Hoofdluis: wat doe je er tegen?

Hoofdluis: veel mensen krijgen alleen al bij het horen van dit woord jeuk. Toch ontkom je er vaak niet aan als je kinderen hebt die op de basisschool zitten. Want vooral daar komt het nogal eens voor. Heb je gehoord dat er hoofdluis heerst op de school van je kinderen? Controleer dan ook direct je eigen kind op hoofdluis. In dit artikel lees je meer over wat je moet doen bij – de voorkoming van – hoofdluis.

Wat is hoofdluis?

Allereerst: hoofdluizen hebben niets met een slechte hygiΓ«ne te maken. Integendeel. Er wordt juist beweerd dat hoofdluis vooral houden van hele schone haren. Hoofdluizen zijn moeilijk te zien. Het zijn kleine, zandkleurige of zwarte beestjes die niet kunnen springen, maar wel kunnen lopen. Ze vinden het fijn om op warme plekjes te zitten en je vindt ze dan ook meestal in de nek of achter de oren. Hoofdluizen zorgen voor jeuk. Ze zuigen namelijk bloed op uit de hoofdhuid en hierdoor krijg je kriebel.

Hoe herken je neten?

Neten zijn eitjes en vormen het eerste stadium van hoofdluis. Ze lijken op huidschilfertjes of roos. Het verschil is alleen dat neten aan het haar vastkleven en roos bijvoorbeeld niet. Zo kun je neten dus herkennen.

Hoe controleer je thuis op hoofdluis?

Wil je het haar van je kind controleren op neten of luizen? Koop dan een speciale luizenkam (hier te koop) en

  • Leg een groot wit vel papier op tafel (dan kun je ze zien vallen).
  • Laat je kind voorover zitten met zijn/haar hoofd.
  • Kam het haar van onder naar boven goed door met een speciale luizenkam.
  • Controleer extra goed onder de pony, achter de oren en in de nek.
  • Niets gevonden? Blij toe!

Wat doen bij hoofdluis?

Als je luizen hebt gevonden, moet je gaan behandelen. Je wilt er vanaf en je wilt voorkomen dat ze zich gaan verspreiden. Behandelen is eenvoudig. De ‘magic word’ is ook hier weer: kammen. Doe dit in nat haar en gebruik eventueel crΓ¨mespoeling. Kam met een speciale luizenkam (hier te koop) vanaf de nek, oren en pony de haren helemaal door. Pak steeds een pluk haar en kijk er goed onder. Kam elke pluk haar helemaal uit. Doe dit twee weken lang elke dag totdat de hoofdluis helemaal is verdwenen.

The magic word: kammen!!!

Het allerbelangrijkste bij het controleren op en de aanpak van hoofdluis is kammen. Waarom kammen? Als je de luizen uit het haar kamt, dan komen er ook geen nieuwe eitjes meer. Blijf dit echt twee weken lang elke dag doen, totdat alle luizen verdwenen is!

Wat te doen bij hoofdluis: in het kort

  • Controleer regelmatig en goed.
  • Luizen gevonden? Elke dag kammen, twee weken lang!
  • Kam het haar met een speciale luizenkam.
  • Gebruik eventueel een anti hoofdluismiddel.
hoofdluis,luizenshampoo,luizen lotion,prioderm,luizenkam,dimeticon,hoofdluis wat doen
Prioderm luizen- en netenshampoo inclusief luizenkam…

Dus wil je voorkomen dat je kind hoofdluis krijgt? Controleer dan thuis goed. Succes ermee!

Zie ook: