koekhuis maken,peperkoekhuis maken,gingerbreadhouse maken

Koekhuis maken: recept, tips en inspiratie!

Wil je zelf een koekhuis maken, maar heb je weinig tijd en wil je het niet te moeilijk maken? Don’t worry, want een ‘ginger bread house’ kun je op heel veel verschillende manieren maken. In dit blog geef ik je een aantal tips voor hoe je zelf heel makkelijk een mooi peperkoekhuis kunt maken.

Waar komen peperkoekhuizen vandaan?

Een peperkoekhuis (ook wel ‘gingerbread house’ genoemd) zien we vooral rond kersttijd. Het fenomeen schijnt oorspronkelijk uit Duitsland te komen, maar in ScandinaviΓ« en Amerika zien we het ook veel terug. In Nederland zien we ook steeds vaker peperkoekhuizen langskomen. In etalages van bakkerijen staan dikwijls peperkoekhuizen voor de ramen te pronken en ook in tuincentra worden peperkoekhuisjes verkocht in de vorm van kerstballen e.d.

Maar waar kennen we het peperkoekhuis verder eigenlijk van….?

Sprookje van Hans en Grietje

Een koekhuis kennen we natuurlijk vooral uit het sprookje van Hans en Grietje. Als deze twee sprookjesfiguren de weg in het bos kwijt zijn, ontdekken zij een huis dat gemaakt is van brood, een dak heeft van snoep en ramen heeft, gemaakt van witte suiker. Daar moet je wel van eten natuurlijk! Maar dan ontdekken ze dat er een gemene heks woont in het huisje. De rest van het verhaal is wel bekend, denk ik ;-).

Tv-serie Kerst met Linus

Naast het sprookje van Hans en Grietje, kennen we het peperkoekhuis hier thuis ook van de serie Kerst met Linus: een superleuke Scandinavische kinderserie (bekijk hier ook het blog met leuke kerstfilms voor kinderen). De kinderen in het plaatsje Svingen maken zelf peperkoekhuis en proberen deze te verkopen aan buurtbewoners.

kerst met linus peperkoekhuis
Fragment uit Kerst met Linus.

Zelf een koekhuis maken: leuk om te doen!

Een koekhuisje heeft een magische uitwerking, helemaal op kinderen. Daarom is het ook zo leuk om een of meerdere koekhuizen met je kinderen te maken. Heerlijk om van te snoepen ook, of om neer te zetten in je huis rond kersttijd!

Tip 1: een traditioneel peperkoekhuis

Wil je een koekhuis maken op de traditionele manier? Dan vind je hier een handig recept. Om de onderdelen van een gemberkoekhuis te maken, raad ik je aan om een set met uitsteekvormen te kopen. Zo weet je zeker dat de afmetingen kloppen en hoef je zelf niet te gaan passen en meten. Bij veel supermarkten zijn er rond de kerst ook wel kant en klare peperkoekhuis pakketten te koop, inclusief vormen. Gewoon even goed rondkijken…

Tip 2: koekhuis maken van biscuitjes

Deze koekhuisjes gemaakt van biscuitjes, zijn weer hele andere koek dan bij tip 1 πŸ˜‰ We maakten deze vorig jaar zelf en het enige wat je nodig hebt, zijn: (goedkope) theebiscuitjes, glazuur, smarties en/of m&m’s en andere lekkernijen, zoals tum tummetjes en mini-pretzels. Plak drie biscuitjes tegen elkaar aan in een driehoeksvorm en daarna kun je ze versieren. Leuk om te doen en super simpel!

koekhuis maken van biscuitjes,gingerbread huis maken tips en ideeen,kersthuis inspiratie,koekhuis knutselen met kinderen

Tip 3: koekhuis maken voor Sinterklaas

In de aanloop naar 5 december maakte ik samen met mijn dochter dit Zaanse Sinterklaashuisje. In basis is dit huisje ook gemaakt van biscuitjes. Maar we gebruikten ook taai taai en andere lekkernijen. In dit blog lees je hoe we dit huisje hebben gemaakt.

koekhuis maken voor sinterklaas,gemberkoekhuis,gingerbread house sint nicolaas,bakken met kinderen tips en ideeen,bakinspiratie met kinderen

Tip 4: koekhuis maken van eierwafels

Deze is ook zo leuk om te maken. En je hebt er zo weinig voor nodig… We maakten dit koekhuis van eierwafels (kosten: € 0,99). Een aantal wafels sneden we doormidden en anderen gebruikten we in zijn geheel. Gewoon even zelf kijken hoe het uitkomt. Met wit glazuur (Dr. Oetker), mini pretzels en groene en rode smarties versierden we het huis. En de deur maakten we van een kerst zuurstokje. Leuk geworden toch…?!

koekhuis maken,gingerbread house,peperkoekhuis maken,koekhuis knutselen van eierwafels,kerst knutselen met kinderen

Peperkoekhuis speelgoed

Heb je nu toch geen zin om zelf aan de slag te gaan, maar vind je het wel heel gezellig staan: zo’n vrolijk koekhuis? Dan is er ook allerlei peperkoekhuis speelgoed te koop. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit LEGO Duplo Peperkoekhuis, een peperkoekhuis van LEGO Creator Expert of deze kerstbakkerij van Playmobil…?

Heb jij wel eens zelf een peperkoekhuis gemaakt?

Zie ook: