vogelvoederhuisje,vogelvoederhuisje knutselen,zelf vogelvoederhuisje maken van melkpak

Vogelvoederhuisje knutselen

Een vogelvoederhuisje maken, is niet alleen leuk om te doen; het is ook een dankbare taak. Je kunt er  namelijk ook echt iets mee betekenen voor de vogels. Omdat het in de winter voor vogels extra moeilijk is om aan eten te komen en wij ze graag een handje wilden helpen, besloten wij om een leuk vogelvoederhuisje te knutselen.

Vogels in de tuin

In onze tuin zitten best veel vogels. Allereerst zijn er merels. Deze vogels zijn dol op krenten, dus regelmatig strooien mijn kinderen een handje krenten de tuin in. Vinden ze leuk! Naast merels, zien we de laatste tijd ook best vaak roodborstjes in de tuin. Prachtige vogeltjes zijn dat, maar het valt mij op dat ze vaak alleen zijn. Verreweg de meeste vogels die in onze tuin zitten, zijn toch wel koolmezen. Die hebben zelfs al een paar keer een nestje gebouwd in een nestkast bij ons in de tuin. Mijn zoontje heeft dit kastje ooit eens gemaakt op vakantie. Leuk dat het dan ook echt gebruikt wordt door de vogels!

vogelvoederhuisje,koolmees nestje
Het door mijn zoontje zelfgemaakte vogelhuisje, inclusief koolmees!

Een vogelvoederhuisje trekt vogels aan

Vogels in de tuin: wij houden er dus van! Wil je ook meer vogels in je tuin? Hierbij dan de volgende tips. Zorg voor:

 • een nestkast in de tuin
 • schoon drinkwater
 • planten, struiken en heggen
 • natuurlijk voedsel in de tuin (zoals bijv. een fruitboom)
 • ander eten, zoals vogelzaad en speciale vogelpindakaas.
vogelvoederhuisje,vogelhuisje caravan
Hoe leuk is dit: een vogelhuisje in de vorm van een caravan…

Leuk om te doen: vogelvoederhuisje knutselen

Vogels bijvoeren, kan het hele jaar. Wat veel mensen niet weten, is dat het ook in de zomer belangrijk is om dit te doen. Er zijn dan namelijk heel veel jonge vogels die behoefte hebben aan eten. De winter is natuurlijk ook een goede periode om vogels een handje te helpen. Ik heb mij wel eens laten vertellen dat in hele koude periodes, vogels ’s nachts wel 10% van hun lichaamsgewicht kunnen verliezen. Kou kost ze dus een hoop energie en dat geldt natuurlijk ook voor het zoeken naar eten in de winter. Wij besloten daarom zelf een vogelvoederhuisje te knutselen. Super easy om te doen en je hebt er niet veel voor nodig!

 • leeg melkpak
 • verf
 • mesje en schaar
 • washi tape, stickers en andere knutselmaterialen
 • potlood
 • vogelvoer.

Vogelvoederhuisje: stappenplan

Spoel het lege melkpak goed om en verf de buitenkant. Als de verf is opgedroogd, maak je aan twee kanten een opening. Versier de doos met knutselmaterialen en maak aan de onderkant (aan twee kanten) een gaatje. Hier prik je het potlood doorheen. Het potlood is bedoeld voor de vogels om op te kunnen zitten. Tot slot vul je het melkpak – ongeveer tot de hoogte van het potlood – met het vogelzaad en bevestig je bovenaan het melkpak een touwtje. Hang het zelfgemaakte vogelvoederhuisje tot slot buiten op.

vogelvoederhuisje knutselen,vogelhuisje knutselen,knutselen melkpak
En voila: je zelfgemaakte vogelvoederhuisje is nu klaar. Laat die vogels nu maar komen!

Heb je geen zin om een vogelvoederhuisje te knutselen? Dan kun je er natuurlijk ook eentje kopen. Zelfgemaakt of niet: de vogels zullen je in ieder geval dankbaar zijn!

Zie ook: