pietenplaatjes,plaatjes sinterklaasjournaal

Pietenplaatjes… Hoe zit dat precies?

Pietenplaatjes: het hield de gemoederen aardig bezig in 2018. Maar hoe zat het ook alweer precies met die plaatjes? In dit blog lees je er meer over.

Een spannende, maar leuke tijd…

De aanloop naar Sinterklaas is altijd zo gezellig. Maar voor kinderen is het ook een spannende tijd. Het begint al bij het Sinterklaasjournaal en de intocht. Ook in 2018 was het de vraag of de boot het wel zou halen, omdat het water zo laag stond… Hendrik Haan haalde water uit de Zaan en niet uit de kraan en het waterpeil ging steeds lager staan…

Pietenplaatjes: hoe kom je eraan?

In het Sinterklaasjournaal van 2018 werd volop gesproken over pietenplaatjes. Maar hoe kwam je hieraan? De plaatjes waren niet te koop. Wel zagen we in het Sinterklaasjournaal dat je ze kreeg als je boodschappen deed bij de Oud-Hollandse kruidenierswinkeltjes aan de Zaanse Schans. Ook hoorden we in het Sinterklaasjournaal dat de pietenplaatjes erg hard gingen. En we zagen een meneer in het journaal voorbijkomen die heel veel boodschappen had gedaan, omdat zijn kleinkinderen nog plaatjes misten om te ruilen…

Uiteindelijk bleek dat de pietenplaatjes bedoeld waren om te leren lezen. Sinterklaas bracht leesplankjes rond bij scholen.

fonQ.nl

Zo zien de pietenplaatjes eruit…

Wil je weten hoe de plaatjes eruit zien? Hieronder staan ze allemaal afgebeeld.

    

    

       pietenplaatjes,zwarte piet

Pietenplaatjes: ook op school

De plaatjes werden dus uitgegeven bij de Oud-Hollandse winkeltjes aan de Zaanse Schans. Maar in het Sinterklaasjournaal zagen we ook dat er dozen met plaatjes bezorgd werden bij een basisschool. Ook Fenna van Zappelin had pietenplaatjes en ruilde ze met een meester op het schoolplein.

pietenplaatjes
Fenna stelt voor om pietenplaatjes te ruilen…
pietenplaatjes
Fenna en de meester ruilen plaatjes…

Leesplankje en plaatjes

In het Sinterklaasjournaal van maandag 26 november 2018 vertelde Sinterklaas aan Dieuwertje Blok dat de plaatjes bedoeld waren om te leren lezen. De pieten leren er in Spanje mee lezen. Alleen zijn ze in Spanje allemaal door elkaar geraakt en hebben ze de leesles gemist, waardoor ze niet goed hebben kunnen leren lezen. Sinterklaas heeft de plaatjes (samen met de leesplankjes) daarom in Nederland bij de scholen laten bezorgen, zodat de Nederlandse kinderen ze kunnen ruilen en er weer nette pakketjes van kunnen maken. Als de pieten dan op de scholen in Nederland zijn, kunnen de kinderen hen helpen om te leren lezen!

Zou er in het Sinterklaasjournaal 2019 ook weer gesproken worden over pietenplaatjes? We wachten het af…

Zie ook:

SintSint

8 Comments

 1. Pingback: Playstation 4 kopen, Nintendo Switch of Xbox One? - Jongens en meiden

 2. Pingback: Sinterklaashuisje met een Zaans tintje... - Jongens en meiden

 3. Beetje jammer dat niet alle scholen meedoen omdat er een flink bedrag voor betaald moet worden… Onze school doet er ook niet aan mee. En dan wel steeds op tv horen dat elke school ze heeft “gekregen” en je je kind of meester erna moet vragen… Tja dat schept wat verwarring onder de kinderen helaas.

  • Zeker verwarrend, Catharina. Wat jammer! Helemaal niet bij stilgestaan dat er scholen zijn die het lespakket niet hebben kunnen aanschaffen… Ik hoop dat er alsnog een soort van actie komt, waarbij alle kinderen iets met de plaatjes kunnen doen. Of dat je de plaatjes in ieder geval ergens kunt kopen. Zijn per slot van rekening ook echt mooie plaatjes met nostalgische tekeningen erop!

 4. Ook de school van onze kinderen doet niet mee, tot grote teleurstelling van hun beide… Ik heb de pietenplaatjes van deze site afgedrukt en gelamineerd. Misschien een tip voor sommigen 🙂

 5. Lia Briene

  Het is blijkbaar een enorm succes!
  Laten we hopen dat het Sinterklaas.leesplankje volgend jaar opnieuw verzameld kan worden maar dan bij een bekende supermarkt!!
  Ook hier hadden we het graag gespaard!!
  Jammer genoeg slaan sommige mensen op Marktplaats hier een “slaatje” uit…
  1 plaatje 3,00 een compleet plankje 20/25 euro!
  Sint moest het eens weten…..

  • Ik vond het ook een erg leuke actie, Lia. Laten we hopen dat er volgend jaar nog meer met de pietenplaatjes gedaan wordt! En ik had ook gezien dat er mensen zijn die op MP de plaatjes aanbieden voor veel geld. Beetje jammer inderdaad 🙁

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*