avondvierdaagse,aardappel broccolisoep,soep kinderen

Avondvierdaagse: 5 tips voor makkelijk eten

Doen jullie ook mee met de avondvierdaagse? Leuk, wij doen dit jaar voor de tweede keer mee. We lopen dan de 5 kilometer en mijn dochter gaat dit jaar voor het eerst ook mee wandelen. Ik vind het altijd zo’n gezellig sfeertje. Met zijn allen lekker lopen, terwijl het ene na het andere liedje gezongen wordt. De kinderen krijgen altijd iets lekkers tussendoor en aan het einde is er natuurlijk die felbegeerde medaille en snoep… Veel snoep! 😉




Haasten voor de avondvierdaagse

Het enige waar ik bij de avondvierdaagse een beetje tegenop zie, is dat je, voordat je gaat lopen, best even moet haasten. Eenmaal uit je werk, moet je ervoor zorgen dat er snel eten op tafel staat. Immers, je wilt op tijd gaan lopen. Na het lopen eten, is geen optie wat mij betreft. Dan wordt het veel te laat en zijn de meeste kinderen (de mijne in ieder geval wel) te moe om nog te eten.

avondvierdaagse,snelle recepten,makkelijke gerechten
Snoep en medailles na afloop van de avondvierdaagse

Snelle en voedzame maaltijden: 5 tips

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om tussen de middag warm te eten. Dit kan natuurlijk alleen als je overdag thuis bent. Sommige BSO’s bieden in de week van de avondvierdaagse warm eten aan. Ideaal als je uit je werk komt en de kinderen hebben hun avondeten al op. Maar heb je dit nu allemaal niet en moet je er toch echt zelf voor zorgen dat er ’s avonds iets op tafel staat, bekijk dan hieronder onze vijf tips voor makkelijke en voedzame maaltijden. Let op: alle gerechten kun je van tevoren klaarmaken en hoef je alleen nog maar even op te warmen.

Avondvierdaagse tip 1: cheeseburgers

Nodig: tartaartjes of hamburgers, (hamburger)broodjes, ontbijtspek, tomaten, sla, paprika, rode ui, kaas (cheddar cheese of jonge kaas), ketchup en eventueel wat pesto.

Superlekker en zo klaar: deze heerlijke cheeseburgers! Bak wat plakjes ontbijtspek in de pan, laat ze na het bakken uitlekken op een servet en bak daarna de tartaartjes of hamburgers in het spekvet. Was de sla en snijd de paprika en tomaten (en eventueel de rode ui, als je kinderen hiervan houden). Rooster de hamburger broodjes en besmeer deze (als je het lekker vindt) met wat pesto. Leg daarna de sla, de bacon en hamburgers op de broodjes en bedek het geheel met een plakje kaas. De paprika, tomaat en ui serveer je, net als de saus, erbij. Dat wordt smullen

Avondvierdaagse gerecht 2: aardappel-broccolisoep met reepjes ham

avondvierdaagse,aardappel broccolisoep,soep kinderen

Nodig: broccoli (800 gram), 1250 ml water, twee kruimige aardappels, olijfolie, twee middelgrote uien, knoflook, geraspte kaas, hamreepjes, zout en peper, kippen bouillonblokje en stokbrood.

Een heerlijke, gezonde soep die ook nog eens heel voedzaam is! Je maakt ‘m zo: was de broccoli  en snijd deze in kleine roosjes. Schil ook twee aardappels en snijd hier kleine blokjes van in kleine stukjes. Verhit dan wat oliefolie in een grote pan en fruit hierin (minuut of 3) gesnipperde ui en knoflook. Voeg dan de aardappelstukjes en 1250 ml water toe (ik voeg er meestal nog wat tuinkruiden bouillon aan toe). Laat het geheel 10 minuten op laag vuur koken en kook vervolgens de broccoli roosjes nog eens 5 minuten mee. Pureer het geheel met de staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Lekker met wat geraspte kaas, hamreepjes en eventueel wat tuinkers (als je kinderen dat lusten ;-)). Oh ja, en een stokbroodje smaakt hier natuurlijk prima bij!




Avondvierdaagse gerecht 3: pasta pesto met haricots verts en champignons

avondvierdaagse,pasta pesto
Makkelijke maaltijd: pasta pesto

Nodig: penne (liefst volkoren), water, haricots verts, olijfolie, grote ui, champignons, hamreepjes, kookroom, bakje pesto, geraspte kaas, peper en zout.

Mijn kinderen zijn hier dus echt dol op, en ik zelf eigenlijk ook wel haha. Niet moeilijk om te maken en ook weer een gerecht dat je perfect van tevoren klaar kunt maken. Hoe je het maakt? Hier komt ‘ie…

Kook de penne in een ruime pan met water. Kook ook de haricots verts (snijd deze van tevoren eventueel door de helft) en giet deze af als ze gaar zijn. Verwarm olijfolie in een pan en bak hierin gesnipperde ui en champignons. Voeg hierna de hamreepjes en haricots verts toe (het geheel 2 minuten op laten staan). Voeg hierna de kookroom en de pesto toe en doe ook de hamreepjes en de haricots verts erbij. De basilicumpesto van de versafdeling van de Appie vind ik persoonlijk het lekkerst ;-). Laat het geheel even doorwarmen en serveer het met de penne. Beetje geraspte kaas en naar smaak wat zout en peper erbij en je hebt een heerlijke voedzame maaltijd die je ook gemakkelijk op een later moment kunt opwarmen!

Avondvierdaagse tip 4: curry madras (verspakket)

Nodig: verspakket (zie verpakking)

Gemak dient de mens, zullen we maar zeggen ;-). Misschien heb je al eens een verspakket bij de supermarkt geprobeerd. In zo’n pakket zitten alle benodigdheden voor een bepaald gerecht (m.u.v. vlees of kip). Hartstikke handig! Wij zijn thuis helemaal fan van het curry madras verspakket van de Appie. Mijn zoontje liep laatst zelfs dat het zijn lievelingsgerecht is. Probeer het zelf maar eens. Ook weer een gerecht dat je van tevoren gemakkelijk kunt klaarmaken en alleen nog maar even hoeft op te warmen.

Makkelijke maaltijd tip 5: Mexicaanse bonenschotel

Nodig: 2 rode uien, knoflook, 2 paprika’s in kleine stukjes, 300 gr. mager rundergehakt, olijfolie, Mexicaanse gehaktkruiden, blik tomatenblokjes, pot kidneybonen en een pot bruine bonen (uitgelekt), blikje maïskorrels, crème fraîche, geraspte kaas, tortillachips, zakje ijsbergsla, zout en peper.

Deze bonenschotel at ik voor het eerst bij mijn vriendin thuis. Zij kan echt heerlijk koken. Het mooie van dit gerecht is dat het niet alleen heel erg lekker is, maar ook nog eens heel erg voedzaam. Dat laatste geldt vooral voor de bonen. Die zijn ongelooflijk gezond en bevatten veel voedingsstoffen!

Bereid dit gerecht van tevoren, zodat je het later op de dag alleen nog maar (in de oven) op hoeft te warmen. Snijd de uien en paprika’s in kleine blokjes en pers de knoflook. Meng het gehakt met de tacokruiden en laat de bonen en de mais uitlekken. Verhit dan olie in een pan en bak hierin de ui samen met de geperste knoflook en de paprika’s (ongeveer 3 minuten). Voeg het gehakt en de tomatenblokjes toe. Bakken totdat het gehakt bruin wordt. Voeg dan de bonen en de maïs toe. Nadat je dit alles hebt gedaan, steek je her en der in het bonenmengsel wat tortillachips. Ook voeg je wat crème fraîche toe en strooi je er wat kaas overheen. Het gerecht gaat vervolgens de oven in. Zet je bonenschotel zo’n tien minuten in de oven (200 graden), tot de kaas goudbruin en gesmolten is. Eet smakelijk!

Veel plezier en succes alvast met de avondvierdaagse!

Zie ook:




Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*