Kinderwandeling maken? 6 x leuke kinderwandelroutes

Een speciale kinderwandeling maken, is superleuk om te doen. Naast gewone wandelroutes, zijn er door heel Nederland tal van wandelroutes die speciaal ontwikkeld zijn voor gezinnen met kinderen. Beslist een aanrader om eens te doen. Want met een kinderwandeling weet je zeker dat de afstand niet al te ver is en dat er onderweg vaak allerlei leuke dingen zijn voor de kids!

Een kinderwandeling: fijn om te doen in alle seizoenen!

Wat is het toch heerlijk om af en toe lekker met de kinderen te gaan wandelen in het bos. Je bent in beweging, geniet van de frisse boslucht en stopt onderweg eens om even iets te eten en te drinken. Moeten we echt vaker doen. En niet alleen in de lente of als bij mooi weer. Want helemaal in de herfst en de winter kun je prachtig wandelen op veel plekken. Ook als het een beetje regent, blijft het in het bos vaak nog redelijk droog. En met een goede, warme regenjas en leuke kinder regenlaarzen aan kom je een heel eind!  Hieronder hebben we een aantal leuke kinderwandelingen voor je op een rij gezet.

Kinderwandeling 1: Duinkabouterpad (Noordwijk)

kinderwandeling,kabouterwandeling,kabouterpad,kinderwandelroute noordwijk,kinderwandeling zuid holland
Met een puntmuts en knapzak op pad…

Wij vonden dit zelf heel leuk om te doen: het Duinkabouterpad. Het Duinkabouterpad is een route van 500 tot 1500 meter die kinderen met hun ouders kunnen lopen. Je start bij restaurant Langs Berg en Dal in Noordwijk, waar je ook een knapzak met iets lekkers voor onderweg krijgen. Onderweg luister je naar een verhaal uit een kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. Volg gewoon de routepaaltjes en kijk goed uit of je kaboutersporen ziet: voetafdrukjes in het zand, wielsporen van een kruiwagentje, kabouterdrolletjes… De puntmuts mag je na afloop mee naar huis nemen.

Meer informatie over deze kinderwandelroute vind je hier

Lees ook ons blog met een overzicht van kabouterpaden in Nederland

Kinderwandeling 2: Laarzenpad  – Lisse

Rondom het wereldberoemde bloemenpark Keukenhof vind je het Laarzenpad: een leuke wandelroute die je meeneemt langs de mooiste plekjes van het landgoed van Kasteel Keukenhof. Het pad kan droog zijn, maar zoals de naam van deze kinderwandeling (ook geschikt voor volwassenen) al aangeeft, zijn laarzen geen overbodige luxe. Het gebied is meestal best wel drassig (wij spreken uit ervaring!). Het Laarzenpad in Lisse is erg leuk om te doen; er is een korte en een lange route. Leuk detail: onderweg kom je een kabouterbos tegen :-).

Wie het laarzenpad loopt, komt onderweg een kabouterdorp tegen…

Kijk hier voor meer informatie over deze kinderwandeling

Kinderwandeling 3: Speuren in de duinen – Landgoed Duin en Kruidberg (nabij Santpoort)

De hoogte van een boom meten zonder een superlang meetlint: weet jij hoe je dit kunt doen? Dit en nog veel meer leer je tijdens de twee kilometer lange gezinswandeltocht ‘Speuren in de duinen’ op landgoed Duin en Kruidberg (nabij Santpoort). Tijdens deze kinderwandeltocht je allerlei leuke weetjes op over de natuur en zijn er ook allerlei opdrachten die je kunt doen.

Meer informatie over deze kinderwandelroute vind je hier

Kinderwandeling 4: Paddenstoelenroute door Lusthof de Haeck – Nieuwkoopse Plassen

kinderwandeling paddenstoelenroute,kinderwandelroute paddenstoelen

Deze kinder wandelroute (3,3 kilometer) is vooral heel mooi in de herfst. Op Lusthof de Haeck zijn er dan namelijk heel veel paddenstoelen te vinden. Een sprookjesachtig gebied; er groeien paddenstoelen in allerlei soorten en maten. Waar ze precies staan, is niet te voorspellen. Dus houd je ogen goed open!

Meer informatie over deze kinderwandelroute vind je hier

Kinderwandeling 5: Slagmaatpad (Klompenpad Kids) – bij Bunnik en Houten

Het Kids Klompenpad Slagmaatpad is ongeveer 7 kilometer lang en leidt door het gebied van Bunnik en Houten. Omdat de route diverse kortere lusjes heeft, kan de wandeling ook korter gemaakt worden. Onderweg is er genoeg te ontdekken, te leren en te spelen. Ook zijn er spannende doorsteekjes in het weiland met leuke overstapjes. Tijdens de route kom je o.a. langs het Fort bij Vechten, de boerderij Nieuw Slagmaat en het speelbos Nieuw Wulven. Kortom: een hele afwisselende route!

Hier vind je meer informatie over deze wandelroute met kinderen

Kinderwandeling 6: Avonturenroute Harderbos – Zeewolde

De kinderwandelroute door het Harderbos is 5,4 kilometer lang. Jullie gaan echt op avontuur. Zo kom je onderweg een wiebelbrug, een uitkijktoren en een trekpont tegen. En overal zie je sporen van bevers!

Meer informatie over deze wandeling met kinderen vind je hier

Natuurlijk zijn er nog veel meer andere leuke kinderwandelingen in ons land te maken. Heb jij een leuke tip? Laat het ons weten in de comments!

Zie ook:

Ken je ook leuke wandelroutes voor kinderen? Laat het ons weten in de comments!