wespen tips,tip wespen,hoe houd je wespen op afstand,wat doen tegen wespen,wespenvanger maken,wespenvanger knutselen van lege frisdrankfles

Wespen tips: van gesnipperde ui tot lavendelthee

Het zal je bekend voor komen: je zit lekker te genieten op een terras, totdat er opeens weer zo’n vervelende wesp bij je glas drinken rondvliegt. En zo’n beest gaat ook niet zo maar weg… Wespen kunnen de stemming behoorlijk doen omslaan. Irriteer je je ook zo aan wespen? Dan heb ik hier een paar wespen tips voor je.

Wesp in de buurt? Chill…

Zelf probeer ik altijd rustig te blijven als er een wesp in de buurt is. Ten eerste, omdat wespen juist agressief worden als je hen in de weg zit. Daarbij wil ik ook niet dat mijn kinderen er bang voor raken… Maar ja, toch word ik er stiekem altijd wel een beetje zenuwachtig van als er wespen in de buurt zijn zijn. Ze kunnen immers gemeen steken.

wespen tips,tips tegen wespen,wat doen tegen wespen,hoe houd je wespen op afstand

Au! Gestoken door een wesp

Ik was nog nooit gestoken door een wesp, tot twee jaar geleden. Ik stond in een pretpark te wachten bij een attractie totdat ik plots iets voelde kriebelen in mijn nek. Toen ik de plek wilde aanraken, raakte ik iets aan en voelde ik het meteen… Au! Gelukkig zat er in de buurt van waar ik mij bevond een EHBO-post. Een lieve dame daar heeft mij meteen geholpen en het gif/de angel verwijderd met een angelverwijderaar. Toevallig hebben we die zelf ook thuis, maar die had ik nu net niet bij mij…

Wespen tips

Het beste is om rustig te blijven als er een wesp in de buurt is. Blijf rustig zitten of staan en wacht tot de wesp uit zichzelf weggaat. Het werkt namelijk averechts als je om je heen gaat slaan om de wesp weg te jagen.

Maar wat kun je nu zelf doen om wespen bij jezelf of bij je kinderen uit de buurt te houden? Jongens en meiden ging op onderzoek uit en vond onderstaande tips tegen wespen.

Wespen tip 1: citroen met kruidnagel

Snijd een citroen in schijfjes en druk daar kruidnagels in. Leg ze op een schoteltje en de wespen zouden wegblijven. Ik had hier nog nooit van gehoord, totdat wij op vakantie waren en er buiten bij het buffet ook schijfjes citroen met kruidnagel lagen. Eerlijk is eerlijk: er was daar geen wesp te bekennen…

Wespen tips 2: wierook

Een stokje wierook op tafel schijnt wespen ook uit de buurt te houden.

Tip 3 tegen wespen: Ammonia

Geen van bovenstaande spullen in huis, maar heb je wel ammonia (schoonmaakmiddel) staan? Zet hier dan een bakje van neer en de wespen zouden uit de buurt moeten blijven.

Wespen tip 4: citronella of lavendel

Citronella- of lavendelkaarsen schijnen te helpen. Ook zou je kunnen proberen om lavendelplantjes neer te zetten op tafel. Staat ook nog eens gezellig.

Wespen tips 5: munt

Wespen hebben een hekel aan munt en lavendel. Vandaar de tip om wat munt- of lavendelthee te maken en dit neer te zetten.

Wespen tip 6: centjes

Heb je dit alles niet in huis? Dan heb je vast nog wel wat 5 eurocentjes over. Leg hier een paar van in een bakje, zet ze op je tuintafel en de wespen blijven uit de buurt.

Tip 7 tegen wespen: ui

Een schoteltje met gesnipperde ui neerzetten, schijnt ook te helpen…

Tip 8 tegen wespen: maak zelf een wespenvanger

wespen tips,tips tegen wespen,hoe houd je wespen uit de buurt,wespenvanger maken,wespenvanger knutselen van frisdrankfles

Je kunt ook heel makkelijk zelf een wespenvanger maken. Op onderstaande foto zie je een wespenvanger die ik samen met mijn kinderen maakte. Wil je er ook een maken? Dan heb je nodig: een lege frisdrankfles, een mesje, een sateprikker en wat wol/touw. Oh ja, en niet te vergeten: ranja of limonade.

  • Pak een frisdrank fles.
  • Snijd de fles doormidden.
  • Zet de bovenkant op zijn kop in de onderkant van de fles.
  • Prik met een naald gaatjes door het geheel.
  • Plaats er een satΓ©prikker doorheen. 
  • Giet er een laagje limonade in.
  • Bevestig draad aan de stokjes en hang de fles op!

Easy does it!

Gestoken door een wesp?

Ben je dan toch bent gestoken door een wesp, doe dan het volgende:

  • Zuig de plek van de steek goed uit en spuug de opgezogen vloeistof daarna uit (niet doorslikken!!!). Nog beter is het om een angelverwijderaar aan te schaffen om de plek mee uit te zuigen. Zo’n apparaatje werkt ook bij steken en beten van o.a. horzels, muggen, teken en kwallen. Wij hebben ‘m ook in huis, voor het geval dat ;-).
  • Nadat je de plek hebt uitgezogen, koel deze dan met een natte doek, een ijskompres of een ijsblokje. Bij een wespensteek in de mond kun je het beste de huisarts bellen.
  • Smeer de plek van de steek in met AfterBite. Dit kan de pijn wat verzachten.

Heb jij nog andere wespen tips?

Zie ook: