Pietenplaatjes… Hoe zit dat precies?

Pietenplaatjes: het hield de gemoederen aardig bezig in 2018. Maar hoe zat het ook alweer precies met die plaatjes? In dit blog lees je er meer over.

Een spannende, maar leuke tijd…

De aanloop naar Sinterklaas is altijd zo gezellig. Maar voor kinderen is het ook een spannende tijd. Het begint al bij het Sinterklaasjournaal en de intocht. In 2018 was het bijvoorbeeld de vraag of de boot het wel zou halen, omdat het water zo laag stond… Hendrik Haan haalde water uit de Zaan en niet uit de kraan en het waterpeil ging steeds lager staan… En dan de Pietenplaatjes. Hoe zat het daar ook alweer mee…?

Pietenplaatjes: hoe kom je eraan?

In het Sinterklaasjournaal van 2018 werd volop gesproken over pietenplaatjes. Maar hoe kwam je hieraan? De plaatjes waren niet te koop. Wel zagen we in het Sinterklaasjournaal dat je ze kreeg als je boodschappen deed bij de Oud-Hollandse kruidenierswinkeltjes aan de Zaanse Schans. Ook hoorden we in het Sinterklaasjournaal dat de pietenplaatjes erg hard gingen. En we zagen een meneer in het journaal voorbijkomen die heel veel boodschappen had gedaan, omdat zijn kleinkinderen nog plaatjes misten om te ruilen…

Uiteindelijk bleek dat de pietenplaatjes bedoeld waren om te leren lezen. Sinterklaas bracht leesplankjes rond bij scholen.

Zo zien de pietenplaatjes eruit…

Wil je weten hoe de plaatjes eruit zien? Hieronder staan ze allemaal afgebeeld.

    

    

       pietenplaatjes,zwarte piet

Pietenplaatjes: ook op school

De plaatjes werden dus uitgegeven bij de Oud-Hollandse winkeltjes aan de Zaanse Schans. Maar in het Sinterklaasjournaal zagen we ook dat er dozen met plaatjes bezorgd werden bij een basisschool. Ook Fenna van Zappelin had pietenplaatjes en ruilde ze met een meester op het schoolplein.

pietenplaatjes
Fenna stelt voor om pietenplaatjes te ruilen…
pietenplaatjes
Fenna en de meester ruilen plaatjes…

Leesplankje en plaatjes

In het Sinterklaasjournaal van maandag 26 november 2018 vertelde Sinterklaas aan Dieuwertje Blok dat de plaatjes bedoeld waren om te leren lezen. De pieten leren er in Spanje mee lezen. Alleen zijn ze in Spanje allemaal door elkaar geraakt en hebben ze de leesles gemist, waardoor ze niet goed hebben kunnen leren lezen. Sinterklaas heeft de plaatjes (samen met de leesplankjes) daarom in Nederland bij de scholen laten bezorgen, zodat de Nederlandse kinderen ze kunnen ruilen en er weer nette pakketjes van kunnen maken. Als de pieten dan op de scholen in Nederland zijn, kunnen de kinderen hen helpen om te leren lezen!

Zou er in het Sinterklaasjournaal 2021 ook weer gesproken worden over pietenplaatjes? We wachten het af…

Zie ook:

Sint 2021Sint 2021