harry potter locaties in londen tips

Harry Potter locaties in Londen waar je geweest moet zijn!

Harry Potter en London zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de boeken en de films komen er heel wat beroemde plekken uit de Britse hoofdstad voorbij. Denk bijvoorbeeld aan King’s Cross Station en de Millennium Bridge… Omdat wij zelf binnenkort naar Londen gaan en groot fan zijn van Harry Potter heb ik alvast uitgezocht waar we beslist naartoe moeten om een echt Harry Potter gevoel te krijgen. De Harry Potter locaties in Londen die ik heb verzameld, heb ik alvast in een Google Maps gezet.

Stedentrip Londen met kinderen

In mei 2024 gaan we zelf met onze kinderen naar Londen toe en wat hebben we daar veel zin in. Onze kinderen zijn dan 9 en 12 en zijn nu op een leeftijd dat ze het leuk vinden om een stad te bezoeken. In 2023 kozen we voor een stedentrip Parijs met kinderen en dit jaar wordt het dus een tripje met het gezin naar de Engelse hoofdstad. We hebben er heel veel zin in! De vliegtickets Londen zijn geboekt en ons hotel in Londen is ook geregeld, dus nu kan de voorpret echt gaan beginnen. Het was trouwens nog een hele zoektocht om een fijn en betaalbaar hotel in Londen met familiekamers te vinden. Want: welke wijken in Londen zijn leuk om te verblijven? En wil je juist wel of juist niet in het centrum van Londen verblijven… Maar goed, het is gelukt! En we hebben een heel fijn en betaalbaar hotel in Londen vlakbij de metro en enkele hotspots gevonden, dus helemaal top :-).

Ga je net als wij naar de Britse hoofdstad en wil je je helemaal laten onderdompelen in de Harry Potter sfeer? Dan mag je onderstaande plekken beslist niet overslaan!

Harry Potter Londen: 10 locaties waar je geweest moet zijn

Omdat we hier thuis groot fan zijn van Harry Potter en we straks in Londen ook dingen willen doen die te maken hebben met HP, heb ik alvast een aantal plekken verzameld waar we zeker naartoe willen. Zo willen we bijvoorbeeld zelf toverdrankjes gaan brouwen en naar de set waar de films van Harry Potter zijn opgenomen. En zo zijn er nog een paar dingen die op ons lijstje staan. Ik heb er alvast een route van gemaakt op Google Maps. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen!

Harry Potter locaties in Londen tip 1: Platform 9¾

In de eerste Harry Potter film – De Steen der Wijzen – zie je hoe Harry op het station met een winkelwagentje op een muur afrent om de Hogwarts Express te kunnen pakken (platform 9 3/4). Molly Wemel – de moeder van Harry’s beste vriend Ron – heeft hem uitgelegd hoe hij dit moet doen. Het leuke van deze plek is dat je dit perron echt kunt bezoeken. Platform 9 3/4 bestaat dus echt. Hier moet je dan ook zeker naartoe als je in Londen bent! Vergeet trouwens ook zeker niet om je Harry Potter sjaal mee te nemen naar Londen, leuk voor op de foto’s!

Adres Platform 9 3/4 Londen:

Platform 9¾
Kings Cross Station
London – N1 9AP

Tip 2: Harry Potter shop King’s Cross Station

Credits: Harry Potter Shop London

Als je dan toch in Londen bent en naar King’s Cross station gaat, vergeet dan zeker ook niet om een bezoek te brengen aan de Harry Potter winkel naast Platform 9¾. Leuk om lekker rond te kijken en een mooi souvenir te kopen. Ik heb mij laten vertellen dat deze winkel een exclusieve collectie met Harry Potter spullen heeft, die je nergens anders in Londen vindt. Dus zeker je slag slaan als je hier bent!

Adres Harry Potter Shop Londen:

The Harry Potter Shop Platform 9¾
Kings Cross Station
London – N1 9AP

Harry Potter standbeeld in Londen

Harry Potter standbeeld (bron: Wikipedia)

Op Leicester Square – een bekend plein in het centrum van Londen – bevindt zich tegenover de bioscoop een bronzen beeld van Harry Potter die op zijn Nimbus 2000 vliegt. Hier moet je natuurlijk ook beslist even naartoe als je in Londen bent en fan bent van HP.

Adres Harry Potter standbeeld Londen:

Leicester Square, tegenover IMAX theater (Cineworld)

Tip 4 Harry Potter locaties in Londen: Wands & Wizard Exploratorium

Photo: Wizard Exploratorium

Als je toch eens je eigen toverdrankjes kon brouwen of een magische toverstok kon maken, hoe geweldig zou dat zijn…? Bij The Wands & Wizard Exploratorium in de wijk SOHO kan het. Een magische belevenis voor iedereen! Meer informatie vind je hier.

Adres The Wizard Exploratorium:

Wands & Wizard Exploratorium
26 Greek Street
London – W1D 5DE

Harry Potter locaties Londen tip 5: Magische Afternoon Tea

In de wijk SOHO vind je Cutter & Squidge, waar je kunt genieten van een echte Engelse Afternoon Tea. De ruimte waar je zit, geeft je het gevoel dat je in de bibliotheek van Hogwarts bent. Meer informatie vind je hier.

Adres Cutter & Squidge (The Common Room):

Cutter & Squidge
20 Brewer Street
London – W1F 0SJ

Hamleys

Als je met kinderen naar Londen gaat, dan moet je sowieso zeker even langs de winkel van Hamleys. Zelf ben ik hier al een aantal keer geweest en iedere keer is het weer een feestje om hier rond te kijken. Al dat speelgoed, helemaal fantastisch. Nu hoorde ik dus ook dat er in Hamleys een grote Harry Potter afdeling is. Zeker even naartoe dus!

Adres Hamleys Londen:

Hamleys
188-196 Regent St.
London – W1B 5BT

Harry Potter theatershow in Londen

Wist je dat er ook een theatershow van Harry Potter draait in London? Deze wordt in West End opgevoerd. Super bijzonder om naartoe te gaan als je in Londen bent! Meer informatie vind je hier.

Adres Harry Potter theatershow Londen:

Palace Theatre
Shaftesbury Avenue
London – W1D 5AY

Tip 8 Harry Potter locaties in Londen: Harry Potter Studio Tour

harry potter studio's londen,harry potter tips londen,harry potter locaties in Londen

Net buiten de stad Londen ligt de plaats Watford. Hier kun je de sets bezoeken waar de films van Harry Potter zijn opgenomen. Een echte must-do voor Harry Potter fans! Op de locatie kun je o.a. de eetzaal van Hogwarts, het huis van de Duffelingen en de Wegisweg (Diagon Alley) bekijken. Vanuit Londen kun je een speciale Harry Potter Studio Tour doen. Je wordt dan vanaf Victoria Coach station met de bus naar de studio’s in Watford gebracht (1,5 uur) en hebt daar dan zo’n 3 uur de tijd om rond te lopen en alles te bekijken.

Tip: als je met een groep bent, is het ook een idee om van tevoren losse tickets voor de studio’s te boeken en een taxi of Uber vanuit Londen te pakken. Dit is in veel gevallen voordeliger.

Adres Harry Potter Warner Bros. Studio Londen:

Studio Tour Dr
Leavesden
Watford – WD25 7LR

Harry Potter locaties in Londen tip 9: Leadenhall Market

De ‘Wegisweg’ ken je ook vast wel uit de Harry Potter films. Dit is de magische winkelstraat in de tovenaarswereld. Harry kocht hier o.a. zijn toverstok. De plek die als decor werd gebruikt voor de scènes die zich afspeelden op de Wegisweg, heet Leadenhall Market en je kunt deze locatie ook bezoeken als je in Londen bent. Leadenhall Market is in werkelijkheid een overdekte markt en staat bekend om zijn prachtige architectuur. Hier gaan we dus ook zeker even naartoe als we in Londen zijn!

Adres Leadenhall Market (Wegisweg) Londen:

Leadenhall Market
Gracechurch St.
London – EC3V 1LT

Tip 10: London Zoo

In “De Steen der Wijzen” praat Harry in de dierentuin met een slang. Deze scene is opgenomen in het reptielenhuis van de London Zoo. Ook leuk om een kijkje te nemen als je in Londen bent. Kaartjes kopen voor de London Zoo kan hier.

Adres London Zoo:

Outer Cir
London – NW1 4RY

En tot slot: de Harry Potter Shop London Heathrow

Heb je aan het einde van je Londen-trip nog wat geld over? En vlieg je vanuit Heathrow weer terug naar Nederland? Dan moet je zeker nog even langs de Harry Potter shop op vliegveld Heathrow. Je vindt ‘m in Terminal 5!

Al met al biedt Londen heel veel toffe locaties voor Harry Potter-fans om te bezoeken. Alvast een magische vakantie toegewenst in de Britse hoofdstad!

Zie ook: