slaaptips,tips beter slapen kind,tips en ideeen kind slapen,kind slaapt slecht,peuter slaapprobleem

Slaaptips voor een betere nachtrust

Slaapt je kindje slecht en kun je wel wat slaaptips gebruiken? Lees dan even verder, want hieronder zet ik een aantal tips voor een betere nachtrust voor je op een rij.

Gebroken nachten

Gebroken nachten, kinderen die ‘s avonds niet kunnen slapen… We herkennen het allemaal wel denk ik. Het kan je behoorlijk opbreken, want slaaptekort, daar wordt niemand blij van. Jij niet en je kind(eren) ook niet.

Bij mijn oudste waren er altijd een aantal dingen waaraan ik kon merken dat hij moe was. Zo werden zijn oortjes altijd rood en werd hij soms juist heel druk als hij slaap kreeg. Dan was het beslist tijd om naar bed te gaan! Alleen soms lukte het slapen dan nog steeds niet. Vooral toen hij net naar school ging, kwam hij de eerste tijd ‘s avonds moeilijk in slaap. Wat ik dan deed, was op mijn gemak de dag doornemen met hem (een handig hulpmiddel hierbij is het boekje Slaapklets – lees verderop in dit blog). Vragen wat het leukste en het minst leuke was die dag, hielp vaak wel. Dan verwerkte hij als het ware wat hij had meegemaakt die dag en werd daar dan rustig van.

Natuurlijk zijn er nog meer tips die kunnen helpen om je kind nog beter te laten slapen. Misschien kende je ze al, maar we zetten ze voor de zekerheid toch nog even op een rij.

Goed slapen is heel belangrijk

Als je slecht slaapt, word je ‘cranky’ (geloof me, ik spreek uit ervaring) en dat geldt zowel voor jou als voor je kind :-). Hieronder lees je hoeveel slaap een baby nodig heeft. Voldoende slaap is heel belangrijk, want door te slapen, herstelt je lichaam. Je energie wordt aangevuld, je herinneringen worden verwerkt en je gezondheid verbetert.

Bron: Prenatal

Slaaptips voor een betere nachtrust

Hierbij een aantal slaaptips die kunnen helpen om je kind beter te laten slapen:

  • zorg voor voldoende frisse lucht en een prettige temperatuur (16-20 graden)
  • een opgeruimde kamer geeft rust
  • laat je kind vlak voor het slapen niet op de tablet (dit remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine)
  • neem rustig de tijd, lees bijvoorbeeld op je gemak even samen een boekje
  • zorg voor een vast slaapritueel (bijvoorbeeld: wc – tanden poetsen – pyama aan – boekje lezen – slaapliedje zingen)
  • neem de dag samen nog even kort door (vraag bijvoorbeeld: “wat vond je het leukste vandaag en wat vond je het minst leuk?” je kunt hiervoor ook het leuke boekje Slaapklets gebruiken)
Met het boekje ‘Slaapklets’ kijk je samen op een leuke manier terug op de dag
  • Zorg voor een fijn nachtlampje (fijn als je kind bang is in het donker).
  • Een foto of poster van het lievelingsdier of de favoriete superheld van je kind kan ook helpen om zijn/haar slaapomgeving tot een fijn geheel te maken.
  • Vraag aan je kind waar het graag over zou willen dromen (vaak droom je hier dan ook echt over).
  • Als je kind een piekeraar is, praat er dan over (voor het slapen of op een ander moment van de dag) en probeer zijn/haar zorgen weg te nemen (een zorgenvriendje kan wellicht ook helpen).
  • Als je kind elke ochtend heel vroeg wakker is, kan onderstaande slaapwekker helpen (bij mijn zoontje hielp dit heel goed!)
slaaptips,slaapwekker kind,slaap wekker robot,beter slapen tips

Geduld is een schone zaak

Heb je alle bovengenoemde slaaptips al eens uitgeprobeerd, maar blijft het slapen een probleem? Probeer dan toch iedere keer weer geduldig te blijven en houd vast aan zoveel mogelijk aan de drie ‘R’-en: rust, reinheid en regelmaat. Kinderen zijn hier vaak het meest bij gebaat. Soms gaat er gewoon tijd overheen voordat je kind beter gaat slapen… Maar uiteindelijk komt het echt goed!

Ik hoop dat bovenstaande slaaptips je iets kunnen helpen. Succes!


Zie ook: