Kinderboeken lezen: leuk en leerzaam!

Samen kinderboeken lezen met je kind is niet alleen leuk en ontspannend; het is ook nog eens heel leerzaam. Door te lezen, vergroot je kind niet alleen zijn of haar woordenschat; ook is lezen goed voor de algehele taalontwikkeling van je kind. Terwijl je kind leest, krijgt hij of zij namelijk van alles mee op het gebied van bijvoorbeeld zinsopbouw en grammatica.

Kinderboeken lezen: leuk om te doen

Zelf lees ik nauwelijks, maar er gaan maar weinig avonden voorbij dat er geen verhaaltje wordt gelezen met de kinderen. Voor het slapengaan wordt er eigenlijk altijd wel een boekje uit de kast gehaald. Vaak zijn dat korte verhaaltjes, maar nu mijn oudste zelf ook kan lezen, pakken we regelmatig een boek erbij waar we iedere avond een paar pagina’s uit lezen. Momenteel zijn we bezig in Juffrouw Pots van Tosca Menten. Een grappig geschreven boek!
Wanneer leren kinderen lezen?

Bizar hoe snel een kind ineens kan lezen. Mijn oudste was zes en zat nog maar een paar maanden in groep 3 of hij kon al AVI Start boekjes lezen. Daarna schakelde hij telkens over op boekjes van andere AVI-niveaus, maar inmiddels zit hij in groep 4 en leest hij boeken zonder AVI-code. Vaak zijn dat losse kinder leesboeken, maar soms zijn het ook kinderboeken die deel uitmaken van een serie, zoals bijvoorbeeld: Koen Kampioen en Dummie de Mummie. Hierbij is het dan natuurlijk heel erg leuk om alle delen te lezen en bij elkaar te sparen!

Leuke boeken voor kinderen die zelf kunnen lezen

Bij de aanschaf van een kinderboek houd je natuurlijk rekening met de interesse van je kind. Zo zal het ene kind meer van voetbalboeken houden, en het andere meer van boeken over paarden. Toch zijn er heel veel boeken te koop die populair zijn bij een grote groep kinderen. Hieronder zetten wij er een aantal voor je op een rij. Het ene boek zal je kind zelf kunnen lezen, het andere lees je samen…

Leuk kinderboek tip 1: De Gorgels

lezen,kinderboeken,leuke kinderboeken,leuk kinderboek,de gorgels,de gorgels en het geheim van de gletsjer,tweede deel gorgels,boek gorgels jochem myjer,jochem meijer boek,boek jochem meier,vervolg boek gorgels

In een eerder blog schreven we er ook al over: De Gorgels. Na het eerste deel van de Gorgels, is nu ook het tweede deel van de Gorgels uit: De Gorgels en het geheim van de gletsjer (check ook onze Facebookpagina voor een leuke winactie!). Zelf hebben we het nieuwste deel nog niet gelezen, maar het zal vast en zeker weer een heel leuk, spannend en grappig geschreven verhaal zijn. Kan ook niet anders als de schrijver Jochem Myjer heet :-). Wij zijn super benieuwd en kunnen niet wachten om dit leuke kinderboek te gaan lezen! Aanbevolen leeftijd: 5 – 8 jaar.

Leuk kinderboek tip 2: Dolfje Weerwolfje

lezen,kinderboeken,dolfje weerwolfje,leuke kinderboeken,boek weerwolfje

Dolfje Weerwolfje van Paul van Loon is onderdeel van een serie en gaat over een jongetje dat een weerwolfje blijkt te zijn. Niet eng, maar met veel humor geschreven. De Dolfje Weerwolf boeken zijn heel populair en er zijn er dan ook al veel van verschenen, waaronder ‘Dolfje Sneeuwwolfje’ een leuk verhaal van Dolfje Weerwolfje dat zich afspeelt in de winter.

Wist je trouwens dat er Dolfje Weerwolfje boeken zijn op verschillende AVI-niveaus? Voorbeelden van Dolfje Weerwolfje boeken op AVI 4 en 5 niveau zijn:

Voorbeelden van Dolfje Weerwolfje boeken op AVI 6 niveau zijn:

Tip 3 leuke kinderboeken: Timo en de oppasninja

lezen,kinderboeken,timo en de oppasninja,kinderboekenserie

Het boek Timo en de oppasninja is het eerste deel van een splinternieuwe kinderboekenserie van de schrijfster Lia Boersen. Het boek (en daarmee ook de rest van de serie) gaat over een wel hele bijzondere oppas die, je raadt het al, een ninja is en Yushi heet. Supergrappig, spannend en leuk om te lezen! Aanbevolen leeftijd: 8 tot 12 jaar.

Kinderboeken tip 4: Joris en de geheimzinnige toverdrank

lezen,kinderboeken,joris en de geheimzinnige toverdrank,roald dahl kinderboeken

Roald Dahl: wie kent deze geweldige schrijver niet?! Over de hele wereld worden de boeken van Roald Dahl gelezen. Het boek Joris en de geheimzinnige toverdrank maakt deel uit van de boekenserie De Fantastische Bibliotheek van Roald Dahl en gaat over een jongetje dat een wel heel bijzonder toverdrankje voor zijn oma brouwt… Lees het zelf maar! Aanbevolen leeftijd: 7 – 9 jaar.

Lezen tip 5: Superjuffie!

lezen,kinderboeken,leuk kinderboek,superjuffie,kinderboeken tip

Superjuffie is super populair! Er is zelfs een bioscoopfilm uitgekomen over deze superjuf. Juf Josje lijkt een hele gewone juf, maar als er een dier in gevaar is, verandert ze in een superjuffie. Als ze een hap van een krijtje neemt, krijgt ze superkrachten en kan ze vliegen. Soms komt ze daardoor in de problemen, maar gelukkig helpen de leerlingen van school haar dan. In totaal zijn er tot nu toe zeven boeken van Superjuffie! van de schrijfster Janneke Schotveld verschenen. Aanbevolen leeftijd 7 – 11 jaar.

Leuke kinderboeken tip 6: De waanzinnige boomhut

lezen,kinderboeken,leuke kinderboeken 7 jaar,leuke kinderboeken 6 jaar,leuke kinderboeken 8 jaar,de waanzinnige boomhut

De Waanzinnige Boomhut boeken zijn een regelrechte hit bij kinderen. Opvallend bij deze boeken is dat ze niet veel tekst, maar juist heel veel illustraties bevatten. De boeken uit De Waanzinnige Boomhut reeks gaan over de bijzondere boomhut van Andy en Terry. Zo een heb je er nog nooit gezien: er is een bowlingbaan, een zwembad met reuzenhaaien en een geheim laboratorium met een snoepjesmachine… Kortom: in de boomhut van Andy en Terry is alles mogelijk! Aanbevolen leeftijd: 10 jaar (maar kan volgens ons ook al eerder).

Lezen tip 7: Fantasia Jubileumeditie

lezen,kinderboeken,lang leve fantasia,fantasia jubileumeditie,jubileumeditie fantasia,geronimo stilton boeken,jubileumeditie lang leve fantasia,jubileumeditie geronimo stilton

Ken je de Fantasia-reeks van Geronimo Stilton al? Stuk voor stuk prachtige boeken die gericht zijn op kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar en waarin de muis Geronimo Stilton allerlei mooie avonturen beleeft. Compleet met 3D-kaartjes en geurplaatjes (vooral Het Drakenei is erg bekend ;-)). Het nieuwste boek over Fantasia heet Lang Leve Fantasia en is een speciale jubileumeditie (afmetingen: 41,4 cm x 46 cm!). Een uniek verzamelaarsobject dat in beperkte oplage verkrijgbaar is. Aanbevolen leeftijd: 6 tot 12 jaar.

Boeken tip 8: Harry Potter Jubileum Box

lezen,kinderboeken,harry potter boeken,harry potter jubileum editie,harry potter jubileum box

Tja, en als je kind dan eenmaal wat verder is met lezen en oud genoeg is, dan mag hij of zij de boeken van Harry Potter zeker niet missen! Ik weet nog goed dat het eerste deel, Harry Potter en de Steen der Wijzen, uitkwam… Elke minuut die ik over had, besteedde ik aan het lezen van dit fantastische verhaal. Weet je dat het alweer 20 jaar geleden is dat het eerste Nederlandse boek van HP op de markt kwam? Om dit te vieren, is er een speciale Harry Potter Jubileum Box uitgebracht. Een exclusieve set van zeven gebonden delen in een luxe cassette. Let op: dit is een eenmalige oplage, dus op = op!

Welk kinderboek vindt jouw kind leuk om te lezen?

Zie ook: