar eenmaal na aankomst in Gorinchem bedachten de pieten zich dat ze de pakjes waren vergeten. Dus vertrokken ze weer terug per boot om de zakken met cadeaus op te halen. Maar ook de boekenkist ging mee, met ridder en al. Sinterklaas was blij met het nieuwe, grote boek dat was gemaakt. Ondertussen had Jeroen ook het grote pietenhuis gevonden. De pieten wilden ook hun schoen zetten, want dat mocht van Sinterklaas. Maar hoofdpiet steekt hier een stokje voor…

Omdat de pieten hun schoenen niet mogen zetten van de hoofdpiet, weigeren ze verder nog iets te doen. Geen cadeaus inpakken, geen schoentjes vullen… Niet zo mooi dus :-(. En Sinterklaas geeft aan dat het nieuwe, grote boek te weinig informatie bevat. Er staan wel namen van kinderen in, maar niets over de kinderen zelf. Hoe weet hij nu bijvoorbeeld waar ze wonen…? En wat voor hobby’s ze hebben…? Op de website van het Sinterklaasjournaal kun je de vraag van Sinterklaas beantwoorden. Wel even doen dus!

Sinterklaas vraagt zich af wat de boekenkist in zijn werkkamer doet. Hoofdpiet legt uit dat het gewoon een verkleedkist is. Hij laat zien wat voor kleding er in de kist ligt en laat o.a. het “pak van een page” zien. Hoofdpiet legt uit wat een “page” is, namelijk het vroegere hulpje van een ridder. Sinterklaas vindt het gewoon een pietenpak. En hij heeft ook een idee van wie het pak is… Jeroen staat bij het pietenhuis. Daar zijn ook journalisten om te zien hoe de problemen in het pietenhuis worden opgelost (de pieten zijn namelijk boos dat ze hun schoenen niet mogen zetten en doen daarom niets meer). In het pietenhuis wordt er daarom vanavond vergaderd. Dat wordt nachtwerk…!

Er is nog steeds allemaal gedoe bij het pietenhuis. Iedereen is in overleg en de journalisten staan buiten. De pieten geven aan dat ze ermee gaan stoppen. Hoe moet dat dan met het Sinterklaasfeest?

De pieten willen er allemaal mee stoppen. Maar dan komt Sinterklaas aan met Ozosnel. Wat komt hij doen? De pieten lijken in ieder geval weer wat vrolijker te worden. Verslaggever Jeroen ziet de pieten juichen in het pietenhuis. Zou Sinterklaas verteld hebben dat ze hun schoen wel mogen zetten… ? We zullen het morgen horen. En hoe zit dat toch met die verkleedkist…?

Sinterklaas gaat het gesprek aan met hoofdpiet. De Sint is teleurgesteld, omdat hoofdpiet had gezegd dat het hele sinterklaasfeest niet door kon gaan en de pieten hun schoenen niet mochten zetten. Maar het Sinterklaasfeest gaat wel door en de pieten gaan gewoon weer aan het werk. De pieten mogen hun schoenen zetten. Maar er is een tekort aan schoencadeautjes. En daarom hebben de pieten het idee om hun schoenen bij de mensen thuis te zetten, zodat de kinderen hier weer een cadeautje voor hen in kunnen doen. De dag daarna halen de pieten deze schoenen dan weer op. Zo zullen er genoeg cadeautjes zijn, ook voor de pieten! En op het station loopt een vreemde conducteur rond. Hij rent weg voor Sinterklaas, die hem op zijn beurt niet kan bijhouden. Daar gaat de trein… Met Sinterklaas erin. En de mysterieuze conducteur verstopt zich snel.

Wellespiet herkent de schoorsteenveger die uit de boekenkist komt. Het is de boekenpiet! Deze blijkt te weten waar het grote boek van Sinterklaas is. Het ligt veilig opgeborgen in een kluis in de muur achter een schilderij. Alleen de code is hij kwijt…

De code voor de kluis is nog steeds niet bekend. De pieten vragen of de kinderen met hen mee kunnen denken. Kinderen kunnen codes insturen via het Sinterklaasjournaal. Allemaal even doen dus!

Op de website van het Sinterklaasjournaal kun je nog steeds je idee voor de code van de kluis doorgeven. En wie is toch die boekpiet…? Sinterklaas zit achter hem aan, het is allemaal heel raar. Wat zou er toch aan de hand zijn?

De kluis met het grote boek zit nog steeds op slot. Zou het nog wel gaan lukken om ‘m open te krijgen? En Sinterklaas is verdwenen. Waar zou hij zijn?

Het grote boek zit nog in de kluis, Sinterklaas is verdwenen en de pieten moeten op zoek naar iemand in het land die al deze problemen kan oplossen. Zou dat gaan lukken?

Het grote boek is nog steeds niet uit de kluis en Sinterklaas is nog steeds niet terug. Maar gelukkig zijn er een hoop mensen die zijn pak wel aan willen trekken. Hoe zal dat gaan aflopen?

Sinterklaas is spoorloos verdwenen en de kluis zit nog steeds dicht. Als dat allemaal maar goed komt, want het is al bijna Pakjesavond!

De pieten zitten in zak en as, want Sinterklaas is nog steeds niet terecht. En het grote boek ligt ook nog steeds in de kluis. Hoofdpiet is bij Diewertje in de studio om te vertellen dat hij ermee stopt en dat het Sinterklaasfeest niet door kan gaan. Maar wacht eens even: daar komt Sinterklaas de kamer van de pieten in gelopen. Iedereen is blij! En daar is ook de “boef”. Maar Sinterklaas weet hoe het zit: de boekenpiet is degene die steeds verkleed is. Sinterklaas zegt hem dat hij zijn pietenpak weer aan moet trekken en dat in de zak van dat pak het briefje zit met de code van de kluis. Alles is opgelost. Op het einde zien we de auto waarin Diewertje zit, voorbij rijden. De hoofdpiet stapt in en ze gaan naar het grote pietenhuis. Daar is iedereen weer bij elkaar. Het feest kan beginnen!

Fijne pakjesavond!

Zie ook: