Energie besparen in huis: tips voor gezinnen

De zomer is definitief voorbij en we gaan weer een koude periode in. En dit jaar wordt het wel ijzig voor veel mensen. Want de energiekosten stijgen de pan uit. Schrijnend vind ik het: al die mensen die in de knel komen door hoge energiekosten. Hoe kun je nu energie besparen in huis om de kosten nog een beetje te drukken…? Hieronder heb ik een paar tips voor je op een rij gezet.

Gas is duur. En dat heeft natuurlijk alles te maken met de oorlog tussen Rusland en de OekraΓ―ne. De energieprijzen stijgen en hierdoor komen veel mensen in de knel. Hoe kun je er nu toch nog een beetje voor zorgen dat je energierekening binnen de perken blijft? Hier zijn wel een paar manieren voor.

Als je kijkt naar waar je gas voor gebruikt, dan is dat om te koken, om water mee te verwarmen en voor de verwarming in huis. En vooral met dat laatste verbruik je veel energie. Vraag je je af welke manieren er zijn om hierop te besparen? Hieronder zet ik een paar tips voor je op een rij.

Airco laten plaatsen

Het is even een investering, maar ik hoor dit steeds vaker. Laatst ook weer toen ik op een verjaardag was. Veel mensen laten een airco in hun huis plaatsen, die ook kan verwarmen. Hierdoor hoeven ze de verwarming zelf niet aan te zetten en daarmee bespaar je weer op je energiekosten. Wel verbruik je natuurlijk elektriciteit, maar de kosten hiervan zijn nog altijd lager dan die van gas.

Grote investeringen

Veel nieuwbouwhuizen worden met een warmtepomp opgeleverd. Huizen die dit hebben, zijn helemaal van het gas af. Een warmtepomp laten installeren is wel een grote investering en je moet er ook wel de ruimte voor hebben. Het plaatsen van zonnepanelen en het isoleren van je huis zijn andere grote investeringen die je zou kunnen doen aan je huis.

Douchen i.p.v. in bad

Misschien wist je dit al, maar douchen is veel goedkoper dan in bad gaan. Denk hier dus even aan voordat je de kraan van het bad aan zet. En gebruik je de douche, probeer dan korter te douchen. Misschien kun je een challenge doen als de kids onder de douche gaan. Speel bijvoorbeeld twee of drie liedjes af en laat je kinderen binnen dit tijdsbestek douchen. Een muziekje erbij is altijd gezellig, en kijken of het lukt binnen de tijd! πŸ˜‰

Multicooker gebruiken / stoomkoker

In plaats van op gas te koken, kopen veel mensen ook een multicooker of stoomkoker. Een hele handige manier van eten bereiden. En het grote voordeel ervan is dat je er geen gas voor hoeft te gebruiken, alleen elektriciteit. En dat laatste is nog altijd goedkoper.

Wasjes draaien tijdens daluren

Tijdens het wassen, moet er ook water worden verwarmd. En ook hier heb je gas voor nodig. Maar wist je dat je veel beter ‘s nachts kunt wassen in plaats van overdag? Dat is veel goedkoper. Het verschilt een beetje per regio, maar over het algemeen is het voordeliger om tussen 23.00 en 7.00 uur je wasjes te draaien en de vaatwasser aan te zetten (informeer voor de zekerheid even bij je gemeente).

Wasrek i.p.v. droogtrommel

Nog een tip met betrekking tot het wassen. Hang wat vaker de was op in plaats van dat je het in de droger gooit. Scheelt ook weer aan energiekosten!

Houd de deuren dicht

Dit spreekt natuurlijk voor zich. Staat de kachel aan en wil je zuinig om gaan met de warmte? Houd dan de deur(en) dicht. En zet de thermostaat ook eens een graadje lager, hiermee bespaar je echt geld.

Investeer in een goed warm vest

Doe – voordat je de kachel aanzet – eerst eens een lekker warm vest aan. Er zijn zoveel fijne, warme vesten te koop. Heerlijk om in huis te hebben…

Thermo ondergoed

Thermo-ondergoed is heerlijk warm en fijn voor het hele gezin. Het houdt je – zowel binnen als buiten – lekker warm tijdens het najaar of de winter. Thermo-kleding koop je o.a. hier.

Warmtekussen

Ook heerlijk voor op de bank is een warmtekussen. Hiermee blijf je ook lekker warm. Een warmtekussen is trouwens ook heel fijn als je (wel eens) last hebt van je nek of rug. Fijn om in huis te hebben! 

Heerlijk warm kleed

Een lekkere deken op de bank houdt je/jullie ook lekker warm. Wat dacht je bijvoorbeeld van onderstaande deken…?

Ik hoop dat je iets hebt aan bovenstaande tips!