zindelijk maken tips en ideeen,je kind zindelijk maken,tips zindelijkheidstraining,potje,kind op potje laten plassen tips

Je kind zindelijk maken: 5 tips

Als je kind zindelijk is, is dat natuurlijk super fijn! Je hoeft geen luiers meer te verschonen en het scheelt bovendien een hoop geld, omdat je geen luiers meer hoeft te kopen. Maar hoe kun je dat zindelijk worden nu het beste aanpakken? Natuurlijk ben ik geen expert, maar ik kan je wel vertellen hoe ik het zelf – als moeder van twee kinderen – heb aangepakt. Benieuwd? Lees dan verder.

Met 2,5 jaar oud zindelijk

Mijn kinderen waren beide zindelijk toen ze 2,5 jaar oud waren. Oh, wat was dat een fijn moment! En wat waren zij en wij (papa en mama) trots. Eindelijk konden ze (zelf) naar de wc en hoefden we geen luiers meer te verschonen. Nu zijn er diverse boekjes over zindelijkheidstraining te koop, maar als je het leuk vindt om mijn ervaringen met betrekking tot het zindelijk maken van je kind te lezen, bekijk dan hieronder mijn vijf tips.


Zindelijk maken tip 1: Zorg voor een leuk potje

Er zijn talloze gewone ‘huis-tuin-en-keuken’ potjes te koop en die voldoen natuurlijk prima. Maar een potje dat muziek maakt bijvoorbeeld of waar een persoonlijke boodschap van jou uit te horen is, is voor je kind natuurlijk nΓ³g leuker om op plaats te nemen. Hier vind je heel veel leuke potjes.


Tip 2 zindelijk maken: Kies een vast moment

Natuurlijk kun je er voor kiezen om je kind af en toe op het potje te zetten, maar vaak werkt het beter als je hiervoor een vast moment uitkiest. Als je net begint met zindelijkheidstraining, kun je ervoor kiezen om je kind één keer per dag op het potje te zetten. ‘s Morgens na het wakker worden bijvoorbeeld of na het eten. Als je hier routine in krijgt, zal je kind het normaal gaan vinden om naar het potje te gaan.


Zindelijkheidstraining tip 3: Spelletje met de kookwekker

Een gouden tip, wat mij betreft ;-). En een truc die vooral goed werkte bij mijn oudste… Wat ik deed? Als mijn kinderen iets hadden gedronken en het ongeveer weer tijd was te plassen, pakte ik de kookwekker en deed ik hier een spelletje mee. Ik zei dan: “als de kookwekker afgaat, mag je weer naar het potje”. En als de wekker dan ging, namen ze mij daar toch een spurt… Door er een terugkomend spelletje van te maken, raakten mijn kids eraan gewend om naar het potje (of de wc) te gaan. Bij ons thuis werkte deze zindelijk maken tip dus perfect!

Zindelijk maken tip 4: Potje versus iPad

Mijn kinderen vonden (en vinden) de iPad geweldig. Ze kunnen er uren mee spelen. Wat hun betreft dan… Als we bijvoorbeeld op vakantie naar deze leuke camping aan het Gardameer gaan en een lange autorit voor de boeg hebben, vind ik dat prima. Maar normaal gesproken vind ik een half uur per dag wel genoeg. Bij zindelijkheidstraining kan een iPad ook goed van pas komen. Voor mijn kinderen was het een extra motivatie om naar het potje te gaan, als ze wisten dat ze dan een spelletje mochten doen op de iPad. En, minstens zo fijn, was dat ze dan bleven zitten. Prima om ‘m hiervoor te gebruiken, wat mij betreft!


Zindelijkheidstraining tip 5: gebruik oefen luierbroekjes

Als je bezig bent met het zindelijk maken van je kindje, zijn gewone luiers of pampers niet zo handig. Veel handiger is het dan om van die speciale oefen luierbroekjes te gebruiken die je ook kunt wassen. Je kind kan deze zelf aan- of uittrekken en alvast wennen aan het idee van een onderbroek.


Heb jij nog tips voor wat betreft het zindelijk maken van je kind? Laat het ons weten in de comments!

Zie ook: